Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
6.36

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

3

Natisni članek

raketa napad Rusija Ukrajina

Četrtek, 18. 5. 2023, 6.36

6 mesecev

349. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina uporabila britanske rakete dolgega dosega storm shadow

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

3

Storm Shadow | Vojaška uprava Kijeva je sporočila, da so Rusi izvedli "srdit raketni napad".  | Foto Reuters

Vojaška uprava Kijeva je sporočila, da so Rusi izvedli "srdit raketni napad".

Foto: Reuters

Velika Britanija je Ukrajini dobavila rakete dolgega dosega storm shadow, ki se običajno izstreljujejo iz zraka, danes pa je britanski minister Ben Wallace s skopimi besedami povedal, da so bile tudi uporabljene. S strelnim dosegom, ki presega 250 kilometrov, le malo zaostajajo za dosegom slabih 300 kilometrov, kolikor dosegajo ameriški taktični raketni sistemi zemlja-zemlja ali ATACMS, ki jih Ukrajina že dolgo zahteva.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.17
Obrambni minister VB: Ukrajina uporablja britanske rakete storm shadow
19.39 Ukrajina: Odbili smo celodnevne napade na Bahmut
16.56 Rusija zamrznila bančne račune finskih in danskih predstavništev
10.18 Eksplozija na Krimu, prekinjen promet 
9.49 Kitajski posebni odposlanec: Za vojno v Ukrajini ni zdravila
6.48 V raketnem napadu v Odesi umrl en človek, v Hersonu osem ljudi
6.36 Nov raketni napada na Kijev, že deveti ta mesec 

20.17 Ukrajina uporablja britanske rakete storm shadow

Britanski obrambni minister Ben Wallace je danes sporočil, da so bile v Ukrajini uporabljene rakete dolgega dosega storm shadow, ki jih je dobavilo Združeno kraljestvo.

"Vse, kar lahko rečem, je, kolikor razumem, da so bile uporabljene, odkar smo napovedali njihovo namestitev v Ukrajini, vendar se ne bom spuščal v podrobnosti," je Wallace odgovoril na današnja vprašanja Sky News.

Storm shadow so rakete dolgega dosega, ki Ukrajincem omogočajo, da merijo na cilje globlje v ozemlju pod nadzorom Rusije, ki so bili prej zunaj dosega.

Glede na to, da je Velika Britanija izjavila, da ne razmišlja o pošiljanju bojnih letal, so te rakete najboljše, kar so lahko Ukrajinci dobili od te države za doseganje ciljev dolgega dosega. 

Prejšnji teden je Wallace donacijo označil za "najboljšo priložnost Ukrajine, da se ubrani pred nadaljnjo brutalnostjo Rusije", poroča CNN.

19.39 Ukrajina: Odbili smo celodnevne napade na Bahmut

Ukrajinske sile so ves dan odbijale ruske napade na Bahmut, je povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar. "Sovražnik je večino svojih rezerv zbral v Bahmutu in znatno okrepil skupino," je dejala. "Danes je sovražnik ves dan napadal Bahmut, vendar nam je vse napade uspelo odbiti."

Pred tem je danes poveljnik Wagnerja Jevgenij Prigožin dejal, da njegove sile v Bahmutu še vedno napredujejo in so blizu tega, da bodo ukrajinske enote potisnile iz njihove zadnje trdnjave v urbanem območju na zahodnem obrobju mesta.

Bahmut, 11. maj 2023 | Foto: Reuters Bahmut, 11. maj 2023 Foto: Reuters

Poveljnike rednih ruskih sil pa je obtožil, da so zapustili ozemlje severno in južno od mesta, s čimer so povečali tveganje, da bodo čete v mestu obkoljene. Rusko obrambno ministrstvo je priznalo nekaj umikov s položajev blizu Bahmuta v zadnjem tednu, vendar zanika Prigožinove trditve, da se boki rušijo ali da je bil Wagner prikrajšan za strelivo.

16.56 Rusija zamrznila bančne račune finskih in danskih predstavništev

Finska in Danska sta v sredo sporočili, da je Moskva zamrznila bančne račune njunih veleposlaništev in konzulatov v Rusiji, kar jim je onemogočilo kartično poslovanje. Odločitev je Moskva sprejela kot odgovor na neprijazna dejanja Zahoda, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Računi finskih predstavništev v Rusiji so zamrznjeni in jih trenutno ni mogoče uporabljati," je v sredo dejal finski zunanji minister Pekka Haavisto. Pojasnil je, da je bila Finska o tem obveščena že 27. aprila, 4. maja pa so ruskim oblastem poslali diplomatsko noto, v kateri so zahtevali uradno razlago za zamrznitev bančnih računov predstavništev.

Ob tem je poudaril, da Finska ni zamrznila računov ruskih diplomatskih predstavništev na Finskem. "Zato ni mogoče reči, da je to odziv na ukrepe proti Rusiji," je dejal. Dodal pa je, da bi bil razlog za zamrznitev lahko vpliv sankcij EU, ki pri "finančnih transakcijah povzročajo glavobol ruskim predstavništvom na Zahodu".

Tudi dansko zunanje ministrstvo je v sredo sporočilo, da so ruski organi blokirali kartično poslovanje njihovih predstavništev v Rusiji. "Povečane zahteve glede dokumentacije pred vsemi plačili konkretno pomenijo, da veleposlaništvo že dlje časa plače zaposlenim izplačuje v gotovini," je dodalo ministrstvo.

"Na finsko noto bomo odgovorili s ponavljanjem, da bosta v naših odnosih še naprej prevladovala načelo recipročnosti in načelo ustreznega odgovora na sovražna dejanja," je dodal Peskov v pojasnilu glede zamrznitve računov.

10.18 Eksplozija na Krimu, prekinjen promet 

Železniški promet med Simferopolom, glavnim mestom Krima, in pristaniščem Sevastopol, bazo ruske črnomorske flote, je bil danes zjutraj prekinjen, je povedal proruski uradnik s Krima, ukrajinskega polotoka, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Proruski guverner Krima je na aplikaciji Telegram sporočil, da so se v regiji Simferopol "iztirili vagoni z žitom", vzroka za iztirjenje  pa ni sporočil. 

9.49 Kitajski posebni odposlanec: Za vojno v Ukrajini ni zdravila

Kitajski posebni odposlanec Li Hui je po obisku v Ukrajini dejal, da za končanje vojne v Ukrajini ni čudežnega zdravila. Ob tem je Kijev in Moskvo pozval, naj ustvarita pogoje za mirovna pogajanja, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

"Ni zdravila za rešitev krize, strani morata (...) zgraditi odnos medsebojnega zaupanja in ustvariti pogoje za zaustavitev vojne in začetek dialoga," je dejal Li, ki se je v torek in sredo z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in drugimi visokimi predstavniki ukrajinske vlade pogovarjal o "politični rešitvi krize", so sporočili v Pekingu.

Kot so dodali, je Kitajska "pripravljena pozvati mednarodno skupnost, da oblikuje največji skupni imenovalec za rešitev ukrajinska krize".

Po navedbah Pekinga bo posebni odposlanec obiskal tudi Rusijo, Poljsko, Nemčijo in Francijo, kjer se bo pogovarjal o politični rešitvi konflikta. Cilj turneje je promocija kitajskega načrta za rešitev konflikta v Ukrajini.

Li je najvišji kitajski uradnik, ki je obiskal Ukrajino po začetku ruske invazije februarja lani. Kitajska, strateška zaveznica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini in se skuša predstaviti kot nevtralna posrednica, ki bi lahko pomagala končati konflikt.

Vodstvo v Pekingu je od začetka vojne večkrat poudarilo svojo zavezanost pogajanjem. Vendar je Kitajska zaradi splošne podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu požela veliko mednarodnih kritik. Medtem ko se je kitajski voditelj Ši Džinping večkrat pogovarjal s Putinom in je bil marca v Moskvi, je z ukrajinskim predsednikom Zelenskim do zdaj imel le en telefonski pogovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

6.48 V raketnem napadu v Odesi umrl en človek, v Hersonu osem ljudi 

V jutranjem ruskem raketnem napadu na Odeso je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena, je na aplikaciji Telegram sporočil tiskovni predstavnik vojaške uprave tega mesta Sergij Bratčuk. "Na žalost je bil zadet industrijski objekt. En človek je bil ubit, dva pa sta bila ranjena," je sporočil.

Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Najmanj osem ljudi, vključno s petletnim dečkom, je bilo ubitih v bližini Hersona, najmanj 17 je bilo ranjenih, poroča BBC. 

6.36 Nov raketni napada na Kijev, že deveti ta mesec 

Poteka nov zračni napad na glavno mesto Ukrajine, že deveti ta mesec, je danes zjutraj sporočil župan Kijeva Vitalij Kličko. Povedal je, da je v eni od sosesk zaradi napadov izbruhnil požar. Prebivalce je pozval, naj ostanejo v zavetišču. "Napad na prestolnico se nadaljuje. Med zračnim alarmom ne zapuščajte zaklonišč," je zapisal na aplikaciji Telegram. 

Eksplozije so slišali tudi v osrednji Ukrajini, v regijah Vinica, Kmelnicki in Žitomir.

Vojaška uprava Kijeva je dodala, da so Rusi izvedli "srdit raketni napad". Rakete so izstrelili iz strateških bombnikov tipa tu-95S in tu-160 nad Kaspijskim morjem, poslali pa so tudi brezpilotna letala. Ukrajinci so uspešno uničili vse ruske rakete, so še navedli v kijevski vojaški upravi. 

"Serija letalskih napadov na Kijev, ki so po moči, intenzivnosti in raznolikosti brez primere, se nadaljuje. To je deveti zaporedni zračni napad na prestolnico od začetka maja," pa je opozoril Sergij Popko, vodja civilne in vojaške uprave Kijeva. Kot je dodal, v prestolnici niso poročali o nobeni žrtvi.

Kijevski župan Vitalij Kličko je na aplikaciji Telegram naknadno sporočil, da je zaradi jutranjega napada na Kijev izbruhnil še en požar, tokrat v okrožju Desnjanski. Kličko ni sporočil, ali je bil v požaru kdo poškodovan.

protiraketni sistemi Patriot
Novice Rusi zadeli pomemben sistem zračne obrambe, ki so ga Ukrajinci prejeli z Zahoda
skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko" #video
Ukrajinski tank
Novice Je to ukrajinska pot k zmagi?
Ne spreglejte