Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
16.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

oprema vesolje Mednarodna vesoljska postaja

Torek, 28. 3. 2023, 16.44

1 leto

Poškodovani sojuz brez posadke uspešno pristal na Zemlji #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Poškodovana ruska vesoljska kapsula sojuz MS-22 se je danes uspešno vrnila z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kapsula brez posadke na krovu je z ISS dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju.

Kapsula se je z ISS odklopila okrog 10. ure po srednjeevropskem času in manj kot dve uri pozneje "s pomočjo padala samodejno pristala" približno 150 kilometrov jugovzhodno od mesta Žežkažgan v Kazahstanu, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, ki je pristanek prenašala v živo prek spleta.

Zaradi občutljivega tovora je bilo treba kapsulo spustiti previdno, s pomočjo padala. Tik preden je padla na tla, so motorji začeli uravnavati hitrost. 

Kapsulo bodo po navedbah dpa zdaj pregledali ruski strokovnjaki. | Foto: Reuters Kapsulo bodo po navedbah dpa zdaj pregledali ruski strokovnjaki. Foto: Reuters

Na krovu ni bilo posadke, vendar pa je kapsula z ISS na Zemljo dostavila znanstveno opremo in rezultate raziskav, opravljenih na vesoljski postaji. Šlo je za baterijo za vesoljsko obleko ter rezultate poskusov gojenja gob in proizvodnje probiotičnih pijač v vesolju.

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se s kapsulo sojuz MS-22 na Zemljo vrnili ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter ameriški astronavt Frank Rubio, a je bila njihova vrnitev ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so pred nekaj meseci odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema kapsule.

 Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit. | Foto: Reuters Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit. Foto: Reuters
Novice Obtičali so v vesolju. Ruski nadomestni Sojuz uspešno prispel na ISS. #video
Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin in Frank Rubio
Novice Rusko-ameriške težave v vesolju
Ne spreglejte