SiolNET. Novice Svet
0,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poškodovani sojuz brez posadke uspešno pristal na Zemlji #video #foto

0,48

termometer

Poškodovana ruska vesoljska kapsula sojuz MS-22 se je danes uspešno vrnila z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) na Zemljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kapsula brez posadke na krovu je z ISS dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju.

Kapsula se je z ISS odklopila okrog 10. ure po srednjeevropskem času in manj kot dve uri pozneje "s pomočjo padala samodejno pristala" približno 150 kilometrov jugovzhodno od mesta Žežkažgan v Kazahstanu, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos, ki je pristanek prenašala v živo prek spleta.

Zaradi občutljivega tovora je bilo treba kapsulo spustiti previdno, s pomočjo padala. Tik preden je padla na tla, so motorji začeli uravnavati hitrost. 

Kapsulo bodo po navedbah dpa zdaj pregledali ruski strokovnjaki. | Foto: Reuters Kapsulo bodo po navedbah dpa zdaj pregledali ruski strokovnjaki. Foto: Reuters

Na krovu ni bilo posadke, vendar pa je kapsula z ISS na Zemljo dostavila znanstveno opremo in rezultate raziskav, opravljenih na vesoljski postaji. Šlo je za baterijo za vesoljsko obleko ter rezultate poskusov gojenja gob in proizvodnje probiotičnih pijač v vesolju.

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se s kapsulo sojuz MS-22 na Zemljo vrnili ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter ameriški astronavt Frank Rubio, a je bila njihova vrnitev ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so pred nekaj meseci odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema kapsule.

 Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit. | Foto: Reuters Iztekanje je verjetno povzročil mikrometeorit. Foto: Reuters Novice Obtičali so v vesolju. Ruski nadomestni Sojuz uspešno prispel na ISS. #video Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin in Frank Rubio Novice Rusko-ameriške težave v vesolju
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin