Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 12. 2022,
13.09

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

5

Natisni članek

Sergej Prokopjev Dmitrij Petelin Frank Rubio vesoljska kapsula sojuz Roskosmos NASA Mednarodna vesoljska postaja

Petek, 23. 12. 2022, 13.09

1 leto, 3 mesece

Rusko-ameriške težave v vesolju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

5

Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin in Frank Rubio | Od septembra letos so na Mednarodni vesoljski postaji ruska kozmonavta Sergej Prokopjev (na sredini) in Dmitrij Petelin (levo) ter ameriški astronavt Frank Rubio.  | Foto Guliverimage

Od septembra letos so na Mednarodni vesoljski postaji ruska kozmonavta Sergej Prokopjev (na sredini) in Dmitrij Petelin (levo) ter ameriški astronavt Frank Rubio.

Foto: Guliverimage

Ruska vesoljska agencija je sporočila, da premišljuje o tem, da bi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala prazno vesoljsko plovilo. Z njim bi se z vesoljske postaje na Zemljo predčasno vrnili trije člani rusko-ameriške posadke na postaji. Razlog za predčasni odhod je puščanje hladilne tekočine iz vesoljskega plovila sojuz.

Ruska vesoljska agencija Roskosmos in ameriška vesoljska agencija Nasa sta sporočili, da ni jasno, zakaj je zunanji radiator vesoljskega plovila oziroma kapsule sojuza utrpel majhno predrtje. Izključili pa so vpliv meteorja, piše BBC. Uhajanje na sojuzu se je začelo, ko sta se dva kozmonavta pripravljala na rutinski vesoljski sprehod.

Kako vrniti posadko na Zemljo

Odločitev o tem, kako natanko se bodo trije člani posadke vrnili na Zemljo, še ni sprejeta. Najverjetnejša možnost je, da na ISS pošljejo drugo vesoljsko plovilo sojuz, s katerim bi se vrnili na Zemljo.

Manj verjetna možnost je, da bi prišli domov v puščajoči kapsuli brez večine hladilne tekočine, ki uravnava temperature v prostoru za posadko vesoljskega plovila. Vozilo sojuz – znano kot MS-22 – je septembra letos na postajo prepeljalo ruska kozmonavta Dmitrija Petelina in Sergeja Prokopjeva ter Nasinega astronavta Franka Rubia.

Pršenje hladilne tekočine v vesolje

Toda v začetku tega meseca je začela v vesolje pršiti hladilna tekočina, pri čemer je Nasa TV posnela dramatične slike belih delcev, ki kot snežinke uhajajo iz kapsule. Kot še piše BBC, je Joel Montalbano, vodja programa ISS pri Nasi, dejal, da bo konec februarja najverjetnejši čas za izstrelitev drugega sojuza.

Posnetek puščanja hladilne tekočine na sojuzu:

Posadka naj bi se vrnila marca. Nasa pravi, da noben od njenih članov ni v nevarnosti. Kapsulo trenutno prezračujejo s pretokom zraka skozi odprto loputo do vesoljske postaje, je še dejal Montalbano.

Novice Sojuz s tremi astronavti uspešno poletel v vesolje
Novice Astronavta s sojuzom za leto dni na Mednarodno vesoljsko postajo
Novice Sojuz po tehničnih težavah končno priključen na ISS
Ne spreglejte