Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
12.58

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

goljufije nepravilnosti popis prebivalstva Črna gora

Petek, 15. 12. 2023, 12.58

4 mesece, 2 tedna

V Črni gori škandal zaradi "piši-briši" pisal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
popis prebivalstva | Pri tako imenovanih piši-briši pisalih gre za to, da se ob izpostavitvi toploti izgubi vsakršna sled za zapisanim. Na črnogorskem statističnem uradu trdijo, da se opažene spremembe na obrazcih niso nanašale na etnično-kulturološke podatke.  | Foto Gulliverimage

Pri tako imenovanih piši-briši pisalih gre za to, da se ob izpostavitvi toploti izgubi vsakršna sled za zapisanim. Na črnogorskem statističnem uradu trdijo, da se opažene spremembe na obrazcih niso nanašale na etnično-kulturološke podatke.

Foto: Gulliverimage

Popisna komisija je med popisom prebivalstva v Črni gori ta teden ugotovila, da je 16 popisovalcev v Podgorici uporabilo t. i. piši-briši pisala. Vse so izključili iz popisovanja, primer pa preiskujeta policija in državno tožilstvo. Doslej so pri treh ugotovili spremembe na obrazcih. Popis, ki naj bi se končal v ponedeljek, bodo morda podaljšali.

Inštruktorji črnogorske uprave za statistiko (Monstat) so po pisanju črnogorskega časnika Pobjeda uporabo omenjenih pisal odkrili v začetku tedna. Gre za pisalo, pri katerem se ob izpostavitvi toploti izgubi vsakršna sled za zapisanim.

Pomočnica direktorja Monstata Snežana Remiković je po poročanju črnogorske tiskovne agencije Mina v četrtek sporočila, da so spremembe na popisnih obrazcih odkrili pri treh od 16 popisovalcev. Zatrdila je, da se nobena sprememba ni nanašala na etnično-kulturološke podatke.

20 občin brez nepravilnosti

Direktor Monstata Miroslav Pejović je medtem sporočil, da v 20 občinah niso prijavili niti ene nepravilnosti v zvezi s popisom. V petih občinah so prijavili manjše nepravilnosti, posebno poročilo pa so dostavili za Podgorico, kjer je po njegovih besedah vse skupaj zelo zapleteno.

Črnogorci
Trendi V Črni gori se je po neverjetnih 50 dneh končalo prvenstvo v ležanju #foto

Popis prebivalstva v Črni gori se je začel 3. decembra in bi moral trajati 15 dni oz. do ponedeljka. Zaradi slabih vremenskih razmer, ki so ovirale popisovanje ponekod na podeželju na severu države, ter zaradi premajhnega števila popisovalcev v posameznih občinah je Monstat napovedal, da bo zaprosil za podaljšanje roka za zbiranje podatkov.

Po prvotnih načrtih bi se moral popis prebivalstva začeti že v začetku novembra, a so ga večkrat preložili. Med drugim na zahtevo predstavnikov manjšin in opozicije, ki so kot razlog navedli nestabilne politične razmere. Dogovor z vlado so dosegli, ko je ta med drugim izpolnila njihove zahteve o širitvi popisnih komisij, nadzoru nad vnosom zbranih podatkov in razvoju programske opreme za njihovo preverjanje.

Srbi s kampanjo spodbujali državljane k opredelitvi

Politični predstavniki Srbov, ki so poleg Črnogorcev najštevilčnejši narod v državi, so v luči popisa vodili agresivno kampanjo, v kateri so državljane spodbujali, naj se opredelijo kot Srbi.

Med zadnjim popisom prebivalstva leta 2011 se je za Črnogorce opredelilo okoli 45 odstotkov prebivalcev, za Srbe pa 29 odstotkov. Preostali so se opredelili za Bošnjake, Albance, Muslimane, Rome in Hrvate ali pa se niso izjasnili.

Do Kwon
Novice Črna gora bo izročila južnokorejskega kriptopodjetnika
Robert Golob
Novice Golob in Milatović o podpori Črni gori na njeni poti v EU
Jakov Milatović in Nataša Pirc Musar
Novice "Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU"
jadrnica odprto morje ocean
Trendi Rambo Amadeus napovedal mornarski podvig, preplul bo ves Jadran
Ne spreglejte