Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
17.18

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Črna gora Jakov Milatović Robert Golob

Torek, 7. 11. 2023, 17.18

5 mesecev, 3 tedne

Golob in Milatović o podpori Črni gori na njeni poti v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Robert Golob | Foto Vlada RS/X

Foto: Vlada RS/X

Predsednik vlade Robert Golob in črnogorski predsednik Jakov Milatović sta na današnjem srečanju poudarila pomen trdnih prijateljskih odnosov med državama, je na omrežju X sporočila vlada. Med drugim sta voditelja razpravljala o krepitvi sodelovanja, zlasti na področju gospodarstva, ter o podpori Slovenije Črni gori na njeni poti v EU.

Golob je v izjavi za črnogorsko javno radiotelevizijo RTCG ocenil, da sta Slovenija in Črna gora naravni gospodarski zaveznici in da lahko slednja računa na polno podporo tako na gospodarskem kot političnem področju. "Slovenija bo glas Črne gore na decembrskem vrhu Evropske unije, saj menimo, da so v teh časih geopolitičnih sprememb potrebne tudi pozitivne zgodbe," je dejal.

Prepričan je, da je Črna gora lahko ena najlepših pozitivnih zgodb o približevanju držav Zahodnega Balkana EU. Ob tem je dodal, da bi Črna gora lahko že leta 2028 postala članica EU.

Milatović pa je za RTCG dejal, da je Goloba zaprosil, naj bo Slovenija še močnejša podpornica Črne gore v Bruslju. Prav tako je Sloveniji čestital za izvolitev v Varnostni svet ZN in izrazil pričakovanje, da bo Slovenija svoje izkušnje iz tega procesa delila s Črno goro, ki kandidira za nestalno članico za obdobje 2026-2027.

Milatović se je danes sestal tudi z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Kot je črnogorski predsednik zapisal na omrežju X, sta z Jankovićem razpravljala o razvoju lokalnih skupnosti in si izmenjala ideje o krepitvi sodelovanja med prestolnicama.

Črnogorski predsednik se je sicer v okviru svojega prvega uradnega obiska v Sloveniji v ponedeljek ločeno sestal s predsednico republike Natašo Pirc Musar, zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič.

Jakov Milatović je na položaju od maja, potem ko je na volitvah premagal dolgoletnega predsednika in premierja Mila Đukanovića. Njegova stranka Gibanje Evropa zdaj, ki sta jo junija lani ustanovila skupaj z novim črnogorskim premierjem Milojkom Spajićem, se je tako v dobrem letu povzpela na čelo države in vlade, vodi pa tudi prestolnico.

Jakov Milatović in Nataša Pirc Musar
Novice "Črna gora je lokomotiva, ki Zahodni Balkan vleče proti EU"
Ne spreglejte