Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
19.24

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

Do Kwon Črna gora Južna Koreja kriptomilijonar kriptovalute

Petek, 24. 11. 2023, 19.24

5 mesecev

Črna gora bo izročila južnokorejskega kriptopodjetnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Do Kwon | Foto Twitter / Do Kwon

Foto: Twitter / Do Kwon

Višje sodišče v Podgorici je odobrilo izročitev južnokorejskega kripto podjetnika Doja Kwona, ki jo zahtevata tako Seul kot Washington, danes poročajo podgoriške Vijesti. Za Kwona sumijo, da je z goljufijami pri poslovanju s kriptovalutami vlagatelje oškodoval za več deset milijard dolarjev.

Kot so še sporočili s podgoriškega sodišča, bodo Doja Kwona izročili, ko bo izročitev odobril pravosodni minister Andrej Milović. Ta naj bi odločil tudi, kateri državi ga bodo izročili. Dodali so, da je Kwon privolil, da ga po skrajšanem postopku izročijo Južni Koreji.

Črnogorske oblasti so Kwona skupaj z njegovim poslovnim partnerjem pridržale 23. marca na letališču v Podgorici, ko sta se s ponarejenima potnima listoma želela vkrcati na let za Dubaj. Zaradi ponarejenih osebnih dokumentov so ju v Črni gori konec junija obsodili na štiri mesece zapora.

Kwon je bil soustanovitelj in izvršni direktor družbe Terraform Labs, ki je stalo za kriptokovancema terraUSD in luna. Oba kovanca sta maja lani v nekaj dneh izgubila velik del svoje vrednosti, s čimer sta s trga kriptovalut izbrisala več deset milijard evrov vrednosti. Številni vlagatelji so zaradi tega izgubili življenjske prihranke.

Kotor, Črna gora
Novice V Črni gori so ujeli enega najbolj iskanih ubežnikov na svetu

Južnokorejske oblasti so nalog za aretacijo Kwona izdale septembra lani, in sicer zaradi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja. V ZDA pa je Kwon obtožen v osmih točkah obtožnice, vključno z goljufijami z vrednostnimi papirji in žično goljufijo oz. finančno goljufijo, ki vključuje uporabo telekomunikacij ali informacijske tehnologije.

Ne spreglejte