Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

Natisni članek

posilstvo London policija

Torek, 17. 1. 2023, 8.25

1 leto, 3 mesece

Policist iz Londona priznal krivdo za 24 posilstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

2

London | Carrick je na današnji obravnavi na sodišču v Londonu priznal štiri posilstva in nespodoben napad na 40-letno žensko leta 2003.  | Foto Hertfordshire Constabulary

Carrick je na današnji obravnavi na sodišču v Londonu priznal štiri posilstva in nespodoben napad na 40-letno žensko leta 2003.

Foto: Hertfordshire Constabulary

 V Veliki Britaniji razburja primer policista londonske metropolitanske policije, ki je priznal krivdo za 24 posilstev in drugih spolnih napadov na 12 žensk v skoraj dveh desetletjih. Danes so ga uradno odpustili iz londonske  metropolitanske policije.

Čeprav je bila policija seznanjena z več obtožbami proti zdaj 48-letnemu Davidu Carricku zaradi posilstev, nasilja v družini in nadlegovanj, ga ves čas niso doletele resnejše kazenske sankcije ali notranji disciplinski postopki, saj so ga po aretaciji oktobra 2021 le suspendirali iz službe v oboroženi enoti londonske policije za zaščito poslancev in tujih diplomatov, poroča britanski BBC.

V metropolitanski policiji so priznali, da so že pred aretacijo postali pozorni nanj zaradi devetih incidentov, tudi primerov posilstev, med letoma 2000 in 2021. Kljub temu niso ukrepali. Vse do zdaj, ko so ga po priznanju posilstev odpustili iz policije. 

Na današnji obravnavi je priznal štiri posilstva

Carrick je na današnji obravnavi na sodišču v Londonu priznal štiri posilstva in nespodoben napad na 40-letno žensko leta 2003. Na obravnavi decembra lani pa je priznal 43 obtožb, ki so vključevale 11 drugih žensk, vključno z 20 obtožbami zaradi posilstva, v 16-letnem obdobju do septembra 2020.

Kazen mu bodo izrekli 6. in 7. februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V kabinetu britanskega premierja Rishija Sunaka so njegove zločine že obsodili kot "grozljive".

Londonski župan Sadiq Khan, čigar urad nadzira delovanje omenjene enote, je napade označil za "grozljive in ostudne" ter poudaril, da so "Londončani upravičeno šokirani, da je ta človek lahko tako dolgo delal za policijo". Pozval je tudi k preiskavi, kako je lahko Carrick tako dolgo zlorabljal svoj položaj.

V policiji so se opravičili, ker ga niso suspendirali 

Pomočnica komisarja londonske metropolitanske policije Barbara Gray je priznala, da bi zoper Carricka morali ukrepati že prej. Marsikatera žrtev si namreč ni upala spregovoriti, saj jih je prepričal, da jim ne bodo verjeli. V policiji so se opravičili, ker ga niso suspendirali že pred aretacijo in ker so s tem podaljševali trpljenje njegovih žrtev.

Ob tem je pohvalila pogum žrtev, ki so Carricka obtožile, in dejala, da so njegova dejanja načela zaupanje v metropolitansko policijo.

Preiskave so razkrile, da je Carrick nekatere od svojih žrtev spoznal prek spletnih aplikacij za zmenke ali na družabnih prireditvah ter izkoristil svoj položaj policista, da je pridobil njihovo zaupanje, nato pa jih je spolno napadal in nadzoroval.

Metropolitanska policija je sicer že vzela pod drobnogled ravnanje svojih policistov, zlasti po ugrabitvi, posilstvu in umoru mlade ženske na jugu Londona marca 2021. Takrat je policist Wayne Couzens, ki je služil v isti enoti kot Carrick, nezakonito pridržal Sarah Everard, jo spolno napadel in umoril. Obsojen je bil na dosmrtni zapor.

Harvey Weinstein
Trendi Izrek kazni Weinsteinu preložen zaradi zahteve po novem sojenju
Zapuščena hiša v Franciji
Novice Francijo pretresla umor in posilstvo 14-letne deklice, ki se je vračala iz šole #video
Posilstvo
Novice Grozljivo odkritje v Zagrebu: 21-letnik osumljen spolne zlorabe 35 oseb, tudi otrok
Ne spreglejte