SiolNET. Novice Svet
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policijski poročnik potrdil neprimernost klečanja na vratu Georgea Floyda

1,42

termometer

George Floyd, sojenje
Foto: Reuters

Poveljnik policijskega oddelka za preiskavo umorov v Minneapolisu Richard Zimmerman je peti dan sojenja nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu zaradi umora Georgea Floyda potrdil, da je bilo klečanje na vratu aretiranega in vklenjenega osumljenca nepotrebno in pretirano dejanje.

George Floyd Novice Nova razkritja o brutalnem dogodku, ki je pretresel svet

45-letni Derek Chauvin je obtožen, da je s pritiskanjem kolena na vrat ubil Georgea Floyda, ki je vklenjen ležal na tleh. Floydova smrt je povzročila proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA, ki so se sprevrgli v nemire in tudi proteste proti vsem simbolom rasizma v ZDA, navaja STA.

Richard Zimmerman je razložil, da bi bila takšna sila upravičena le, če bi se policisti počutili ogrožene, vendar sam ne vidi razloga za kaj takega, saj je bil Floyd vklenjen in na tleh. Povedal je tudi, da bi mu morali nuditi prvo pomoč, še preden je prispelo reševalno vozilo, saj so policisti za to izurjeni in imajo tako dolžnost.

Chauvin je Floyda zbil na tla in mu devet minut in 29 sekund klečal na vratu, dokler Floyd ni izdihnil. Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč, in jim celo grozil. Poročnik Zimmerman je dejal, da je pritiskanje s kolenom na vrat osumljenca, ki leži na tleh na trebuhu, smrtonosno.

Derek Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč. Derek Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč. Foto: Reuters

George Floyd, sojenje Foto: Reuters

S pritiskanjem bi moral prenehati, ko se je Floyd nehal upirati

Chauvinov odvetnik Eric Nelson je iz poročnika lahko izsilil le mnenje, da je lahko vklenjena oseba še naprej nevarna, čeprav to ni veljalo za Floyda.

Policijski narednik David Ploeger je že v četrtek pričal, da bi moral Chauvin nehati pritiskati v trenutku, ko se je Floyd nehal upirati. Razložil je tudi, da so policisti izurjeni, da ležečega osumljenca v lisicah obrnejo na stran, da mu omogočijo dihanje, ki je med ležanjem na trebuhu z rokami vklenjenimi na hrbtu zelo oteženo že samo po sebi brez klečanja na vratu.

Aretaciji Floyda zaradi plačevanja za cigarete v trgovini s ponarejenim bankovcem in Chauvinovemu pritiskanju kolena na Floydov vrat je bilo priča okrog 15 ljudi, ki so policista pozivali, naj neha, saj duši človeka.

Floyd je ponavljal, da ne more dihati, ob koncu je iz obupa klical na pomoč mamo. Chauvin je med drugim obtožen umora, njegovim trem kolegom pa bodo ločeno sodili avgusta.

Preberite več:

George Floyd Novice Tožilstvo na sojenju zaradi umora Floyda nadaljuje z zaslišanji prič #video George Floyd Novice Družini Georgea Floyda 27 milijonov dolarjev odškodnine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin