Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 4. 2021,
8.39

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

16

Natisni članek

sojenje George Floyd

Sobota, 3. 4. 2021, 8.39

3 leta

Policijski poročnik potrdil neprimernost klečanja na vratu Georgea Floyda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

16

George Floyd, sojenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poveljnik policijskega oddelka za preiskavo umorov v Minneapolisu Richard Zimmerman je peti dan sojenja nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu zaradi umora Georgea Floyda potrdil, da je bilo klečanje na vratu aretiranega in vklenjenega osumljenca nepotrebno in pretirano dejanje.

Protesti ZDA
Novice Nova razkritja o brutalnem dogodku, ki je pretresel svet

45-letni Derek Chauvin je obtožen, da je s pritiskanjem kolena na vrat ubil Georgea Floyda, ki je vklenjen ležal na tleh. Floydova smrt je povzročila proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi v ZDA, ki so se sprevrgli v nemire in tudi proteste proti vsem simbolom rasizma v ZDA, navaja STA.

Richard Zimmerman je razložil, da bi bila takšna sila upravičena le, če bi se policisti počutili ogrožene, vendar sam ne vidi razloga za kaj takega, saj je bil Floyd vklenjen in na tleh. Povedal je tudi, da bi mu morali nuditi prvo pomoč, še preden je prispelo reševalno vozilo, saj so policisti za to izurjeni in imajo tako dolžnost.

Chauvin je Floyda zbil na tla in mu devet minut in 29 sekund klečal na vratu, dokler Floyd ni izdihnil. Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč, in jim celo grozil. Poročnik Zimmerman je dejal, da je pritiskanje s kolenom na vrat osumljenca, ki leži na tleh na trebuhu, smrtonosno.

Derek Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč. | Foto: Reuters Derek Chauvin je odganjal vse priče, ki so hotele nuditi prvo pomoč. Foto: Reuters

George Floyd, sojenje | Foto: Reuters Foto: Reuters

S pritiskanjem bi moral prenehati, ko se je Floyd nehal upirati

Chauvinov odvetnik Eric Nelson je iz poročnika lahko izsilil le mnenje, da je lahko vklenjena oseba še naprej nevarna, čeprav to ni veljalo za Floyda.

Policijski narednik David Ploeger je že v četrtek pričal, da bi moral Chauvin nehati pritiskati v trenutku, ko se je Floyd nehal upirati. Razložil je tudi, da so policisti izurjeni, da ležečega osumljenca v lisicah obrnejo na stran, da mu omogočijo dihanje, ki je med ležanjem na trebuhu z rokami vklenjenimi na hrbtu zelo oteženo že samo po sebi brez klečanja na vratu.

Aretaciji Floyda zaradi plačevanja za cigarete v trgovini s ponarejenim bankovcem in Chauvinovemu pritiskanju kolena na Floydov vrat je bilo priča okrog 15 ljudi, ki so policista pozivali, naj neha, saj duši človeka.

Floyd je ponavljal, da ne more dihati, ob koncu je iz obupa klical na pomoč mamo. Chauvin je med drugim obtožen umora, njegovim trem kolegom pa bodo ločeno sodili avgusta.

Preberite več:

George Floyd
Novice Tožilstvo na sojenju zaradi umora Floyda nadaljuje z zaslišanji prič #video
George Floyd
Novice Družini Georgea Floyda 27 milijonov dolarjev odškodnine
Ne spreglejte