Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
8.23

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99

6

Natisni članek

George Floyd ZDA protesti

Četrtek, 16. 7. 2020, 8.23

3 leta, 9 mesecev

Nova razkritja o brutalnem dogodku, ki je pretresel svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99

6

Protesti ZDA | Smrt temnopoltega osumljenca Georgea Floyda med poskusom aretacije v Minneapolisu je sprožila val protestov proti sistemskemu rasizmu in policijski brutalnosti v ZDA ter spodbudila proteste tudi drugod po svetu. | Foto Reuters

Smrt temnopoltega osumljenca Georgea Floyda med poskusom aretacije v Minneapolisu je sprožila val protestov proti sistemskemu rasizmu in policijski brutalnosti v ZDA ter spodbudila proteste tudi drugod po svetu.

Foto: Reuters

Skoraj tri mesece po smrti temnopoltega Američana Georgea Floyda, ki je v ZDA sprožila množične proteste, je sodišče medijem omogočilo ogled posnetkov telesnih kamer, ki so jih nosili obtoženi policisti. Posnetki razkrivajo nove podrobnosti o okoliščinah njegove aretacije, med drugim to, da so bile Floydove zadnje besede: "Ne morem dihati."

George Floyd
Novice Nove podrobnosti: Floyd več kot dvajsetkrat ponovil, da ne more dihati

Potem ko so javnosti v preteklih dneh postali dostopni prepisi telesnih kamer štirih policistov, odgovornih za smrt, je zdaj sodstvo medijski hiši CNN pokazalo dva posnetka, ki podrobneje razkrivata okoliščine policijskega postopka, med katerim je George Floyde zaradi zadušitve, potem ko je policist Derek Chauvin skoraj devet minut klečal na njegovem vratu, umrl. 

Nasilna aretacija in grobo ravnanje policistov

Začetek obeh posnetkov zaznamuje klic lastnika lokalne trgovine, ki policistoma Thomasu Lanu in J. Alexandru Kuengu pojasni, da je kupec George Floyd uporabil ponarejen bankovec. Šestintrideset sekund po odzivu na klic sta policista s pomočjo ročne svetilke potrkala na okno Floydovega avtomobila, policist Lane v tem trenutku uperi pištolo v Floyda in reče: "Dvigni jeb*** roke." Floyd za tem spusti glavo na volan, vsebino posnetkov opisuje CNN.

Pri okoli treh minut je mogoče videti, kako policista na silo izvlečeta Floyda iz njegovega vozila in ga pri tem poskušata aretirati. Floyd ju med postopkom premestitve v policijski avtomobil roti, naj bosta bolj mirna. Posnetek, ki so si ga ogledali v uredništvu CNN, kaže tudi, da sta se policista Lane in Kueng mučila, da bi spravila Floyda v policijski kombi.

Štrije policisti, ki so sodelovali v policijskem postopku. Grozi jim do 40 let zapora. (Zgoraj levo: Derek Chauvin, zgoraj desno: Tou Thau, spodaj levo: J. Alexander Kueng, spodaj desno: Thomas Lane.) | Foto: Reuters Štrije policisti, ki so sodelovali v policijskem postopku. Grozi jim do 40 let zapora. (Zgoraj levo: Derek Chauvin, zgoraj desno: Tou Thau, spodaj levo: J. Alexander Kueng, spodaj desno: Thomas Lane.) Foto: Reuters

Medtem ko Kueng s silo poskuša potisniti Floyda v vozilo, Lane stopi na drugo stran vozila, da bi Floyda lažje potegnila v notranjost kombija. Floyd med policijskim postopkom ves čas kriči in v tem trenutku je tudi prvič mogoče slišati, kako jasno izgovori, da ne more dihati.

Nazadnje Floyd le obleži v vozilu in takrat se prvič v aretacijo vključita tudi policista Derek Chauvin in Tou Thao. Skupaj ga poskušajo ukrotiti. Floyd zatem pade in obleži na tleh, kot je mogoče videti na posnetkih, ki so ob njegovi smrti zaokrožili po spletu. V enajsti minuti posnetka Chauvin s kolenom poklekne na Floydov vrat.

Potem ko Chauvin že devet minut z nogo kleči na vratu 46-letnika, se na posnetku vidi prihod reševalcev, ki neodzivnega Floyda položijo v reševalno vozilo. 

Trendi Zvezdnica hčerki umorjenega Georgea Floyda podarila prav posebno darilo

Policistom grozi do 40 let zapora

Posnetek kaže, da je Chauvin, čeprav je bil Floyd vklenjen že osem minut, še povečal pritisk na vrat. Okoli 16. minute se slišijo še zadnje Floydove besede, ko izreče, da ne morem dihati. 

Policija v Minneapolisu sicer še ni uradno objavila posnetka, ki prikazuje omenjeno dogajanje, ker je del dokaznega gradiva v sodnem postopku. Posnetke telesnih kamer so prejšnji teden na sodišče kot dokazno gradivo predložili odvetniki Lana in Kuenga, da bi bila tožba proti tema dvema policistoma ovržena. Sodišče je kasneje uradno objavilo le prepise.

Okrožni sodnik Peter Cahill, ki sodi v tem primeru, je v sredo dovolil medijem dostop do posnetkov. Štirim policistom, ki so sodelovali pri Floydovi aretaciji in so bili dan po njegovi smrti odpuščeni iz policijskih vrst v Minneapolisu ter obtoženi umora, grozi do 40 let zapora. Chauvin, ki je klečal na vratu 46-letnika, je obtožen umora.

Družina Georgea Floyda vložila odškodninsko tožbo

Družina pokojnega Floyda je v sredo vložila odškodninsko tožbo proti Minneapolisu, Chauvinu in trem njegovim kolegom, ki so sodelovali v postopku, a le opazovali umiranje temnopoltega osumljenca. Tožba je bila vložena isti dan, ko so mestne oblasti objavile posnetke telesnih kamer dveh sodelujočih policistov pri aretaciji. Floyd ima 11 dedičev, ki računajo na denar, med njimi pet otrok ter šest bratov in sester, ki živijo v Teksasu, Severni Karolini, Floridi in New Yorku. Tožba, ki je bila vložena na zveznem sodišču v Minneapolisu, ne zahteva le nedoločene vsote denarja, ampak tudi spremembe v delovanju policije Minneapolisa, ki je skupaj z mestom v preteklosti že plačevala odškodnine žrtvam policijskega nasilja.

Protesti se po ZDA nadaljujejo, čeprav ne več s tako silo kot uvodoma, po ZDA pa že uvajajo sistemske spremembe. V New Yorku so policiji odvzeli milijardo dolarjev iz proračuna, v mestu pa prihaja do porasta nasilja in celo napadov na policiste, ki niso več nedotakljivi. V sredo je prišlo do pretepa med dvema skupinama protestnikov, pri čemer so bili vidno poškodovani štirje policisti, aretiranih pa je bilo 37 ljudi.

Skupina protestnikov v podporo policiji, ki so jo vodili katoliški duhovniki in v kateri so bili večinoma policisti, se je odpravila preko Brooklynskega mostu in naletela na protestnike, ki so prej taborili pred mestno hišo in zahtevali, da se policiji odvzame denar. Prišlo je do prerivanja in posnetki varnostni kamer kažejo moškega z dolgo palico, ki preko ograje na mostu udarja policiste po glavi. (STA)
George Floyd pogreb
Novice V Houstonu pogrebna slovesnost za Georgea Floyda #video
Ne spreglejte