SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policija na Severnem Irskem tarča napadov

0,11

termometer

Severna Irska policija
Foto: Reuters

Policija Severne Irske je bila ponoči tarča več napadov mladine. Kot so danes sporočili iz policije, je v napadih sodelovalo več deset mladih. Nekateri med njimi so metali molotovke in z vozili ogrožali policiste, ki so v Londonderryju odstranjevali avtomobil bombo.

Policija je prepričana, da je avtomobil bombo podstavila Nova Ira, odpadna teroristična skupina nekdanje Irske republikanske armade. Strokovnjaki za razstrelivo so vozilo onesposobili. Policija je tudi sprožila celovito protiteroristično preiskavo.

Na Severnem Irskem se je v zadnjem času okrepilo nasilje, ki naj bi bilo deloma povezano z negotovostjo o statusu Severne Irske po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Severna Irska naj bi predvidoma skupaj z Združenim kraljestvom povezavo zapustila 31. oktobra. Irska bo na drugi strani ostala članica EU.

Dogovor, ki ga je z Brusljem sklenila bivša britanska ministrska predsednica Theresa May, britanski poslanci pa trikrat zavrnili, je predvideval uvedbo irskega varovala, ki naj bi preprečilo uvedbo nadzora na meji na Irskem otoku. Sedanji britanski premier Boris Johnson irskemu varovalu nasprotuje in želi z EU skleniti nov ločitveni dogovor, kar Bruselj zavrača. Johnson vztraja, da bo Združeno kraljestvo iz povezave izstopilo v vsakem primeru 31. oktobra.

Ob tem je na Severnem Irskem slišati opozorila, da bi brexit brez dogovora, ki bi s sabo prinesel tudi možnost ponovne uvedbe nadzora na meji, imel poguben vpliv na krhek severnoirski mirovni proces.

britanski parlament Novice Britanski parlament za pet tednov prekinil delo Severna Irska Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin