SiolNET. Novice Svet
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski parlament za pet tednov prekinil delo

0,39

termometer

britanski parlament
Foto: Reuters

Britanski parlament je ponoči za pet tednov prekinil delo. Pred prekinitvijo so poslanci zavrnili zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra. Premier se je za prekinitev dela parlamenta odločil, da bi preprečil poslansko blokado njegove strategije glede brexita.

Prekinitev dela britanskega parlamenta se je začela ob 2. uri po krajevnem času (3. uri po srednjeevropskem). Poslanci naj bi se v poslanske klopi vrnili 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Premier Boris Johnson je začasno prekinitev dela parlamenta predlagal konec avgusta, češ da jo potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila.

Čas prekinitve, kot tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve ustave.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili.

brexit Novice Kraljica potrdila zakon o preprečitvi brexita brez dogovora

Pred prekinitvijo dela je spodnji dom britanskega parlamenta ponoči zavrnil Johnsonovo zahtevo za razpis predčasnih volitev. Johnsonova zahteva je v 650-članskem predstavniškem domu parlamenta dobila 293 glasov podpore, potrebovala pa je dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov. To pomeni, da bi poslanci lahko o predčasnih volitvah znova odločali šele po vrnitvi v poslanske klopi, kar pomeni, da bi jih lahko pripravili šele konec novembra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin