Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 4. 2011,
15.57

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obtožnica

Sreda, 27. 4. 2011, 15.57

5 let, 8 mesecev

Poleti obtožnici proti Sanaderju zaradi Hepa in Fimi-medie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaško pravosodje bo proti bivšemu premieru Ivu Sanaderju poleti vložilo dve obtožnici, piše zagrebški tednik Globus.

Po pisanju časnika je tako junija moč pričakovati obtožnico zaradi nepravilnosti v Hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep), avgusta pa obtožnico v primeru Fimi-media. Globus ob tem navaja, da še ni znano, kdaj bo Avstrija izročila Sanaderja Hrvaški. 9. maja ponovno o izročitvi Hrvaški Hrvaško pravosodno ministrstvo je 19. aprila sodišču v Salzburgu poslalo ključni dokument, na podlagi katerega naj bi na naroku 9. maja odločili, ali bodo Sanaderja izročili Hrvaški ali pa bo ostal v avstrijskemu priporu, izpostavlja Globus. Obenem poroča, da bo Sanaderjev avstrijski odvetnik Werner Suppan nasprotoval izročitvi, ker bo vnovič trdil, da Hrvaška bivšemu premieru ne bo zagotovila poštenega sojenja. Časnik opozarja, da izročitev ne bo odvisna zgolj od tega, ali je Hrvaška poslala vso potrebno dokumentacijo niti od argumentov Sanaderjevih odvetnikov, temveč tudi od potreb avstrijskega pravosodja v primeru banke Hypo Alpe Adria. Sanader bo namreč lahko koristna priča v omenjenem primeru, dodaja Globus.

Sanader bo poskusil čim dlje zavlačevati Navaja, da bodo ne glede na morebitni postopek proti Sanaderju v Avstriji bivšega premiera zagotovo izročili Hrvaški. Obstajajo različne ocene, kdaj naj bi se to zgodilo, ker bo Sanader poskusil čim dlje zavlačevati svojo izročitev. Nekateri odvetniki so za Globus ocenili, da bodo Sanaderja izročili pred poletjem, drugi pa dvomijo, da bo izročitev letos.

Sojenje desetletja naj bi se začelo po volitvah Tednik ugiba, da se bo hrvaško sojenje desetletja začelo po parlamentarnih volitvah. Pojasnjuje, da je v "idealnih okoliščinah" za začetek sojenja potrebno najmanj šest mesecev, kar pomeni, da Sanader ne bo prišel pred sodišče pred decembrom, če ga bodo izročili pred poletjem. Kot bolj realen rok za začetek sojenja omenjajo sredino leta 2012.

Ne spreglejte