Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 1. 2015,
16.08

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo strmoglavljenje Indonezija Malezija žrtve

Četrtek, 1. 1. 2015, 16.08

5 let, 1 mesec

Pokopali prvo žrtev strmoglavljenja letala AirAsie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Indoneziji so svojci pokopali prvo žrtev nesreče letala družbe AirAsia v Javanskem morju. Medtem se nadaljuje iskanje preostalih žrtev in razbitin letala, ki ga otežuje slabo vreme.

Do zdaj so iz morja potegnili devet trupel, na krovu letala pa je bilo med tragedijo 162 ljudi.

Črno skrinjico še iščejo Iz indonezijske agencije za iskanje in reševanje so sporočili, da so jih danes pri iskanju ovirale slabe vremenske razmere. Valovi so bili visoki do štiri metre, veter pa je pihal s hitrostjo tudi do 70 kilometrov na uro.

Vreme naj bi bilo na tem območju Javanskega morja pri otoku Borneo slabo tudi v prihodnjih dneh. Nadaljuje se tudi iskanje črnih skrinjic, pri čemer bodo sodelovali tudi francoski in singapurski strokovnjaki. Na območje iskanja so poslali tudi raziskovalno ladjo, ki je opremljena z napravo za iskanje črnih skrinjic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prve razbitine in trupla so našli v torek Danes je prav tako potekal pogreb prve žrtve, potem ko so identificirali truplo ženske in ga predali njeni družini v mestu Surabaja, od koder je letalo v nedeljo vzletelo. V tem mestu so sicer vzpostavili krizni center za identifikacijo trupel, ki ima zmogljivosti za sprejem in hrambo 150 trupel.

Preiskovalci sklepajo, da nihče od 162 ljudi na krovu letala, ki je strmoglavilo v morje, ni preživel. Letalo je vzletelo iz Surabaje, namenjeno pa je bilo v Singapur. Pilot je nato nad Javanskim morjem želel spremeniti višino letenja zaradi nevihte, a mu kontrolorji tega niso odobrili. Kmalu zatem je letalo izginilo z radarjev. Prve razbitine in trupla so nato našli v torek.

Indonezijske oblasti domnevajo, da so odkrili točno lokacijo trupa letala na globini od 30 do 50 metrov. Radar je namreč zaznal velik temen predmet v obliki trupa na morskem dnu na območju, kjer poteka iskalna akcija.

Je pilotu uspel zasilni pristanek na vodi? Vzrok strmoglavljenja še ni znan. Nekateri domnevajo, da je letalo letelo prepočasi ali da se je na večjo višino dvignilo prehitro, kar je vodilo do zapletov. Poleg tega se pojavljajo ugibanja, da je pilotu morebiti uspel zasilni pristanek na vodi brez strmoglavljenja, a da so letalo premagali visoki valovi in se je zato potopilo. Reševalci so namreč najprej našli vrata zasilnega izhoda in evakuacijski tobogan, kar namiguje na evakuacijo po zasilnem pristanku.

Težave za družbo AirAsia se medtem stopnjujejo. Danes je podjetje sporočilo, da so suspendirali enega od svojih pilotov, potem ko ta ni prestal testa na droge. Po medijskih poročilih naj bi bil pilot pozitiven na test na morfij, zato do nadaljnjega ne bo smel leteti. Pilot trdi, da se je vrnil iz bolnišnice in da jemlje zdravila, ta pa bi lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vplivala na rezultat testa na droge.

Ne spreglejte