Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo Malezija

Četrtek, 26. 6. 2014, 15.00

8 let

Pogrešano letalo letelo na avtopilotu, posadka brez zavesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Malezijsko letalo je po zadnjih informacijah pred strmoglavljenjem najverjetneje letelo na avtopilotu, posadka pa ni bila odzivna.

Nove podrobnosti o tem, kar naj bi se zgodilo med skrivnostnim izginotjem pogrešanega letala, so predstavile avstralske oblasti.

Novo območje iskanja Novico o tem, kaj naj bi se dogajalo zadnje ure pred strmoglavljenjem, so predstavili skupaj z informacijo o ponovni spremembi iskanega območja. Tokrat bodo iskalno akcijo prestavili še južneje v Južnem indijskem oceanu.

Do zdaj preiskovalci sicer niso našli še nobene sledi za letalom, ki je skupaj z 239 ljudmi na krovu brez sledi izginilo 8. marca letos.

Težko bi letelo tako pravilno, če bi pilotiral človek Ob predstavitvi najnovejših domnev so avstralske oblasti dejale, da je bilo letalo najverjetneje na avtopilotu, preden je strmoglavilo, ko mu je zmanjkalo goriva. Težava, s katero se soočajo, pa je, da ne morejo vedeti natančno, kdaj je bil vklopljen.

"Zelo, zelo verjetno je, da je bilo letalo na avtopilotu, sicer ne bi moglo leteti po tako urejeni oziroma pravilni poti, kot kažejo satelitski posnetki," je pojasnil avstralski namestnik predsednika vlade Warren Truss.

Najverjetnejši scenarij V poročilu, kjer so med drugim pojasnili, zakaj so spremenili območje iskanja, so avstralske oblasti tudi povedale, da obstaja možnost, da zaradi pomanjkanja kisika posadka na letalu ni bila odzivna oziroma pri zavesti.

Ta scenarij je najbolj verjeten glede na dozdajšnje podatke pa tudi glede na izkušnje iz prejšnjih nesreč letal. Truss je sicer ob tem opozoril, da je to zgolj predpostavka, s katero so določili novo območje iskanja in ni nujno, da se bodo preiskovalci s tem strinjali.

Družine še vedno polne dvomov Tudi če drži zaključek, da je letalo v času strmoglavljena pilotiral računalnik in da ljudje na krovu niso bili pri zavesti, pa med drugim še vedno ostaja velika uganka, zakaj je letalo pravzaprav skrenilo z začrtane poti in kam natanko je strmoglavilo.

V naslednji fazi iskalne akcije želijo raziskovalci razkriti vsaj eno izmed teh skrivnosti.

Medtem pa družine, ki še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z njihovimi najbližjimi, še vedno dvomijo o vseh informacijah, ki jih oblasti predstavljajo javnosti. Svojci so prepričani, da jim veliko stvari še vedno ostaja prikritih.

Ne spreglejte