Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
13. 9. 2018,
7.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

7

Natisni članek

ZDA orkan

Četrtek, 13. 9. 2018, 7.02

5 let, 7 mesecev

Poglejte, kakšna nočna mora se približuje ZDA #video #foto

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

7

Vzhodni obali ZDA nad Severno in Južno Karolino grozi orkan Florence. Oblasti pozivajo prebivalce k takojšnji evakuaciji in jih opozarjajo, naj ne čakajo na trenutek, ko bo že pihalo in deževalo. Prebivalce k umiku poziva tudi predsednik Donald Trump.

Ogroženih je več kot deset milijonov prebivalcev, k evakuaciji pa so pozvali 1,7 milijona ljudi. K temu, da naj se prebivalci ogroženih območij pravočasno umaknejo, je na Twitterju pozval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je zapisal, da je orkan večji, kot so pričakovali, in da so reševalne ekipe že v pripravljenosti.

Med pripravami na orkan Florence, ki se približuje vzhodni obali ZDA, je ameriški predsednik Donald Trump podvomil o uradni statistiki o tem, koliko ljudi je lani v Portoriku umrlo zaradi orkana Maria. Umrlo je skoraj tri tisoč ljudi, Trump pa je na Twitterju zapisal, da je šlo za ljudi, ki so umrli od starosti. Ameriški predsednik je prepričan, da je uradna številka le zarota demokratov, da ga v javnosti prikažejo v najslabši možni luči. (STA)

Donald Trump
Novice Trump: Pripravljeni smo na prihod orkana Florence

Obali grozijo smrtonosni valovi

Orkan Florence, ki naj bi vzhodno obalo ZDA dosegel v petek, na morju piha s hitrostjo 175 kilometrov na uro in povzroča 25-metrske valove. Gre za enega najmočnejših orkanov v zadnjih desetletjih na vzhodni ameriški obali, navaja CNN.

Ameriški nacionalni center za orkane navaja, da je orkan sicer izgubil nekaj moči, hitrost vetrov pa se je unesla z 225 na 175 kilometrov na uro, saj je s četrte kategorije najprej v sredo zvečer oslabel v tretjo kategorijo, nato pa danes v drugo. Bližje ko bo obali, bolj naj bi se unesel, vendar oblasti opozarjajo, da bo še vedno zelo nevaren, tuje medije povzema STA.

Uradnik Zvezne agencije za posredovanje v naravnih nesrečah Jeff Byard je to slikovito opisal kot razliko med tem, ali se v človeka zaleti vlak ali tovornjak, poln cementa. Opozarja še, da orkan Florence lahko na obali povzroči smrtonosne valove.

Obali Južne Karoline grozijo smrtonosni valovi, opozarjajo oblasti. | Foto: Reuters Obali Južne Karoline grozijo smrtonosni valovi, opozarjajo oblasti. Foto: Reuters

Sporočilo iz vesolja

Orkan nad oceanom pokriva območje, večje od 137 tisoč kvadratnih kilometrov, premer meri 650 kilometrov. V svoj objektiv so ga posneli tudi astronavti na mednarodni vesoljski postaji, ki so na Zemljo poslali sporočilo, da so morali za ta posnetek uporabiti superširoki objektiv.

Astronavt je ob tem v sporočilu na Twitterju zapisal, da se ZDA brez šale približuje prava nočna mora.

orkan Florence | Foto: Reuters Foto: Reuters

orkan Florence | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številni obalni prebivalci so že zapustili obalna območja ali pa se pripravljajo na evakuacijo, ko bo izdan ukaz. | Foto: Reuters Številni obalni prebivalci so že zapustili obalna območja ali pa se pripravljajo na evakuacijo, ko bo izdan ukaz. Foto: Reuters

Ne spreglejte