Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
10.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Turčija podkupovanje Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 10.36

7 let, 12 mesecev

Podkupnine za politike po turško

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Turška vlada je po objavi vsebine telefonskega pogovora, ki obremenjuje nekdanjega ministra in poslovneža o prejemanju podkupnine, pod novim pritiskom.

Na internetu objavljen telefonski pogovor naj bi potekal med azerbajdžanskim poslovnežem Rezo Zarrabom in njegovim zaupnikom Abdullahom Happanijem, ki mu Zarrab razlaga, kako se mu je nekdanji turški gospodarski minister Zafer Caglayan pritoževal, ker ni prejel obljubljene podkupnine v višini deset milijonov evrov.

Glas, ki naj bi pripadal Zarrabu, na posnetku pravi, da je zelo presenečen, ker nekdanji minister ni prejel denarja, saj ga je njegovo podjetje nakazalo in da je verjetno prišlo do napake.

Caglayan in trije drugi ministri so morali kabinet premierja Recepa Tayyipa Erdogana zapustiti 17. decembra lani po policijski raciji, med katero so pridržali Caglayanovega sina in več drugih vidnih političnih in poslovnih zaveznikov Erdoganove vlade.

Poslovnež vzpostavil podkupovalsko verigo Med aretiranimi je bil tudi Zarrab, ki so ga prejšnji teden skupaj z drugimi osumljenci spustili na svobodo pred začetkom sojenja.

Ministrov sin Kaan Caglayan je obtožen, da je bil posrednik med tistimi, ki so dajali in prejemali podkupnine. Zarrab je osumljen, da je oblikoval verigo, ki je podkupovala uradnike, da bi prikrila nezakonito prodajo zlata Iranu prek podjetja Halkbank, ki je v državni lasti.

Zadnji posnetek telefonskega pogovora je le eden izmed mnogih, ki so v zadnjem času prišli v javnost in vrgli dodatno senco na Erdoganovo vladavino. Na enem od posnetkov naj bi Erdogan govoril s sinom o tem, da morata skriti večjo količino denarja, in o izsiljevanju podkupnine od poslovnega sodelavca.

Erdogan za posnetke okrivil tekmeca Turški premier je zatrdil, da so posnetke naredili njegovi tekmeci in zagrozil, da bo prepovedal priljubljeni socialni mreži Facebook in YouTube v želji, da bi vlada bolj nadzirala internet. Erdogan je privržence izgnanega muslimanskega klerika Fethullaha Gulena, ki ima precejšen vpliv v sodstvu in policiji, obtožil, da so sprožili protikorupcijsko preiskavo z namenom destabilizacije njegove vlade pred lokalnimi volitvami 30. marca in predsedniškimi volitvami avgusta.

Ne spreglejte