Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
15.34

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Nato Madžarska Švedska Jens Stoltenberg Viktor Orban

Sreda, 24. 1. 2024, 15.34

3 mesece

Orban Stoltebergu potrdil madžarsko podporo članstvu Švedske v Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Viktor Orban | "Ponovno sem potrdil, da madžarska vlada podpira članstvo Švedske v Natu," je dejal madžarski premier Viktor Orban.  | Foto Reuters

"Ponovno sem potrdil, da madžarska vlada podpira članstvo Švedske v Natu," je dejal madžarski premier Viktor Orban.

Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes na omrežju X sporočil, da je v telefonskem pogovoru s prvim možem zveze Nato Jensom Stoltenbergom potrdil madžarsko podporo članstvu Švedske v zavezništvu. Madžarska je še zadnja članica Nata, ki v parlamentu ni ratificirala švedskega pristopnega protokola, potem ko je to v torek storil turški parlament.

"Ponovno sem potrdil, da madžarska vlada podpira članstvo Švedske v Natu. Poudaril sem tudi, da bomo še naprej pozivali madžarski parlament, naj glasuje za pristop Švedske in ob prvi možni priložnosti zaključi ratifikacijo," je v današnji objavi na omrežju X glede pogovora s Stoltenbergom zapisal Orban.

Stoltenberg: Z Orbanom sva imela dober pogovor 

Stoltenberg pa je na omrežju X zapisal, da sta z Orbanom imela dober pogovor, ob tem pa je pozdravil "jasno podporo madžarskega premierja in njegove vlade članstvu Švedske v Natu". "Veselim se ratifikacije takoj, ko se bo madžarski parlament ponovno sestal," je dodal generalni sekretar Nata.

Madžarska je bila zadnja, ki je podprla vstop Švedske v Nato, potem ko je turški parlament v torek zvečer prepričljivo podprl ratifikacijo švedskega pristopnega protokola. Odločitev parlamenta mora s podpisom sicer potrditi še turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki bi to lahko storil že v prihodnjih dneh.

Erdogan bi lahko zavlačeval 

Erdogan bi lahko sicer z dokončno potrditvijo zavlačeval, dokler se z ZDA ne dogovorijo o prodaji bojnih letal F-16 Turčiji, kar je bila ena glavnih zahtev Ankare, je na omrežju X ocenil turški diplomat in vodja istanbulskega think-tanka EDAM Sinan Ulgen. Če se to ne zgodi v 15 dneh, bo moral namreč turški parlament glasovati znova.

Orban je medtem v torek švedskega kolega Ulfa Kristerssona povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato. Švedski zunanji minister Tobias Billström pa je v odzivu na vabilo dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu julija lani za razliko od Turčije ni predstavila nobenih zadržkov in da zato v tem trenutku ne vidi razloga za pogajanja.

Madžarska vlada je blokado pristopa nordijske države k Natu utemeljevala s švedskimi kritikami stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Obenem pa se zdi, da je Budimpešta doslej delovala vzporedno z dejanji Ankare, tako kot lani v primeru uspešnega pristopa Finske k severnoatlantskemu zavezništvu.

Švedska zastava
Novice Turški parlament podprl članstvo švedske v Natu
Ne spreglejte