SiolNET. Novice Svet
2,67

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 10:35

  V Pakistanu 100 tisoč okužb

 • 10:32

  Na Otoku obvezna izolacija

Po svetu že sedem milijonov okuženih z novim koronavirusom

2,67

termometer

Koronavirus
Foto: Reuters

Po svetu je z novim koronavirusom okuženih že več kot sedem milijonov ljudi, in sicer 7.017.519. Največ okužb je v ZDA, Braziliji in Rusiji. Zaradi covid-19 je do zdaj po svetu umrlo 402.874 ljudi, največ v ZDA, Veliki Britaniji in Braziliji, kažejo današnji podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. V Severni Makedoniji so danes znova poročali o več kot sto primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili 127 novih primerov okužbe.

evropa Novice Slovenija v drugem razredu najbolj varnih držav #koronavirus

V ZDA je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 1.942.363 ljudi. Zaradi covid-19 je v tej državi umrlo 110.514 bolnikov. V Braziliji je z novim koronavirusom okuženih 691.758 ljudi. Zaradi bolezni covid-19 je umrlo 36.455 ljudi.

V Rusiji je z novim koronavirusom okuženih 467.073 ljudi, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 5.851 ljudi. V Veliki Britaniji je zaradi covid-19 umrlo 40.625 ljudi, z novim koronavirusom je na Otoku okuženih 287.621 ljudi.

Na Kitajskem, kjer so konec lanskega leta potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so do zdaj potrdili 84.191 okužb in 4,638 smrti zaradi covid-19, piše STA.

Rusija koronavirus Novice Najboljši podatki v Rusiji po dveh tednih

Severno Makedonijo zajel drugi val epidemije

V Severni Makedoniji so danes znova poročali o več kot sto primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili 127 novih primerov okužbe, večino v Skopju. Umrli so še trije bolniki s covidom-19.

Od izbruha epidemije so v državi doslej potrdili 3152 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo skupno 156 ljudi. Aktivnih primerov okužbe je še 1343, piše STA.

Minuli teden je državo zajel drugi val epidemije. Po petkovih 120 rekordnih primerih okužbe so v soboto poročali o 125 primerih, v nedeljo pa o 111. Minister za zdravje Venko Filipče je v petek dejal, da analiza kaže, da gre v skoraj 90 odstotkih novih primerov za primere brez simptomov ali z zelo šibkimi simptomi.

Ob tem je veliko število novih okužb označil za pričakovano, saj so povečali število testiranj. Dejal je tudi, da se novi koronavirus širi v že znanih žariščih ali pri osebah, ki so že bile v izolaciji, vendar pa se širi tudi sporadično, kar dokazuje, da je virus še vedno prisoten. Pričakuje, da bo drugi val hitro minil, navaja STA.

Po petkovih 120 rekordnih primerih okužbe so v soboto poročali o 125 primerih, v nedeljo pa o 111. Po petkovih 120 rekordnih primerih okužbe so v soboto poročali o 125 primerih, v nedeljo pa o 111. Foto: Reuters

Koronavirus v Braziliji Novice Novo žarišče: število žrtev koronavirusa še naprej narašča #video

Nove okužbe s koronavirusom tudi v Srbiji in BiH

V Srbiji so minuli petek zabeležili pomemben skok okužb, saj so jih potrdili 96, dvakrat več kot dan pred tem. Novih 74 okužb so nato potrdili v soboto, v nedeljo 82, danes pa 73, skupno doslej 11.896.

Zaradi covida-19 je umrlo skupno 250 ljudi. Aktivnih primerov je 475, na ventilatorjih je 15 bolnikov, piše STA.

Brnabićeva meni, da ni potrebe za paniko, treba je spoštovati zaščitne ukrepe. Brnabićeva meni, da ni potrebe za paniko, treba je spoštovati zaščitne ukrepe. Foto: Reuters Novi koronavirus se je razširili tudi v študentskih domovih v Beogradu, je danes potrdila epidemiologinja Študentske poliklinike Mila Paunić. Gre za okoli 20 študentov in njihovih stikov, ki so vsi v izolaciji, je pojasnila. Izpostavila je, da so razmere pod nadzorom, saj v domovih izvajajo stroge ukrepe.

Srbska premierka Ana Brnabić je v soboto dejala, da gre za pričakovan porast okužb, potem ko so ukrepe v državi omilili. Meni pa, da ni potrebe za paniko, treba je spoštovati zaščitne ukrepe.

Ne verjame niti, da bi zaradi epidemije covida-19 znova uvedli izredne razmere v državi. Samo pod pogojem, da bi razglasili izredne razmere, bi namreč v skladu z ustavo lahko preložili parlamentarne volitve, ki so napovedane za 21. junij, je dodala. Nekateri v opoziciji namreč zaradi epidemije pozivajo k njihovi preložitvi.

Slovenija bi lahko v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v drugih državah znova dodatno omejila vstop v državo, je danes pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Če bi se hrvaška epidemiološka slika dramatično poslabšala, bi bilo mogoče znova zapreti tudi mejo proti Hrvaški, vendar za zdaj ni podatkov, ki bi kazali na potrebo po tem, je dodal.
Liverpool - Mane, Salah Sportal Koronavirus: na zadnjem testiranju en pozitiven primer

Novih 31 primerov okužbe pa so potrdili v sosednji BiH

O novih okužbah z novim koronavirusom poročajo tudi iz sosednje Bosne in Hercegovine. V zadnjih 24 urah so potrdili 31 novih okužb, od tega več kot polovico na območju Tuzle, ki je novo žarišče okužbe v državi. Med okuženimi je tudi zdravnik v kliničnem centru v Tuzli in en bolnik. Zato so testi na okužbo znova obvezni za vse bolnike pred sprejemom v bolnišnico, piše STA.

Od 26. maja so v BiH vsak dan potrdili dvomestno število novih okužb, največ pa 4. junija, ko so jih potrdili 43. Doslej so potrdili okoli 2700 primerov okužbe, umrlo je 154 bolnikov s covidom-19.

Zaradi pandemije novega koronavirusa je medtem danes organizacijski odbor v Sarajevu odločil, da bo letošnja spominska slovesnost o 25. obletnici genocida v Srebrenici 11. julija potekala preko videopovezave, poroča STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 18:54 08.06.2020

  V Veliki Britaniji covid-19 v enem dnevu zahteval najmanj življenj od marca

  V Veliki Britaniji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 55 ljudi, kar je najmanj od uvedbe karantene v državi 23. marca. Na Škotskem medtem drugi dan zapored koronavirusna bolezen 19 ni zahtevala nobenega življenja, poroča STA.

  Kljub padajočemu trendu je covid-19 v državi zahteval že 40.597 življenj, zaradi česar je v pandemiji novega koronavirusa najbolj prizadeta država v Evropi in druga najbolj prizadeta na svetu za ZDA. Skupno so doslej potrdili več kot 289.000 okužb.

  Na Škotskem, kjer je covid-19 med bolniki, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom, zahteval 2415 življenj, že drugi dan zapored ni zahteval žrtev. Premierka Škotske Nicola Sturgeon je izrazila optimizem, da se virus na Škotskem umika in da bodo lahko prihodnji teden sprožili drugo fazo omilitve ukrepov.

  Za večino ljudi, ki bodo od danes dalje prispeli v Veliko Britanijo, sicer v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa velja obvezna 14-dnevna samoizolacija, še piše STA.

  Preveri več
 • 18:42 08.06.2020

  Nemčija v zagon aplikacije za sledenje okužbam

   

  V boju proti koronavirusu bodo v Nemčiji predvidoma prihodnji teden zagnali dolgo pričakovano aplikacijo za sledenje okužbam. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je pojasnil, da bo aplikacija delovala na prostovoljni osnovi, poroča STA.

  Spahn je dodal, da so aplikacijo razvijali dlje časa, zato da so ustregli vsem zahtevam. "Aplikacija mora biti uporabna na vseh napravah," je povedal.

  Med drugim so pri razvoju aplikacije upoštevali tudi varovanje podatkov in da ne troši preveč energije. "Aplikacije, ki v nekaj urah porabi vso baterijo na telefonu, ne bo nihče uporabljal," je Spahn dejal za časnik Rheinische Post.

  Delovanje aplikacije bodo predstavili prihodnji teden, ko bo tudi na voljo za namestitev na pametne naprave.

  Aplikacija za sledenje naj bi pomagala pri hitrejšem zaznavanju in sledenju novim okužbam s koronavirusom. Če bo uporabnik aplikacije pozitiven na koronavirus, bodo drugi uporabniki, ki so bili v stiku z njim, prejeli varnostno obvestilo. Identitete uporabnikov bodo skrite.

  Spahn je pojasnil, da aplikacija ne bo ultimativno orodje proti covidu-19, bo pa dodatno in učinkovito orodje, ki bo pomagalo, da se število okužb ne bo hitro povečalo, še piše STA.

  Preveri več
 • 16:50 08.06.2020

  Omejevalni ukrepi v Evropi naj bi preprečili vsaj tri milijone smrti

  Omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so v 11 evropskih državah preprečili okoli 3,1 milijona smrti, kaže študija Imperialnega kolidža v Londonu. Da so ljudje ostajali doma, je pomembno vplivalo na to, da je pandemija koronavirusa v Evropi bolj ali manj pod nadzorom, so po pisanju STA ocenili britanski znanstveniki.

  Raziskovalci, ki v boju proti novemu koronavirusa svetujejo tudi britanski vladi, so do teh ocen prišli na podlagi posebnega modela, kaj bi se dogajalo v Evropi, če ne bi bilo uvedenih nobenih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. To pa so potem primerjali z uradnimi podatki Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC), ki so bili zbrani do 4. maja.

  "Rezultati kažejo, da so glavni nefarmacevtski ukrepi - še posebej izolacija - pomembno vplivali na zmanjšanje prenosa okužbe," so poudarili avtorji študije, objavljene v zadnji številki znanstvene revije Nature.

  Hkrati so predlagali vztrajanje pri omejevalnih ukrepih, da bi virus sars-cov-2 ostal pod nadzorom, poroča STA.

  Preučevali so stanje v 11 državah - Nemčiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Belgiji, Avstriji, Danski, Norveški, Švedski in Švici. Glede na njihove ocene naj bi se v teh državah s koronavirusom okužilo med 3,2 in 4,0 odstotka prebivalstva. To pomeni, da se je okužilo od 12 do 15 milijonov ljudi.

  ZDA koronavirus Foto: Getty Images

  Stopnja okuženosti prebivalstva je bila sicer po državah zelo različna. V Nemčiji je bilo na primer okuženih 710.000 ljudi, kar predstavlja 0,85 odstotka vsega prebivalstva. V Belgiji pa je bila na primer ta stopnja kar 8-odstotna. Za Španijo so ocenili, da je stopnja okuženosti 5,5-odstotna, kar pomeni, da je bilo z virusom okuženih okoli 2,6 milijona Špancev.

  Ker pa so oblasti na hitro ugasnile javno življenje, torej prepovedale javne prireditve, zaprle šole in nenujne posle, je to imelo jasen učinek na reprodukcijski faktor, torej koliko ljudi lahko naprej okuži nosilec virusa. Ta faktor se je znižal za kar 81 odstotkov pod vrednost 1,0, so izračunali. Niso pa mogli ugotoviti, kateri od omejevalnih ukrepov je prinesel več koristi, saj so si sledili prehitro, so pojasnili.

  Opozorili so tudi, da njihov model predvideva enake učinke nekega ukrepa v vseh državah, čeprav se zavedajo, da je bila ta učinkovitost v posameznih državah različna, piše STA.

  Učinkovitost omejevalnih politik so v ločeni študiji, prav tako objavljeni v reviji Nature, ugotavljali tudi raziskovalci ameriške univerze Berkeley. Z drugačno, ekonometrično metodo, ki se sicer uporablja za vpliv politik na gospodarsko rast, so ocenjevali učinkovitost omejevalnih ukrepov na Kitajskem, v Južni Koreji, Italiji, Iranu, Franciji in ZDA.

  Ugotovili so, da so omejevalni ukrepi preprečili ali pa vsaj odložili okužbo okoli 62 milijonov ljudi zgolj v teh šestih državah. Po vsem svetu pa to pomeni preprečitev okoli 530 milijonov okužb z novim koronavirusom, še povzema STA.

  Preveri več
 • 16:07 08.06.2020

  Zunanji ministri EU o globalnem odzivu na pandemijo

  Svet EU za zunanje zadeve je na današnji video konferenci razpravljal o globalnem odzivu na pandemijo covida-19, s katerim EU za partnerske države namenja več kot 36 milijard evrov pomoči. Sodeloval je tudi Tone Kajzer z zunanjega ministrstva, ki je izpostavil slovenski prispevek za boj proti covidu-19 v državah v razvoju, poroča STA.

  Razprava o globalnem odzivu na pandemijo covida-19 je bila glavna tema tokratnega zasedanja ministrov, pristojnih za razvojno sodelovanje. Namen razprave je bil podati politične usmeritve za nadaljnje delo ter hkrati opozoriti na aktualno dogajanje in izzive, s katerimi se v boju s pandemijo soočajo partnerske države. Razpravi je prisostvoval tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je delil svoj pogled na trenutne razmere.

  Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer je med drugim v razpravi izpostavil slovenski prispevek za boj proti covidu-19 v državah v razvoju, kar vključuje tudi paket pomoči za države kandidatke na zahodnem Balkanu in prispevek za WHO ter Agencijo ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA). Slovenija bo ob upoštevanju dodatno načrtovanih prispevkov za boj proti covidu-19 v državah v razvoju namenila skupno skoraj milijon evrov, so po besedah STA sporočili z zunanjega ministrstva.

  Ministri so se v kratki razpravi dotaknili tudi stanja pogajanj o novem partnerskem sporazumu med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika, kjer je Evropska komisija predstavila načrtovano časovnico do zaključka pogajanj in podpisa novega sporazuma. Predstavljena so bila tudi ključna odprta vprašanja trenutne sklepne faze pogajanj.

  Dotaknili so se tudi zadnjega stanja razprav o novi finančni arhitekturi za razvoj, v povezavi s poročilom skupine modrecev. Razprava je potekala v kontekstu nedavno predlagane revizije predloga večletnega finančnega okvira 2021-2027 za poglavje Sosedstvo in svet ter vpliv na dimenzijo zunanjega delovanja, poroča STA.

  Preveri več
 • 15:24 08.06.2020

  Moskovske oblasti odpravljajo karanteno v mestu

  Moskovske mestne oblasti bodo v torek v ruski prestolnici odpravile karanteno, ki so jo z namenom zajezitve novega koronavirusa vzpostavile marca, je danes napovedal moskovski župan Sergej Sobjanin. Ob tem je predstavil tudi načrt rahljanja drugih ukrepov za zajezitev virusa. Državne oblasti pa so zrahljale omejitve glede odhoda Rusov v tujino, poroča STA.

  "Od jutri bosta karantena in sistem prepustnic odpravljena," je povedal Sobjanin v videu, objavljenem na Facebooku. Tako se bodo lahko vsi prebivalci Moskve, tudi starejši od 65 let in ljudje s kroničnimi boleznimi po mestu gibali brez omejitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

  Poleg tega se bodo v torek odprli frizerski in lepotni saloni. Nato bo 16. junija sledilo odprtje muzejev ter teras lokalov in restavracij, 23. pa športnih dvoran in bazenov.

  Rusija Foto: Reuters

  V ruski prestolnici so omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih uvedli konec marca, začeli odpravljati v začetku junija. Prebivalci ruske prestolnice so 1. junija prvič po devetih tednih lahko znova odšli na sprehod ali rekreacijo na prostem, znova pa so odprli parke in nakupovalna središča.

  "Že več tednov je pandemija počasi, a zagotovo v zatonu," je novo rahljanje ukrepov utemeljil Sobjanin. Poudaril je, da več ljudi s covidom-19 zapusti bolnišnice, kot pa jih vanje sprejmejo.

  V Moskvi so v zadnjih 24 urah zabeležili 2001 nov primer okužbe z novim koronavirusom. V celotni Rusiji pa skupaj 8985, umrlo je 112 ljudi s koronavirusno boleznijo 19.

  Ruski premier Mihail Mišustin pa je ob tem sporočil, da je vlada podpisala dekret, ki Rusom omogoča, da zapustijo državo, če morajo oskrbeti bolne sorodnike v tujini ali če sami potrebujejo zdravstveno pomoč v tujini. V tujino lahko gredo tudi na službeno pot ali z namenom izobraževanja, poroča STA.

  V Rusijo pa lahko vstopijo tujci, ki morajo tam oskrbeti bolnega sorodnika ali potrebujejo zdravstveno oskrbo. Rusija je vstop tujcev v državo in izstop Rusov iz države omejila marca.

  Preveri več
 • 15:21 08.06.2020

  Indija se odpira kljub rekordnemu širjenju koronavirusa

  V Indiji so se danes začeli odpirati templji in nakupovalni centri, ki so bili zaradi epidemije novega koronavirusa v državi zaprti zadnjih deset tednov. Tako skušajo vsaj malo olajšati veliko krizo v gospodarstvu. A v Indiji še nič ne kaže, da so uspeli zajeziti širjenje virusa; nasprotno, iz dneva v dan beležijo rekordne številke.

  Število na novo okuženih se je v zadnjem dnevu povzpelo za skoraj 10.000 na 256.611. S tem tempom bo Indija, ki ima sicer okoli 1,3 milijarde prebivalcev, hitro prehitela Španijo in Veliko Britanijo po številu okužb.

  Zaenkrat so v državi zabeležili 7135 smrti zaradi covida-19. A strokovnjaki opozarjajo, da so te številke zelo verjetno podcenjene. Prav tako naj bi najhujše šele prihajalo. Vrh epidemije v državi napovedujejo šele za julij, poroča STA.

  Vlada v New Delhiju je sicer skušala omejiti širjenje koronavirusa s podobnimi omejevalnimi ukrepi, kot so jih uvajale druge države. Splošno "karanteno" so uvedli že 25. marca, vendar pa se virus še kar širi.

  Vlada zato zdaj počasi sprošča omejevalne ukrepe, da bi vsaj nekoliko olajšali pritisk na gospodarstvo, ki se je zaradi covida-19 ustavilo tudi v tej državi. V prestolnici so tako danes odprli nakupovalne centre, restavracije, templje in mošeje.

  Indija koronavirus Foto: Reuters

  Na cestah in ulicah 20-milijonskega mesta je znova velika gneča ljudi. Po drugi strani pa ne poročajo o velikem pritisku na trgovske centre. Tudi v večini sakralnih objektov je le peščica ljudi.

  Pred številnimi templji so vzpostavili posebne šotore za razkuževanje. Verniki tudi ne smejo prinašati s sabo daritev. Obiskovalcem pred vstopom v objekt kar dvakrat izmerijo telesno temperaturo.

  V eni največjih mošej v Indiji, 400-let stari mošeji Džama Masdžid, bodo imeli samo tri molitve dnevno, namesto petih. Verniki pa morajo s seboj prinesti svoje preproge.

  V nakupovalnih centrih so prav tako vzpostavili poseben nadzor. Vzdrževanje razdalje med nakupovalci je obvezno. Prodajalci pa nestrpno čakajo, kakšen bo dejanski odziv kupcev v prihodnjih dneh in ali jim bo uspelo nadoknaditi izpad dohodka.

  Medtem ko se prestolnica počasi odpira, pa v indijskem finančnem centru Mumbai ostajajo bolj previdni. V tem mestu so zabeležili petino vseh primerov covida-19 in bolnišnice so prenatrpane. Odprli so manjše prodajalne ob cestah, a zaenkrat veliki nakupovalni centri ostajajo zaprti, prav tako restavracije in frizerski saloni, še poroča STA.

  Preveri več
 • 15:15 08.06.2020

  Na Poljskem zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 12 rudnikov

  Na Poljskem so zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 12 premogovnikov. Zaprti bodo predvidoma tri tedne. Poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski je danes povedal, da bodo do ponovnega odprtja premogovnikov skušali testirati čim več zaposlenih, poroča STA.

  Cilj je zaščititi rudarje pred nenadzorovanim izbruhom okužb z novim koronavirusom in omogočiti čimprejšnje odprtje rudnikov, je dodal minister za zdravje. Poljski finančni minister Jacek Sasin je zagotovil, da bodo rudarji dobili polno plačilo za čas, ko bodo rudniki zaprti.

  Na Poljskem so v soboto potrdili 576 novih primerov novega koronavirusa, kar je druga največja številka od začetka izbruha, dan kasneje 575. Danes so jih potrdili 219. Največ okužb, 151, so danes potrdili prav na območju rudarske Šlezije.

  Skupno so na Poljskem doslej potrdili več kot 26.700 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 1157 ljudi.

  Preveri več
 • 15:14 08.06.2020

  Od danes možno na Ciper brez karantene, a le z negativnim testom

  Ciper je z današnjim dnem odprl meje za državljane 13 držav, tudi Slovenije, ki bodo na otok lahko prišli, ne da bi jim bilo treba v karanteno. Pri sebi bodo morali imeti potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus. To potrdilo bo ob vstopu v državo potrebno najmanj do 20. junija, je poročala ciprska televizija RIK.

  Na Ciper tako lahko pridejo državljani Nemčije, Avstrije, Malte, Grčije, Izraela, Bolgarije, Finske, Slovaške, Slovenije, Litve, Norveške, Danske in Madžarske, poroča STA.

  Če se bo kateri od prišlekov med bivanjem na Cipru morda okužil z novim koronavirusom, bo država prevzela stroške zdravljenja, je še sporočila televizija RIK.

  Z 20. junijem naj bi seznam razširili še na državljane Švice, Češke, Poljske, Romunije in Hrvaške, glede na epidemiološko situacijo pa morda pa še na katero državo, je prejšnji teden napovedala ciprska vlada.

  Na "črnem" seznamu pa ostajajo državljani Velike Britanije in Rusije, ki so sicer pred pandemijo predstavljali največji delež med turisti na Cipru. A ker je epidemiološka situacija v teh državah še vedno težka, jim za zdaj ne bodo dovolili vstopa na Ciper, še piše STA.

  Preveri več
 • 15:11 08.06.2020

  EU bo preko zračnega mostu v DR Kongo poslala 40 ton pomoči

   

  V DR Kongo je danes pristalo prvo od treh letal iz Evropske unije, ki bodo v državo skupno prepeljala 40 ton humanitarnega blaga in 170 humanitarnih delavcev za pomoč v boju proti covidu-19. Na prvem letalu so v državo prispeli tudi evropski komisar Janez Lenarčič ter zunanja ministra Belgije in Francije, Philippe Goffin in Jean-Yves Le Drian.

  Evropski komisar za krizno upravljanje je pojasnil, da bodo med drugim v državo poslali zaščitne maske, rokavice, medicinsko opremo in filtre za vodo. "Naš skupni cilj je sodelovanje v solidarnosti," je povedal v nedeljo pred odhodom.

  Lenarčič, Le Drian in Goffin se bodo predvidoma danes srečali tudi s predsednikom države Felixom Tshisekedijem, so sporočili iz Bruslja.

  Janez Lenarčič, Jean-Yves Le Drian, Philippe Goffin Foto: STA

  Zunanja ministrica DR Kongo Marie Tumba Nzeza je pozdravila pomoč. Po njenem je to opomnik, da problemi DR Konga vplivajo tudi na ostali svet, poroča STA.

  V tej državi v osrednji Afriki so doslej potrdili najmanj 4106 primerov okužbe z novim koronavirusom. Država pa se bori še s številnimi drugimi izzivi, kot na primer nestabilnostjo zaradi spopadov na vzhodu države, kjer se še naprej širi ebola.

  EU je v začetku maja vzpostavila humanitarni zračni most, da tako lažje transportira pomoč. Tokrat bo skupno v državo poslala tri letala, še eno bo poletelo v torek, zadnje pa v sredo.

  Preveri več
 • 15:05 08.06.2020

  Na Filipinih ne bo otrok v šolo do cepiva

  Otroci na Filipinih se bodo šolali od doma, dokler ne bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu, je danes sporočila vlada v Manili pod vodstvom populističnega predsednika Rodriga Duterteja. Učitelji se bodo "morali prilagoditi", razmišljajo pa tudi o uvedbi šolanja preko televizije.

  Medtem ko se v Evropi šole počasi že odpirajo in se učenci lahko vračajo v razrede, pa na Filipinih menijo, da predstavlja virus preveliko tveganje, poroča STA.

  Duterte je vztrajanje pri zaprtih šolah napovedal že konec prejšnjega meseca. Otroci morajo ostati doma, četudi letos niso mogli zaključiti šolskega leta na daljavo.

  Podoben režim pa se napoveduje tudi za novo šolsko leto. Ministrica za izobraževanje Leonor Briones je danes potrdila, da se otroci fizično ne bodo vrnili v razrede, dokler ne bo na voljo cepiva proti novemu koronavirusu.

  Na Filipinih se šolsko leto običajno začne junija in traja do aprila. Letos so zaradi pandemije koronavirusa začetek novega šolskega leta že preložili na konec avgusta. A kot je nakazala ministrica, bodo učitelji morali nadaljevati s poučevanjem na daljavo, bodisi preko interneta ali pa celo televizijskih prenosov.

  Poučevanje na daljavo preko spleta predstavlja nerešljiv problem več milijonom revnih prebivalcev Filipinov, ki nimajo računalnikov in dostopa do interneta. "Učitelji in šole se bodo zato morali prilagoditi, odvisno od dostopnosti do komunikacijskih sredstev," je še dejala ministrica Briones.

  Zaenkrat večjih pomislekov zaradi teh napovedi ni, še poroča STA. Na Filipinih se namreč še vedno vsak dan soočajo z večjim številom okužb, pa čeprav so že zgodaj uvedli stroge omejevalne ukrepe proti širjenju koronavirusa.

  Kdaj bo na voljo cepivo proti koronavirusu, je še vedno neznanka. Farmacevtska podjetja se sicer trudijo pri razvoju cepiva, a bo verjetno trajalo še več mesecev, preden bi morda lahko bilo na voljo.

  Preveri več
 • 14:55 08.06.2020

  Danska še dodatno sprošča ukrepe iz boja proti covidu-19

  Danska je danes sprostila še nekaj ukrepov, ki so bili uvedeni za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tako se po novem lahko zbira do 50 ljudi, odpirajo se tudi pokrite športne dvorane, telovadnice, bazeni in podobni objekti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Gre za dodatno sproščanje omejevalnih ukrepov v t. i. tretji fazi. Zdravstveno ministrstvo je sicer izdalo več navodil, ki jih morajo upravniki teh predvsem športnih objektov upoštevati - predvsem je treba izvajati stalno razkuževanje opreme za vadbo, poroča STA.

  Za to dodatno sproščanje ukrepov se je minuli konec tedna odločila manjšinska vlada pod vodstvom socialdemokratke Mette Frederiksen, pri tem pa so jo podprle tudi opozicijske stranke.

  Danska koronavirus tekma Foto: Reuters

  Danska, ki je v pandemiji koronavirusa zabeležila 589 smrti zaradi covida-19, sicer še vedno precej previdno sprošča ukrepe, ki so bili uvedeni sredi marca za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Šole, restavracije, gledališča, kinematografi in tudi manjše trgovine so se ponovno odprli šele pred kratkim. Vlada pa še razmišlja, ali bi recimo omogočila zbiranje večjih skupin ljudi.

  Predvsem je velik pritisk, da bi ljudem omogočili ogled nogometnih tekem. Na velikih stadionih bi namreč lahko brez večjih težav zadostili pogojem ohranjanja socialne distance, po poročanju STA menijo v velikih nogometnih klubih.

  Preveri več
 • 10:35 08.06.2020

  V Pakistanu 100 tisoč okužb

  V Pakistanu število okuženih z novim koronavirusom strmo narašča in je že preseglo sto tisoč. Do danes so našteli 103.671 okužb, od tega okoli 4.700 v zadnjih 24 urah, je sporočilo pakistansko ministrstvo za zdravje. Zaradi bolezni covid-19 je do zdaj umrlo 2.067 ljudi, v zadnjem dnevu 65.

  Strokovnjaki opozarjajo, da pandemija covid-19 v Pakistanu še najmanj mesec dni ne bo dosegla vrhunca. Prvi primer okužbe so v Pakistanu potrdili 26. februarja, zdaj pa je država med 15 na svetu z največ okuženimi. Število novih okužb z novim koronavrusom strmo narašča, odkar je država pred štirimi tedni odpravila stroge omejitve za zajezitev pandemije.

  Pakistan Foto: Reuters

  Prejšnji teden so zaradi naraščanja okužb znova zaprli več tisoč trgovin in tržnic, za najhuje prizadete dele večjih mest pa so ponovno uvedli karanteno. v Pakistanu so tudi uvedli obvezno uporabo zaščitnih mask.

  Opozicija in strokovnjaki odgovornost za velik porast okužb pripisujejo vladi, potem ko je premier Imran Kan izključil možnost ponovne uvedbe strogih omejitev za zajezitev pandemije po vsej državi, poroča STA.

   

  Preveri več
 • 10:32 08.06.2020

  Na Otoku obvezna izolacija

  Za večino ljudi, ki bodo od danes prispeli v Veliko Britanijo, velja obvezna 14-dnevna samoizolacija. Gre za nov ukrep Otoka v boju za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Ukrep z nekaj izjemami velja tako za prebivalce Velike Britanije kot turiste.

  Turisti, ki bodo v Veliko Britanijo prišli z letalom, ladjo ali po cesti, bodo poleg tega morali navesti podrobnosti o svojem bivanju ter naslov, na katerem bodo v samoizolaciji. Izjeme bodo veljale za voznike tovornjakov, nekatere zdravstvene delavce ter potnike iz Irske, če so bili pred tem v tej državi najmanj dva tedna. Britanske oblasti naj bi ustreznost ukrepa ocenjevale vsake tri tedne. V primeru kršitev je zagroženih 1.125 evrov kazni.

  British Airways, zamude Foto: Reuters

  Ukrep je že naletel na kritike, predvsem letalske panoge in turizma. Kritiki opozarjajo, da je Velika Britanija po številu okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh na drugem mestu v Evropi, ukrep pa bo prizadel predvsem hotele in letalske družbe, saj bo manj prihodov iz držav, kjer imajo manjše število okužb.

  Letalska družba British Airways in nizkocenovni letalski družbi EasyJet in Ryanair so že odgovorile s skupnim pravnim postopkom proti britanski vladi zaradi, kot so navedle, "nesorazmernega in nepoštenega" ukrepa.

  Britanski minister za zdravje Matt Hancock na drugi strani utemeljuje, da je ukrep smiseln zaradi "deleža okužb iz tujine, ki je v porastu", medtem ko število domačih okužb upada, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin