Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2020,
8.53

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

3

Natisni članek

Brazilija Koronavirus COVID-19 ZDA

Nedelja, 7. 6. 2020, 8.53

3 leta, 10 mesecev

Novo žarišče: število žrtev koronavirusa še naprej narašča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

3

Število smrtnih žrtev covid-19 v svetu se je v soboto približalo 400 tisoč, z novim koronavirusom pa se je do zdaj po svetu okužilo okoli 6,8 milijona ljudi. Pandemiji še ni videti konca. Število smrti še vedno narašča predvsem v Latinski Ameriki. V Braziliji, kjer je nastal zgornji videoposnetek, je število smrtnih žrtev v soboto preseglo 35 tisoč.

V soboto se je število umrlih za boleznijo covid-19 po svetu povzpelo na 397 tisoč. Največ smrtnih žrtev je še vedno v ZDA, kjer so do zdaj zabeležili 109 tisoč smrti ter skoraj 1,9 milijona potrjenih okužb, poroča STA. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer v soboto ocenil, da je najhujše za ZDA že mimo. "Imeli smo najboljše gospodarstvo v zgodovini sveta in ta moč nas je popeljala skozi to grozljivo pandemijo, ki je večinoma mimo. Mislim, da nam gre dobro," je dejal Trump.

Koronavirus v Indiji
Novice Padel nov rekord: toliko okužb niso odkrili od začetka epidemije

Razmere v Braziliji se še ne umirjajo

Tretja država po številu umrlih za covid-19 za ZDA in Veliko Britanijo je Brazilija. Število smrtnih žrtev v tej državi je v soboto preseglo 35 tisoč. Po poročanju BBC so brazilske oblasti z vladnih spletnih strani že umaknile podatke o epidemiji covid-19 iz preteklih mesecev.

Z brazilskega ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo od zdaj naprej sporočali le še število novih okužb in smrti v zadnjih 24 urah. Celotne zbirke statističnih podatkov o epidemiji za razliko od drugih držav tako ne bodo več posredovali. Omenjena odločitev je že naletela na kritike novinarjev in članov kongresa.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. | Foto: Reuters Brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. Foto: Reuters

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro medtem še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom, v soboto pa je dejal, da bi se lahko pridružil Trumpu pri odločitvi o prekinitvi sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). "ZDA so zapustile WHO in tudi mi v prihodnosti razmišljamo o tem. WHO bo moral delovati brez ideološke pristranskosti ali pa bomo tudi mi odšli," je dejal Bolsonaro.

Število smrtnih žrtev strmo narašča tudi v drugih državah v regiji, med drugim v Mehiki, Peruju in Ekvadorju. V Čilu se je število umrlih v zadnjem tednu povzpelo za več kot 50 odstotkov, poroča STA.

Protesti v ZDA
Novice Množice Trumpu sporočile: Štejejo tudi življenja temnopoltih #foto #video

V Rusiji po več tednih najnižje dnevno število smrtnih žrtev

V Rusiji so medtem v zadnjem dnevu zabeležili 134 smrtnih žrtev novega koronavirusa, kar je najnižje dnevno število smrti te bolezni po 25. maju, ko so zabeležili imeli 92 smrti. Skupaj so do zdaj v Rusiji našteli 5.859 smrtnih žrtev bolezni covid-19, so danes sporočile ruske oblasti.

Večina oziroma 55 najnovejših smrtnih žrtev so zabeležili v Moskvi, ki ji sledi Sankt Peterburg z 31 smrtnimi žrtvami. Deset ljudi je umrlo v širši moskovski regiji, pet pa v Dagestanu. V zadnjem dnevu so v Rusiji zabeležili 8.984 novih okužb, skupaj pa že 467.673. Dnevni porast okužb je dvoodstoten, kar je podobno kot v prejšnjih dneh. Zaradi bolezni covid-19 se v bolnišnici zdravi več kot 235 tisoč ljudi.

Okoljska nesreča v Rusiji
Novice Velika okoljska katastrofa: odstranili zgolj majhen delež razlitega goriva

V Izraelu zaradi novih okužb spet zapirajo vedno več šol

Zaradi novega porasta okužb z novim koronavirusom se v Izraelu medtem spet zapira vedno več šol. Po odredbi ministrstva za izobraževanje tako danes, ko se v tej državi začenja nov delovni teden, ostaja zaprtih več kot sto šol in vrtcev. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 330 šolarjih in učiteljih, od tega več kot polovico v Jeruzalemu.

Zaradi novega porasta okužb z novim koronavirusom se v Izraelu spet zapira vedno več šol.  | Foto: Reuters Zaradi novega porasta okužb z novim koronavirusom se v Izraelu spet zapira vedno več šol. Foto: Reuters

Več kot 16 tisoč šolarjev in učiteljev zato ostaja v domači karanteni. Zaključne slovesnosti ob koncu šolskega leta bodo letos potekale le v omejenem obsegu, oblasti pa napovedujejo nov premislek o načrtovanem sproščanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Po okužbi pri enem od arabskih poslancev v izraelskem parlamentu so morali v soboto v karanteno še štirje poslanci, ki so bili v stiku z njim.

Izrael je ob začetku epidemije covid-19 zelo hitro sprejel stroge omejitvene ukrepe, zato so do zdaj zabeležili relativno malo žrtev bolezni covid-19. Sredi aprila so začeli postopno sproščati ukrepe, v začetku maja pa so spet odprli tudi šole in vrtce. Po podatkih ministrstva za zdravje so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 17.752 ljudeh, od tega jih je 15.050 ozdravelo, 295 pa umrlo, poroča STA.

Ne spreglejte