Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2020,
11.58

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Natisni članek

Rusija nesreča nesreča gorivo Vladimir Putin

Nedelja, 7. 6. 2020, 11.58

3 leta, 10 mesecev

Velika okoljska katastrofa: odstranili zgolj majhen delež razlitega goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

Ruskim intervencijskim službam je uspelo odstraniti okoli 1.700 kubičnih metrov goriva, ki je pred več kot tednom dni izteklo iz rezervoarja v termoelektrarni v Sibiriji. V akciji sodeluje okoli 500 ljudi, je povedal namestnik ministra za izredne razmere Aleksander Čuprijan.

V zemljo in reko pri elektrarni se je 29. maja izteklo več kot 21 tisoč kubičnih metrov goriva. To se je zgodilo, ker se je v termoelektrarni v mestu Norilsk začela potapljati podporna struktura rezervoarja. Podporni stebri namreč stojijo na permafrostu, ki se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali, so navedli v podjetju Norilsk Nickel, katerega hčerinska družba NTEK je lastnik elektrarne.

Novice Velika okoljska nesreča v Rusiji: Putin pobesnel #video

Do zdaj so odstranili okoli 1.700 kubičnih metrov razlitega goriva

"V zadnjem dnevu smo zbrali 853 kubičnih metrov mešanice goriva in vode, enako kot v preteklih dneh," je novinarjem danes povedal namestnik ruskega ministra za izredne razmere Aleksander Čuprijan. V akciji med drugim sodeluje enota pomorskih reševalnih služb iz Murmanska, ki je v preteklosti sodelovala že pri več kot 50 intervencijah ob razlitjih nafte po vsem svetu.

Najhuje je zaradi razlitja prizadeta reka Ambarnaja, ki se izteka v jezero Pjazino. To je izvir istoimenske reke, ki je življenjskega pomena za ves polotok Tajmir. Intervencijske službe so na reki postavile več preprek, da bi preprečile nadaljnje širjenje onesnaženja po njej. Onesnaženo zemljino so prepeljali na začasno deponijo, poroča STA.

ZDA ponudile pomoč Rusiji

Pomoč pri zajezitvi krize so Rusiji ponudile ZDA. "Zelo mi je žal za razlitje v Norilsku v Rusiji. Kljub našim razhajanjem so ZDA pripravljene pomagati Rusiji pri spopadanju s to okoljsko nesrečo in ponuditi tehnično strokovno pomoč," je v soboto na Twitterju zapisal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi omenjenega razlitja goriva v sredo razglasil izredne razmere. | Foto: Reuters Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi omenjenega razlitja goriva v sredo razglasil izredne razmere. Foto: Reuters

Razlitje je zajelo 180 tisoč kvadratnih metrov veliko območje. Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo razglasil izredne razmere, da bi lahko vpoklicali več pripadnikov služb za spopadanje z izrednimi dogodki, ki bi pomagali pri čiščenju razlitega goriva. Okoljski strokovnjaki ocenjujejo, da bo narava potrebovala več let, da si bo opomogla od nesreče.

Ruski preiskovalni odbor je zaradi domnevnega kršenja pravil, povezanih z onesnaževanjem okolja, in varnostnih ukrepov sprožil tri preiskave. Do zdaj so v okviru preiskave za enega zaposlenega v NTEK odredili enomesečni pripor, poroča STA.

Ne spreglejte