Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 2. 2023,
8.23

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

35

Natisni članek

Turčija potres

Sreda, 8. 2. 2023, 8.23

1 leto, 2 meseca

Po potresu bijejo bitko s časom: število smrtnih žrtev preseglo 12 tisoč, številne še iščejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

35

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 12 tisoč ljudi, od tega 9.057 v Turčiji, v Siriji pa 2.992. Samo v Turčiji je bilo poškodovanih skoraj 53 tisoč ljudi, medtem ko iz Sirije prihajajo podatki, da je tam poškodovanih okoli pet tisoč ljudi. V Turčijo so že prispele tudi slovenske ekipe z reševalnimi psi, ki so se takoj lotili dela, poroča uprava za zaščito in reševanje. Prizadeta območja bo v četrtek obiskal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, so sporočili iz Bruslja. 

Po zadnjih podatkih oblasti in humanitarnih organizacij v obeh državah je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 12.049. Reševalci že tretji dan nadaljujejo iskanje preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer se spopadajo s hudim mrazom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan razglasil izredne razmere

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je že prispel na prizadeta območja. Sprva se je mudil v provinci Kahramanmaras, kjer naj bi obiskal šotorsko naselje za žrtve potresa. Kasneje se je odpravil še v provinco Hatay, ki jo je potres prav tako močno prizadel, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

"Na začetku smo imeli težave z letališči in cestami, vendar je danes bolje in jutri bo še bolje," je v odzivu na kritike dejal turški predsednik in obenem obljubil, da bo vsaka prizadeta družina prejela deset tisoč turških lir (494 evrov). Ob tem je priznal pomanjkljivosti pri odzivanju na katastrofo, a hkrati poudaril, da je nemogoče biti pripravljen na nesreče takšnega obsega.

Turška policija je po poročanju AFP od ponedeljka pridržala več kot ducat ljudi zaradi objav na družbenih omrežjih, v katerih so kritizirali ukrepanje oblasti po potresu. Iz Turčije danes prihajajo poročila o nedostopnosti priljubljene aplikacije Twitter.

V Turčiji po uničujočem potresu sicer velja enotedensko žalovanje, Erdogan pa je v torek v desetih provincah na jugovzhodu države, ki jih je opustošil potres, razglasil trimesečne izredne razmere, da bi tako omogočili hitro reševanje in popotresno obnovo.

Iz Istanbula in Izmirja sta se medtem na prizadeta območja odpravili dve ladji s težko opremo, kot so žerjavi, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Slovenski reševalni psi že na delu: pod ruševinami zaznali življenje

Slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje je danes ponoči prispela v Istanbul. Tam jo je sprejela kontaktna oseba iz turškega organa za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) ter jo s takojšnjim poletom premestila v Adano, od koder so jo napotili v provinco Hatay, ki so jo ponedeljkovi katastrofalni potresi močno prizadeli.

Na pomoč Turčiji po ponedeljkovih uničujočih potresih je Slovenija poslala skupino sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci. Ta bo delovala v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Kot so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje (URSZR), je skupina začela delovati takoj, ko so prišli na porušeno območje. Štirje reševalni psi so že zaznali življenja pod ruševinami.

Že pred tem je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite v Turčijo prispel slovenski strokovnjak za logistiko, ki bo pomagal pri koordinaciji. Nastanjen je v Ankari, kjer tudi deluje, so sporočili z URSZR. Še dva podobna strokovnjaka bo Slovenija v Turčijo poslala, če se bo izkazalo, da ju potrebujejo.

EU prošnjo za pomoč prejela še od Sirije

Za pomoč prek mehanizma EU za civilno zaščito je zaprosila tudi Sirija, ki so jo v začetku tedna skupaj s Turčijo prizadeli siloviti potresi, je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Ta bo sicer v četrtek obiskal prizadeta območja v Turčiji, ki ji Unija prav tako pomaga, so kasneje navedli v Bruslju.

"Danes zjutraj smo prejeli zahtevo sirske vlade za pomoč prek evropskega mehanizma za civilno zaščito. To zahtevo smo delili z državami in jih spodbujamo, da prispevajo materialno pomoč, za katero prosi Sirija," je povedal Lenarčič. Pojasnil je, da sirske oblasti prosijo za pomoč pri aktivnostih lastnih reševalnih služb pri iskanju ljudi, ki so ujeti pod ruševinami, medicinsko opremo, zdravila, hrano in podobno.

"Zagotoviti je treba, da gre pomoč ljudem, ki jo potrebujejo. To bomo spremljali," je poudaril. Obenem je zavrnil očitke, da sankcije EU, ki jih je ta uvedla proti sirskim oblastem zaradi represije nad civilnim prebivalstvom, ovirajo dostavo humanitarne pomoči Siriji.

"Odločno zavračam navedbe, da bi sankcije EU kakorkoli vplivale na humanitarno pomoč. Te sankcije veljajo že od leta 2011 in so odgovor na nasilno represijo sirskega režima nad lastnim prebivalstvom, pri čemer je bilo uporabljeno tudi kemično orožje. Usmerjene so proti režimu in njegovim podpornikom ter določenim gospodarskim sektorjem, od katerih ima koristi režim," je dejal evropski komisar iz Slovenije.

Kasneje je Komisija sporočila, da je Siriji namenila tudi 3,5 milijona evrov nujne humanitarne pomoči. S to finančno pomočjo želi EU ljudem omogočiti dostop do zatočišč, vode, sanitarij in zdravstvene oskrbe ter podpreti reševalne operacije.

Gre za dodatno financiranje partnerskih humanitarnih organizacij, prek katerih je EU že do zdaj pomagala Siriji pri spopadanju s posledicami potresov. V tej državi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 2.600 ljudi.

Lenarčič je povedal, da je Unija danes od Turčije prejela dodatno zahtevo, in sicer za pomoč pri pripravi zatočišč za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Gre za šotore, primerne za zimo, odeje in ogrevanje. Slovenija, Nemčija in Litva so že podale ponudbe, so popoldne sporočili z Evropske komisije.

Podpora Unije Turčiji vključuje še tri milijone evrov nujne humanitarne pomoči, ki je namenjena okrepitvi spopadanja s posledicami potresov v državi.

V Bruslju donatorska konferenca za Turčijo in Sirijo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes napovedala, da bosta skupaj s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom, čigar država predseduje EU, v začetku marca v Bruslju gostila mednarodno donatorsko konferenco za pomoč prizadetim v uničujočih potresih, ki so v ponedeljek stresli Turčijo in Sirijo. 

"Zdaj tekmujemo s časom, da skupaj rešimo življenja. Kmalu bomo skupaj pomagali. Turčija in Sirija lahko računata na EU," je na Twitterju zapisala von der Leynova.
potres, Turčija
Novice V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video
Pomoč Turčiji
Novice V Turčijo prispelo več kot dva tisoč reševalcev iz 65 držav #foto
Planet 18
Planet TV Drugi dan po potresu odkrili preživelega triletnika #video
Potres
Novice V Turčiji temperature pod lediščem: "Mraz bo ubil ljudi" #video

Kako lahko pomagate?

Slovenska karitas

Slovenska karitas je odprla račun za pomoč prizadetim ob potresu v obeh državah. V obeh državah vladajo ostre zimske razmere, temperature so v številnih pokrajinah v regiji pod ničlo, številne zgradbe so povem uničene in številni prebivalci so ostali brez vsega. Reševanje in iskanje preživelih ovirajo tudi močne padavine.

Najprej bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialno pomočjo, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najranljivejših družin. V bolnišnicah primanjkuje prostora, veliko je pomanjkanje krvi, poroča Slovenska karitas. Obenem se Sirija še vedno spopada tudi s katastrofalnimi posledicami vojne.

Svoj dar lahko posredujete s SMS-sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste pet oziroma deset evrov ali z nakazilom na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA Sklic: 00 626

Rdeči križ Slovenije     

Klicu na pomoč turškega in sirskega društva Rdečega polmeseca se bodo pri Rdečem križu Slovenije odzvali tudi v sklopu programa Neighbours Help First, so zapisali na spletni strani. Gre za regionalno pobudo Jugovzhodne Evrope in Balkana, v sklopu katere si države medsebojno pomagajo pri odzivanju, pomoči in okrevanju v primeru izrednih dogodkov.

Zbirajo denarna sredstva, ki jih bodo nakazali obema združenjema Rdečega polmeseca v Turčiji in Siriji za izvajanje humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu in obnovi uničenih oziroma porušenih prebivališč.

Svoj humanitarni prispevek lahko nakažete na TRR-račun Rdečega križa Slovenije, in sicer:

Namen: Potres Turčija in Sirija TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana SI56 0310 0111 1122 296SWIFT: SKBASI2X Koda namena: CHAR Sklic: SI00-96891

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevate tudi s poslanim SMS-sporočilom na 1919 z besedo SKUPAJ (en evro) ali SKUPAJ5 (pet evrov).

Unicef

Donacije za pomoč otrokom na prizadetih območjih zbira tudi Unicef. Sklad ZN za otroke (Unicef) poroča, da se otroci v Siriji spopadajo z enimi najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu. Dve tretjini prebivalcev te države namreč potrebujeta pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, lokaliziranih sovražnosti, posledic več kot desetletja vojne, množičnega razseljevanja in opustošene javne infrastrukture. Zelo negotova je tudi preskrba s hrano in pitno vodo. Številni otroci že pred potresi niso obiskovali pouka, v državi pa se širi kolera.

Pomagati je mogoče z donacijo na njihovi spletni strani, sporočilom SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.
Ne spreglejte