Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
8.24

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

Natisni članek

strelski napad ZDA

Nedelja, 28. 10. 2018, 8.24

5 let, 5 mesecev

Po pokolu v sinagogi prijeli strelca, smrtnih žrtev 11

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

1

strelski napad, Pittsburgh | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški policisti so prijeli osumljenca za včerajšnji napad v sinagogi v Pittsburghu. Gre za 46-letnega Roberta Bowersa, ki je v najhujšem antisemitskem napadu v ZDA ubil 11 ljudi, šest je ranjenih. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal obisk Pittsburgha in kaznovanje tovrstnih zločinov s smrtno kaznijo.

Zvezni preiskovalni urad je sporočil, da so identificirali vse žrtve. Stare so od 54 do 97 let, med njimi sta brata in zakonski par. Med ranjenimi pa so med drugim štirje policisti, ki so prihiteli na pomoč. V obračunu s policijo je bil ranjen tudi napadalec, ki ga zdaj zdravijo v bolnišnici.

Iz urada ameriškega državnega tožilca so sporočili, da bodo proti Bowersu, ta je med napadom vzklikal protisemitska gesla, vložili obtožnico za 11 umorov in za preprečevanje izražanja verskega prepričanja. Grozi mu smrtna kazen, je povedal državni tožilec Jeff Sessions.

Po pokolu je Bowers poskušal zbežati, a je naletel na policiste, pred katerimi se je umaknil nazaj v sinagogo. Oborožen je bil z več kosi orožja, kupil naj bi jih nezakonito.

Trump napad označil za "sprijen množičen umor"

Razvoj dogodkov že od pokola pozorno spremlja ameriški predsednik Trump, ki se je v soboto udeležil volilnega shoda v zvezni državi Illinois. Pred množico podpornikov je napad ostro obsodil in ga označil za "sprijen množičen umor".

"Ta hudoben antisemitski napad je žalitev vseh nas," je še dejal Trump. Ob tem je obljubil smrtno kazen za tovrstne zločine, za kar je požel bučen aplavz. Predsednik ZDA je v znak spoštovanja do žrtev odredil izobešanje zastav na javnih zgradbah na pol droga.

Odzvali sta se tudi Ivanka Trump in Angela Merkel

"Amerika je močnejša kot dejanja pokvarjenih fanatikov in antisemitov," pa se je na tragedijo odzvala Trumpova hčerka Ivanka Trump, ki je poročena z judom in se je tudi sama spreobrnila v judaizem.

Pokol so obsodili tudi v tujini, od koder prihajajo sporočila solidarnosti. Nemška kanclerka Angela Merkel je napad označila za dejanje "slepega antisemitskega sovraštva". Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je "osupel" in ima "strto srce".

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je medtem pozval k skupnemu boju proti "silam rasizma, anitsemitizma, islamofobije in drugih oblik sovraštva". Napad je ostro obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, medtem ko je kanadski premier Justin Trudeau izrazil solidarnost z žrtvami.

Papež Frančišek je napad označil za "nečloveško nasilno dejanje"

Papež Frančišek je napad označil za "nečloveško nasilno dejanje" ter izrazil "bližino judovski skupnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočilo z MZZ: Ni opravičila za sovraštvo in nasilje

Pokol je ostro obsodilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. "Ni opravičila za sovraštvo in nasilje. Naše misli so z žrtvami in vsemi prizadetimi," so zapisali na Twitterju.

Napadalec je v soboto v času obreda vstopil v polno sinagogo v Pittsburghu, vzklikal antisemitske slogane in kričal, da morajo vsi Judje umreti, ato pa začel streljati. Do dogodka je prišlo v stanovanjski soseski, od središča mesta oddaljeni kakih 10 minut, s pretežno judovskim prebivalstvom. Sinagoga pripada kongregaciji Tree of Life.

Ne spreglejte