Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2024,
6.32

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Andrej Plenković volitve Hrvaška

Četrtek, 18. 4. 2024, 6.32

1 teden, 5 dni

Plenković začenja s koalicijskimi pogajanji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Andrej Plenković | Volilna udeležba je bila 62,3 odstotna, tretja najvišja v zadnjih 24 letih. | Foto Profimedia

Volilna udeležba je bila 62,3 odstotna, tretja najvišja v zadnjih 24 letih.

Foto: Profimedia

Po preštetih glasovih s skoraj 100 odstotkov volišč s sredinih parlamentarnih volitev na Hrvaškem ima vladajoča stranka HDZ 61 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. Največja poraženka volitev je levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki bo imela 42 poslancev. V obeh strankah so že ponoči napovedali, da bodo danes začeli koalicijska pogajanja. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem prvem odzivu na rezultate sredinih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila vladajoča HDZ, zagotovil, da bo spoštoval ustavo.

Volitve je zaznamovala visoka volilna udeležba. Z 62,3 odstotka je bila tretja najvišja v zadnjih 24 letih.

Po preštetih 99,79 odstotka glasov je HDZ dobila 61 poslanskih mandatov. Še tri mandate bo po trenutnih izdih prejela od hrvaških državljanov v tujini.

Možna tudi manjšinska vlada

Kot je ponoči napovedal predsednik HDZ Andrej Plenković, ki se mu nasmiha tretji zaporedni premierski mandat, bodo že danes stekli pogovori o oblikovanju nove vlade. Kot je dejal, bo k sodelovanju pozval vse stranke, ki niso izključujoče.

Za sestavo vlade bo moral mandatar dobiti podporo najmanj 76 poslancev sabora. HDZ, ki je pred štirimi leti osvojila pet mandatov več, tokrat vlade ne bo morala sestaviti le z dosedanjimi koalicijskimi partnerji in predstavniki manjšin. Skupaj z diasporo in manjšinami bi imela 72 mandatov, kar pomeni, da potrebuje še najmanj štiri. Preostaja ji, da gre v koalicijo z več manjšimi strankami, ki so prišle v sabor, ali s katero od bolj desnih strank. Možna je tudi manjšinska vlada.

Poraženka volitev levosredinska koalicija z SDP na čelu

Za poraženko volitev velja levosredinska koalicija z SDP na čelu, ki je po skoraj vseh preštetih glasovih dobila 42 poslanskih mandatov, le enega več kot pred štirimi leti. Predsednik SDP Peđa Grbin v svojem govoru poraza ponoči ni priznal. Dejal je sicer, da so rezultati slabši od pričakovanih, a napovedal, da bodo danes začeli pogovore s tistimi, ki so govorili, da s HDZ ne bodo sodelovali.

Ko potencialnega HDZ-jevega koalicijskega partnerja z desnice hrvaški analitiki največ omenjajo Domovinsko gibanje, ki ima glede na izide 14 poslanskih mandatov.

Konservativni Most s partnerji je prejel 11 mandatov, levo-zelena platforma Zmoremo! pa deset.

Petodstotni parlamentarni prag so prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema mandatoma ter Fokus z enim mandatom.

Milanović v odzivu na izide volitev zagotovil, da bo spoštoval ustavo

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem prvem odzivu na rezultate sredinih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila vladajoča HDZ, zagotovil, da bo spoštoval ustavo. Sporočil je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil tistemu, ki ima podporo 76 poslancev, in poudaril, da koalicijska pogajanja potekajo.

Milanović je bil na letošnjih parlamentarnih volitvah sicer neuradni kandidat za premierja največje opozicijske stranke SDP, ki je po skoraj vseh preštetih glasovih dobila 42 poslanskih mandatov. HDZ prejela 61 poslanskih mandatov.

"Stranke, ki so trdno stopile na stran boja proti korupciji, ki nočejo Hrvaške, ujete v korupcijo, kriminal in neenakost pred zakonom, so prejele dve tretjini vaših glasov. Vaši glasovi so zavezujoči. Imate pravico pričakovati in zahtevati od njih - kot tudi od vseh nas, ki ste nas izbrali -, da se držijo danih obljub," je popoldne zapisal Milanović na družbenem omrežju Facebook.

Poudaril je, da je hrvaška ustava jasna in da mandat za sestavo nove vlade lahko prejme le tisti, ki dokaže, da uživa podporo najmanj 76 poslancev, izvoljenih v sabor.

Kot je še sporočil, pogajanja o oblikovanju nove parlamentarne večine potekajo. "Vsi, ki sodelujejo v teh razpravah, morajo upoštevati voljo hrvaškega naroda, ki so jo izrazili na volitvah," je dodal. Zagotovil je še, da bo tudi v tej situaciji v celoti upošteval hrvaško ustavo.

Golob čestital Plenkoviću za zmago na volitvah

Premier Robert Golob je že čestital predsedniku hrvaške vlade in stranke HDZ Andreju Plenkoviću za zmago na parlamentarnih volitvah, ki so v sredo potekale na Hrvaškem. Ob tem je dejal, da verjame, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom odlični odnosi med Slovenijo in Hrvaško nadaljevali.

"Jaz sem že včeraj ponoči čestital g. Plenkoviću, sedanjemu in verjamem da tudi bodočemu premierju, na zmagi," je danes povedal predsednik vlade, ki se mudi na izrednem zasedanju voditeljev držav članic EU v Bruslju.

Golob je v sredo zaradi volitev na Hrvaškem v Bruslju tudi zastopal hrvaškega kolega, ki se bo vrhu predvidoma priključil danes.

"Na nek način smo zadovoljni tudi v Sloveniji, ker verjamem, da smo v zadnjih dveh letih naredili velik korak naprej v odličnih odnosih in verjamem, da se bodo tudi z novo vlado pod istim vodstvom ti odlični odnosi nadaljevali," je dodal Golob.

Andrej Plenković
Novice Neuradni izidi volitve na Hrvaškem kažejo na prepričljivo zmago Plenkovićeve HDZ
Sonja Černe
Novice Hrvaška in Slovenci: vikendi, cene nepremičnin, davki in "favele" #intervju

 

 

Ne spreglejte