Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
13.57

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Zoran Milanović Andrej Plenković Hrvaška volitve

Sreda, 17. 4. 2024, 13.57

1 mesec, 1 teden

Neuradni izidi volitve na Hrvaškem kažejo na prepričljivo zmago Plenkovićeve HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Andrej Plenković | Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki jo vodi Andrej Plenković. | Foto Profimedia

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki jo vodi Andrej Plenković.

Foto: Profimedia

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem neuradni delni izidi kažejo prepričljivo prednost desnosredinski HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije z SDP na čelu. Po preštetih 52,76 odstotka glasov ima HDZ 63 poslanskih mandatov, SDP s partnerji pa 42. Sledijo Domovinsko gibanje, Most in Zmoremo!.

Desno Domovinsko gibanje s partnerji ima glede na delne neuradne izide 13 poslanskih mandatov. Sledita desni Most s partnerji, ki ima po teh izidih devet mandatov, in levo-zelena platforma Zmoremo! z osmimi mandati.

Petodstotni parlamentarni prag so po dosedanjih izidih prestopili še Istrski demokratski zbor (IDS) s štirimi mandati ter Fokus in Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca s po dvema mandatoma.

Neuradni delni izidi kažejo še večjo prednost HDZ pred tekmeci, kot so kazali izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri. Te poleg prepričljive zmage HDZ premierja Andreja Plenkovića napovedujejo, da bodo v sabor izvoljeni tudi Istrski demokratski sabor (IDS) in stranka Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca, ki naj bi imeli po dva poslanca, ter Fokus z enim poslancem.

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev

Gre za porazdelitev 140 poslanskih mandatov, ki jih volijo v desetih volilnih enotah na Hrvaškem. Še tri poslance prispeva hrvaška diaspora v posebni volilni enoti, prav tako v svoji volilni enoti pa bodo osem poslancev izvolili v volilni enoti za narodne manjšine.

Slovenska manjšina na Hrvaškem tudi tokrat nima kandidata iz svojih vrst, a lahko izbira med kandidati, ki se potegujejo za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine.

Najbolj zadovoljni so bili nad izidi vzporednih volitev v stranki Zmoremo!, medtem ko so bile druge stranke s svojimi koalicijskimi partnerji v svojih odzivih zadovoljne ali zadržane.

HDZ je na dosedanjih parlamentarnih volitvah dobila najmanj dva poslanska mandata iz volilne enote, v kateri glasujejo hrvaški državljani v tujini, kar pomeni, da bo verjetno imela najmanj 60 mandatov. Poslanci narodnostnih manjših so doslej praviloma sodelovali z vladajočo večino.

Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

HDZ bo imela glede na vzporedne izide, po katerih naj bi prejela osem mandatov manj kot pred štirimi leti, velike težave pri oblikovanju vladne koalicije. Zanjo bo namreč potrebovala vsaj eno od vodilnih desnih strank, Most ali Domovinsko gibanje. Svetovnonazorsko sta obe bližje HDZ, vendar imata skupne negativne izkušnje s poskusi dosedanjega sodelovanja. V Zmoremo! so medtem že pred volitvami napovedali, da jih v vladi s HDZ ne bo.

Še večje težave bi pri zagotavljanju saborske večine lahko imela SDP. Stranka, ki ji je zagon pred volitvami dal predsednik države Zoran Milanović kot njihov neuradni premierski kandidat na volitvah, bo glede na izide vzporednih volitev dobila 44 mandatov. To pomeni, da jih za sestavo vlade potrebuje še 33. Medtem ko je koalicija z Zmoremo! mogoča, je vprašljivo sodelovanje z desnimi strankami. Takšna koalicija bi po ocenah analitikov hitro razpadla zaradi velikih ideoloških razlik, poleg tega pa so v Zmoremo! napovedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji, v kateri bo tudi desna stranka.

Današnje volitve je zaznamovala izjemno visoka volilna udeležba, ki je bila do 16.30 50,6-odstotna.

Pred nekaterimi volišči dolge vrste

Volitve so kljub slabim vremenskim napovedim potekale v lepem in občasno sončnem vremenu, veliko volivcev pa se je na volišča odpravilo že v jutranjih urah. Dopoldne so pred nekaterimi volišči v prestolnici nastale tudi dolge vrste.

V dopoldanskih urah je svoj glas že oddala večina glavnih akterjev letošnjih volitev. Med njimi so bili predsednik vlade in HDZ Plenković, predsednik države in neuradni premierski kandidat največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović, predsednik SDP Peđa Grbin ter koordinatorka in premierska kandidatka zeleno-leve stranke Zmoremo! Sandra Benčić. Svoj glas sta oddala tudi predsednik desnega Domovinskega gibanja Ivan Penava in najvidnejši predstavnik Mosta Nikola Grmoja.

Plenković in Milanović kljub volilnemu molku s političnimi sporočili

Plenković je v izjavi za javnost državljane pozval, naj glasujejo za Hrvaško, v kateri se spoštuje ustava, s čimer je namigoval na Milanovića in njegovo nespoštovanje opozorila ustavnega sodišča, da kot predsednik ne more sodelovati na volitvah. Kljub volilnemu molku je poslal tudi več drugih političnih sporočil.

Milanović je po glasovanju komentiral Plenkovićevo kršenje volilnega molka, nato pa tudi sam podal nekaj političnih izjav. Za HDZ je ocenil, da bo na volitvah prejela veliko glasov, a da bo svobodna Hrvaška dobila več. Glede volilne udeležbe je tako kot večina drugih ocenil, da bo visoka.

Milanović: Imate predsednika vlade, ki se tudi danes ni upiral divjanju

"Imate predsednika vlade, ki se tudi danes ni upiral divjanju in govorjenju neumnosti o kršitvi ustave, spoštovanju zakona. Da za pešce, za kazenski zakon pa ne," je dejal predsednik države Milanović. "Hočem Hrvaško, kjer ne bo kraj in ropov. Sredstva EU se bodo bolj uporabljala in ne bodo pokradena," je še dodal.

"Zmagal sem na predsedniških volitvah. Potem nisem volil na volitvah in nisem imel nič s svojo nekdanjo stranko, ostal sem ob strani tudi na lokalnih volitvah," je še povedal Milanović in dodal, da je na koncu končal v tem položaju.

"Ko imaš opravka z barabami in divjaki, ki zlorabljajo svoj položaj, potem se tako obnašaš, moraš uporabiti svoje mišice in to vem," je še dejal Milanović. "Norost Plenkovića v zadnjih dneh je fascinantna," je dodal. "Divje žaljenje poslancev, češ da so smeti, to se ni zgodilo nikoli, bila je aroganca, a takega divjanja ni bilo," dodaja. "Dobili bodo veliko glasov, prepričan pa sem, da jih bo svobodna Hrvaška dobila več in da bomo morali nekaj svojih razlik skriti in da bomo državo zaščitili pred takšnimi razbojniki," je še povedal hrvaški predsednik.

"Včeraj ste videli Plenkovića, kako objema Vučića, na drugi strani pa Dodika," je dejal Milanović in dodal, da mu Plenković in njegovi ministri zamerijo, ko se sreča z Dodikom, kar je ocenil kot hujše od hinavščine.

Volitve prvič sredi tedna

Volitve na Hrvaškem prvič potekajo sredi tedna. Čeprav je po hrvaški zakonodaji volilni dan dela prosti dan, veliko zaposlenih danes kljub temu dela, saj so odprta vsa trgovska središča in večina malih trgovin, proizvodnje pa niso ustavila niti nekatera podjetja. Državna volilna komisija je danes zato pozvala delodajalce, naj zagotovijo izmensko delo, da bodo lahko glasovali vsi volivci.

Andrej Plenković
Novice Hrvati bodo izvolili nov sabor. Bo Andrej Plenković dobil nov mandat?
Ne spreglejte