Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
6.33

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

22

Natisni članek

Hrvaška volitve HDZ Andrej Plenković

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 6.33

3 leta, 9 mesecev

Plenković že ima večino v saboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

22

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik hrvaške vlade in HDZ Andrej Plenković je danes opravil prva posvetovanja z osmimi poslanci narodnih manjšin ter z dvema poslancema iz strank Hrvaška narodna stranka (HNS) in Reformisti - Narodna stranka, ki so podprli novo saborsko večino in novo vlado pod vodstvom HDZ, so sporočili iz hrvaške vlade. Plenković je po današnji prepričljivi relativni volilni zmagi na hrvaških parlamentarnih volitvah dejal, da je izid volitev odličen, a tudi obvezujoč. Ocenil je, da je bil njegov prvi premierski mandat težek, a bodo izzivi verjetno še večji.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je opravil uvodni krog posvetovanj z vsemi izbranimi predstavniki narodnih manjšin, HNS in Reformisti. Ti nedvomno podpirajo novo parlamentarno večino in vlado HDZ, ki jo bo vodil Andrej Plenković, je na svojem računu na Twitterju objavil govorec hrvaške vlade Marko Milić, piše STA.

Plenković potrebuje najmanj 76 poslancev, ki bodo zagotovili podporo novi hrvaški vladi v 151-članskem saboru. Glede na to, da je HDZ na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobila 66 poslancev, so že današnja prva posvetovanja potrdila, da ima hrvaški premier s podporo desetih poslancev manjšin, HNS in Reformisti že praktično zagotovljen novi premierski mandat, poroča STA.

Plenković: Pred Hrvaško so verjetno še večji izzivi kot doslej

Plenković je zmagoslavno stopil med člane in privržence HDZ na dvorišču zagrebškega arheološkega muzeja ob zvokih pesmi Eye of the Tiger. V kratkem nagovoru je povedal, da je nedeljska volilna zmaga tudi velika obveznost za bodočo hrvaško vlado, poroča STA.

"Treba je poskrbeti za rešitve za gospodarstvo, zdravstvo, krepitev demokratskih institucij ter človekovih in manjšinskih pravic," je dejal Plenković. Povedal je, da bo nova vlada vodila politiko novega sodobnega suverenizma po zgledu prvega predsednika Hrvaške in HDZ Franja Tuđmana, ki je želel postaviti HDZ v desno sredino.

Plenkoviću je preko Twitterja za prepričljivo zmago med prvimi čestital slovenski premier Janez Janša.

Bernardić odstopil kot predsednik SDP, začasno ga je nasledil Komadina

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu potrdil, da se po porazu na nedeljskih parlamentarnih volitvah umika z vrha stranke. Vodenje bo začasno prevzel eden od dosedanjih podpredsednikov SDP Zlatko Komadina.

Bernardić je novinarjem, zbranim na sedežu socialdemokratov v Zagrebu, še povedal, da bodo v SDP čim prej izvedli volitve, na katerih pa sam ne bo kandidiral za predsednika stranke. Potrdil je, da bo do volitev stranko začasno vodil Komadina, ki je tudi predsednik SDP v primorsko-goranski županiji. Komadina velja sicer za enega od Bernardićevih političnih mentorjev. STA

Andrej Plenković
Novice Parlamentarne volitve na Hrvaškem: prepričljiva zmaga Plenkovićeve HDZ

Kako se se razporedili glasovi?

Volitve na Hrvaškem | Foto: Reuters Foto: Reuters Po preštetih glasovih s skoraj 100 odstotkov volišč z nedeljskih parlamentarnih volitev ima vladajoča hrvaška stranka HDZ 66 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. Največja poraženka volitev je levosredinska koalicija Restart na čelu s SDP, ki naj bi imela 41 poslancev. Volilna udeležba z manj kot 47 odstotki je najnižja doslej.

HDZ je dosegla najboljši izid na parlamentarnih volitvah od sredine 90. let minulega stoletja. V SDP so posebej šokirani zaradi slabega izida, saj so jim predvolilne raziskave napovedovale relativno zmago, na koncu pa so dobili le 41 poslancev, poroča STA.

Domovinsko gibanje Miroslav Škoro, ki je v koaliciji s skrajno desnimi strankami Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, je dobilo 16 poslanskih mandatov. Domovinsko gibanje so ustanovili 50 dni pred volitvami. Škoro je tesno izgubil decembra lani v prvem krogu predsedniških volitev. V Domovinskem gibanju so prav tako pričakovali več poslanskih mandatov, s katerimi so nameravali postati ključen dejavnik pri sestavljanju nove vlade.

Sledi konservativna stranka Most neodvisnih list z devetimi poslanci, kar je tudi določen uspeh, potem ko so predvolilne raziskave njihovim kandidatom napovedale negotov vstop v sabor.

Najslabša udeležba v samostojni državi

Udeležba na volitvah, ki so potekale v času, ko na Hrvaškem narašča število okuženih z novim koronavirusom, je pod 47 odstotki, kar je najnižja volilna udeležba na hrvaških parlamentarnih volitvah od osamosvojitve države. V nedeljo je bila udeležba za skoraj šest odstotkov nižja kot na predčasnih volitvah septembra 2016.

Davor Bernardić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na voliščih strogi ukrepi

Zaradi nevarnosti okužbe so danes na voliščih veljali strogi epidemiološki ukrepi. Volivci so morali pri vstopu na volišče razkužiti roke, priporočeno je bilo nošenje maske. Svetovali so jim tudi, naj prinesejo lastne kemične svinčnike.

Protiepidemioloških ukrepov pa niso preveč spoštovali med povolilnim slavjem v strankah, posebej tistih, ki so bile navdušene nad nedeljskimi izidi.

Ne spreglejte