Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
0.21

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

19

Natisni članek

Hrvaška volitve parlamentarne volitve

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 0.21

3 leta, 9 mesecev

Parlamentarne volitve na Hrvaškem: prepričljiva zmaga Plenkovićeve HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

19

Andrej Plenković | Stranka HDZ z Andrejem Plenkovićem na čelu je zmagala na hrvaških parlamentarnih volitvah, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa. | Foto Reuters

Stranka HDZ z Andrejem Plenkovićem na čelu je zmagala na hrvaških parlamentarnih volitvah, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa.

Foto: Reuters

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem prvi delni izidi kažejo prepričljivo prednost HDZ pred zasledovalci iz levosredinske koalicije Restart. Po preštetih približno 89 odstotkih glasov ima HDZ 68 poslanskih mandatov, Restart pa 42. Sledijo Domovinsko gibanje Miroslav Škoro ter Most neodvisnih list in Zmoremo!. Slovenski premier Janez Janša je svojemu hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću že čestital za zmago.

Andrej Plenković
Novice Na Hrvaškem bo vroče do konca

Stranka Miroslava Škora, ki je v koaliciji s skrajno desnima strankama Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, ima glede na prve neuradne izide 15 poslanskih mandatov. Sledita konservativna stranka Most z osmimi poslanskimi mandati in levičarsko-zelena platforma Zmoremo! s po sedmimi poslanci.

Vstop v sabor sta si za zdaj zagotovili tudi sredinska liberalna koalicija Stranke z imenom in priimkom, Pametno in Fokus, ki naj bi dobila dva poslanska mandata, in dozdajšnja partnerka v Plenkovićevi vladni koaliciji Hrvaška narodna stranka (HNS), ki naj bi imela enega poslanca. Še osem poslanskih stolčkov je predvidenih za poslance narodnostnih manjšin.

Volilna udeležba pod 46 odstotki

Udeležba na volitvah, ki so potekale v času, ko na Hrvaškem narašča število okuženih z novim koronavirusom, je pod 47 odstotki. Neuradni izidi so potrdili izide vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju približno 6.600 volišč ob 19. uri. Ankete pred volitvami so napovedovale, da bo največ glasov dobila koalicija Restart.

Premier Plenković je v poznih večernih urah komentiral zmago. | Foto: Reuters Premier Plenković je v poznih večernih urah komentiral zmago. Foto: Reuters

Njen vodja Davor Bernardić je že prevzel odgovornost za slab izid volitev in čestital vodji HDZ, dozdajšnjemu premierju Andreju Plenkoviću. Bernardić je še napovedal, da je po hudem porazu pripravljen odstopiti s položaja vodje stranke. O tem bo razpravljalo predsedstvo socialdemokratov. 

Plenković: Prijatelji, hvala vam za krasno zmago

Vodja HDZ Plenković, ki se mu obeta nov, že drugi mandat na čelu hrvaške vlade, se je v poznih večernih urah le odzval na današnjo zmago. "Prijatelji, lepa hvala za krasno zmago HDZ," je uvodoma dejal Plenković. "Želim se zahvaliti vsem državljanom, ki so se odpravili na volišča, ne glede na to, ali so glasovali za našo stranko ali kakšno drugo. To je demokracija, izraz volje ljudi, v katero smer želijo, da gre Hrvaška," je poudaril zmagovalec.

Ob tem je spomnil na zavezo, ki mu jo prinaša izid volitev. "Za nami je zahteven mandat, poln preizkusov, izzivi, ki so pred nami, pa so še večji. Takšne okoliščine zahtevajo delo, elan, požrtvovalnost, znanje in izkušnje. Takšna podpora je za nas velika obveznost, ki jo bomo izpolnili," je med drugim v zahvalnem govoru povedal Plenković, poroča hrvaški Index. 

Plenković kljub zmagi še nima potrebne večine za sestavo koalicije. | Foto: Reuters Plenković kljub zmagi še nima potrebne večine za sestavo koalicije. Foto: Reuters

"V zadnjih nekaj letih smo stranko HDZ postavili na mesto političnega spektra, kamor jo je Franjo Tuđman postavljal in želel," je v nadaljevanju poudaril Pleković. Za konec je pristavil, da bo danes še veselo, že jutri pa bo s srcem nadaljeval delo za Hrvaško. 

Za sestavo vlade bi moral mandatar Plenković dobiti podporo najmanj 76 poslancev v 151-članskem hrvaškem saboru. Ker pa rezultati kažejo, da je HDZ osvojila 68 poslanskih mandatov, to pomeni, da Plenković še nima potrebne večine. Iz urada hrvaškega predsednika Zorana Milanovića so potrdili, da se je predsednik države pogovarjal s hrvaškim premierjem in predsednikom HDZ Andrejem Plenkovićem ter predsednikom SDP Davorjem Bernardićem. 

Janša: Čestitam za zmago

Hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, ki s svojo stranko HDZ po trenutnih izidih volitev vodi, je že čestital predsednik vlade Janez Janša. Na svojem profilu na Twitterju je zapisal: "Čestitke za prepričljivo zmago."

Najvišja volilna udeležba v Zagrebu

Na volišča je do 16.30 prišlo skoraj 1,15 milijona od nekaj več kot 3,8 milijona hrvaških državljanov z volilno pravico. Predčasnih parlamentarnih volitev leta 2016 na Hrvaškem se je do 16.30 udeležilo več kot 1,3 milijona volivcev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba pred štirimi leti 37,21-odstotna.

Najvišja udeležba, 37-odstotna, je bila v prvi volilni enoti, ki obsega del Zagreba. Najnižja volilna udeležba, približno šest odstotnih točk nižja kot v prvi volilni enoti, pa je bila na območju južne Slavonije ob reki Savi. Med županijami je bila najvišja udeležba v Gospiću in Virovitici, kjer se je volitev udeležilo nekaj manj kot 39 odstotkov volivcev. Najnižja volilna udeležba je bila v Vukovarju, kjer je volilo nekaj več kot 30 odstotkov volilnih upravičencev.

Tako je premier Andrej Plenković danes oddal svoj glas. 


Podpredsednica državne volilne komisije Ana Lovrin je v pogovoru za regionalno televizijo N1 poudarila, da je na današnjih volitvah višja udeležba v hrvaški diaspori, kot je bila pred štirimi leti, posebej v Bosni in Hercegovini. Do zdaj se je volitev udeležilo več kot 19 tisoč hrvaških volivcev v BiH, medtem ko je pred štirimi leti do zaprtja volišč volilo približno 15 tisoč volilnih upravičencev, piše STA.

Kot je dodala, so imeli nekaj kršitev volilnega molka, predvsem ko gre za pošiljanje besedilnih sporočil ali pa volilnih oglasov na družbenih omrežjih. Presodila je, da je bila organizacija na voliščih dobra in da je večina udeležencev sledila navodilom epidemiologov. Spoštovali so medsebojno razdaljo 1,5 metra, uporabljali zaščitne medicinske maske ter na volišča prinesli svoje kemične svinčnike, s katerimi so izpolnili glasovnice. Glasovanje zunaj volišč so omogočili tudi več sto okuženim volivcem, pa tudi nekaj tisočem, ki so v samoizolaciji, navaja STA. 

Srbija
Novice Na Balkanu se število okužb še naprej povečuje. Grčija zapira mejo za Srbe.

Ne spreglejte