Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2024,
6.29

Osveženo pred

1 ura, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
gospodarska diplomacija predsednica obisk Mongolija Nataša Pirc Musar

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 6.29

1 ura, 53 minut

Pirc Musarjeva začenja obisk v Mongoliji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Nataša Pirc Musar | Pirc Musarjevo na obisku spremlja gospodarska delegacija, ki se bo na sredinem poslovnem forumu s partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg. | Foto Bor Slana/STA

Pirc Musarjevo na obisku spremlja gospodarska delegacija, ki se bo na sredinem poslovnem forumu s partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg.

Foto: Bor Slana/STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar danes začenja tridnevni uradni obisk v Mongoliji, katerega namen je krepitev političnega dialoga in sodelovanja med državama. Gre za prvi državniški obisk slovenskega predsednika oz. predsednice v Mongoliji, odkar je ta s Slovenijo pred 31 leti vzpostavila diplomatske odnose.

Predsednica se bo danes srečala z gostiteljem, mongolskim predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom, predsednikom parlamenta Dašzegvejem Amarbajasgalanom in premierjem Luvsanamsrainom Ojun-Erdenom.

Teme pogovorov bodo agenda ženske, mir in varnost, boj proti nekaznovanosti, enakopravnost spolov, odnosi med EU in Mongolijo ter razmere v svetu. Obisk je namenjen tudi spodbujanju sodelovanja med državama na področju gospodarstva, turizma, povezljivosti, raziskav, boja proti podnebnim spremembam, trajnostnega razvoja in opolnomočenja žensk.

Iskanje gospodarskih priložnosti

S Hurelsuhom bo Pirc Musarjeva podpisala izjavo, s katero bosta potrdila namero o sodelovanju, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin pa bo podpisal memorandum o sodelovanju na področju turizma med pristojnima ministrstvoma.

Pirc Musarjevo na obisku spremlja gospodarska delegacija, ki se bo na sredinem poslovnem forumu s partnerji pogovarjala o možnostih prodora na mongolski trg.

V četrtek bo predsednica skupaj z mongolskim kolegom osrednja govorka na Svetovnem ženskem forumu. Poleg nastopa na panelu na temo vloge žensk v boju proti podnebnim spremembam se bo udeležila še delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu, ki je del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji.

Jan Kovačič
Novice Vodenje urada predsednice republike prevzema Jan Kovačič
Letni posvet slovenske diplomacije. Sanja Štiglic
Novice Slovenija z novima veleposlanikoma v Londonu in Pekingu
Mongolija, Peking 2022
Sportal Mongolci navdušili. "Tako dober videz bi moral biti nezakonit."
Novice Mongolija bo pomagala srednjemu sloju
Ne spreglejte