Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mongolija

Sreda, 12. 6. 2013, 10.25

8 let

Mongolija bo pomagala srednjemu sloju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Centralna banka Mongolije bo obrestno mero na hipotekarna posojila s 15 zmanjšala na 8 odstotkov, s čimer bo olajšala finančna bremena srednjega sloja.

Mongolija v času hitre gospodarske rasti in novih delovnih mest dobiva tudi vedno številčnejši srednji razred, katerega predstavniki delajo predvsem v storitvenih dejavnostih, povezanih z rudarjenjem. V Ulan Batorju več kot polovica prebivalcev živi v začasnih soseskah, kjer ni tekoče vode ali ogrevanja, zato se je vlada odločila, da bo širitev srednjega razreda podkrepila z ugodnimi posojili, ki bodo prebivalcem omogočila nakup spodobnih stanovanj.

Znižana obrestna mera na hipotekarna posojila bo tako na voljo vsem prebivalcem, ki so zaposleni za poln delovni čas in bi kupili stanovanja, manjša od 80 kvadratnih metrov. Pogoj za najem posojila je takojšnje plačilo od 10 do 30 odstotkov, dolg pa mora biti poplačan v 20 letih. Mesečni obrok ne sme znašati več kot 45 odstotkov prihodkov gospodinjstva.

Ekonomist mongolske centralne banke Sandagdori Bold pravi, da je namen takšnih posojil podpiranje srednjega razreda, z večanjem prihrankov srednjega razreda pa bi si država lahko zagotovila dolgoročno gospodarsko rast. Mongolci imajo sicer še za 474 milijonov evrov neplačanih posojil, ki pa jih bodo po Boldovih besedah lahko refinancirali, če bo njihov prihodek padel pod določeno raven, ki jih še uvršča v srednji razred. Nižji in fiksni stroški odplačevanja posojil bodo po mnenju tamkajšnjih bančnikov spodbudili potrošnjo v domačem gospodarstvu, to pa bo dvignilo mongolski BDP. Ta naj bi se letos po napovedih svetovne banke povečal za 13 odstotkov.

Mongolija, ki ima skoraj 2,9 milijona prebivalcev, je znana po svojih ogromnih, še neizkoriščenih rezervah mineralov, znani so rudniki bakra, zlata in premoga.

Ne spreglejte