Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
7.28

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

schengen gospodarstvo Bolgarija Sofija obisk Nataša Pirc Musar

Torek, 27. 2. 2024, 7.28

1 mesec, 4 tedne

Pirc Musarjeva v Sofiji poudarila pomen krepitve gospodarskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Nataša Pirc Musar | Beseda je tekla tudi o migracijah ter pridružitvi Bolgarije in Romunije schengnu. | Foto Nataša Pirc Musar/X

Beseda je tekla tudi o migracijah ter pridružitvi Bolgarije in Romunije schengnu.

Foto: Nataša Pirc Musar/X

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na obisku v Sofiji poudarila pomen nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja med državama in izrazila upanje, da bo Bolgarija kmalu izpolnila potrebna merila za vstop v evrsko območje. Kot je poudarila v družbi gostitelja in kolega Rumena Radeva, je evro dober tako za podjetja kot za ljudi.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je v Sofijo prispela v ponedeljek, je Bolgariji in Romuniji čestitala za delno pridružitev schengnu, s čimer bo od konca marca odpravljen nadzor na zračnih in morskih mejah dvojice držav z drugimi članicami schengenskega območja. Ob tem je dodala, da je treba okrepiti tudi upravljanje meja v državah Zahodnega Balkana v sodelovanju s Frontexom, da bi se te učinkoviteje zoperstavile izzivom povečanih migracij.

Da mora EU spoštovati svoje odločitve in pravila, pa je na skupni novinarski konferenci dejal Radev, ki meni, da Bolgarija in Romunija "v času energetske in gospodarske krize, v času vojne, ko je vojaška mobilnost ključni dejavnik pri zagotavljanju miru, varnosti in stabilnosti, ne moreta več ostati zunaj polnega pristopa k schengenskemu območju," poroča portal bolgarske tiskovne agencije BTA.

Pirc Musarjeva: To je edina prava pot

Glede širitve EU si Slovenija želi, da bi države Zahodnega Balkana, s katerimi smo bili nekoč že povezani, ponovno skupaj bivale v uniji, je dejala Pirc Musarjeva. Prepričana je, da je širitev unije edina prava pot do krepitve varnosti in razvoja v regiji, so sporočili z urada predsednice.

Predsednika sta si izmenjala poglede glede vojnih žarišč v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter se zavzela za čim prejšnjo prekinitev nasilja. Pozivala sta k takojšnji prekinitvi ognja in humanitarni pomoči Gazi.

Pirc Musarjeva se je Bolgariji ob tej priložnosti zahvalila za vso nudeno pomoč v času avgustovskih poplav v Sloveniji.

Predsednika sta se v Sofiji udeležila tudi odprtja slovensko-bolgarskega poslovnega foruma. V luči tega predsednico na obisku spremlja delegacija predstavnikov slovenskih podjetij, ki bo opravila srečanja in obiskala nekatera bolgarska podjetja s področja avtomobilske, obrambne, digitalne in vesoljske industrije ter energetike.

Pirc Musarjeva je na forumu poudarila pomen nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja med državama in ob tem izrazila upanje, da bo Bolgarija kmalu izpolnila potrebna merila za vstop v evrsko območje.

"Z evrom kot valuto se stvari poenostavijo. To je dobro za podjetja in državljane ter tudi za turizem, zlasti za države, kot sta Slovenija in Bolgarija, ki se ponašata s svojimi naravnimi lepotami," je še dodala.

Potenciala za sodelovanje še veliko

Prav tako je pozdravila odločitev Bolgarije, da bo država partnerica na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Pomen gospodarskega sodelovanja je že pred tem na novinarski konferenci izpostavil tudi Radev. "V nekaj letih nam je uspelo podvojiti trgovinsko in gospodarsko izmenjavo med Bolgarijo in Slovenijo, vendar nas to ne pomirja, saj je potencial še veliko večji. Sodelovanje lahko nadaljujemo in ga še poglobimo na področjih, kot so trgovina, naložbe, energetika, nove tehnologije, kmetijstvo, izobraževanje, znanost in kultura," je povedal bolgarski predsednik.

Po njegovih besedah obstajajo resni obeti v energetskem sektorju, kjer tako Slovenija kot Bolgarija prispevata k večji diverzifikaciji in varnosti regije. Ob tem je Slovenijo označil za vodilno v vzhodni Evropi na področju krožnega gospodarstva.

Blagovna menjava med državama je na dokaj nizki ravni. Lani je dosegla nekaj več kot 655 milijonov evrov, kar Bolgarijo uvršča na 27. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije.

Predsednica se je danes sestala tudi z bolgarskim premierjem Nikolajem Denkovom in predsednikom državnega zbora Rosenom Željazkovom.

V sredo bo skupaj z županom Plovdiva Kostadinom Dimitrovom obiskala mesto, kjer stoji doprsni kip Antona Bezenška, slovenskega slavista, urednika, založnika in stenografa. Obisk Bolgarije pa bo sklenila s pogovorom s študenti Univerze v Plovdivu, s katerimi se bo med drugim pogovarjala o podnebnih spremembah in dezinformacijah o kibernetski varnosti.

Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Švarc Pipanova Fajonovo potisnila na rob političnega preživetja
Nataša Pirc Musar, BiH
Novice Pirc Musarjeva: Slovenija zaradi tega pričakuje opravičilo Evropskega parlamenta
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva pozvala k prekinitvi stavke. Fides: Stavka je naša pravica
Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica republike podpisala odlok o razpisu evropskih volitev
Ne spreglejte