Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
11.39

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Nataša Pirc Musar

Petek, 23. 2. 2024, 11.39

1 mesec, 3 tedne

Pirc Musarjeva: Slovenija zaradi tega pričakuje opravičilo Evropskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Nataša Pirc Musar, BiH | Predsednico je negativno presenetila objava zemljevida Evropske unije, ki Slovenije ni umestila med države članice EU. Dodala je, da Slovenija pričakuje opravičilo za napako. | Foto STA

Predsednico je negativno presenetila objava zemljevida Evropske unije, ki Slovenije ni umestila med države članice EU. Dodala je, da Slovenija pričakuje opravičilo za napako.

Foto: STA

Predsednica države Nataša Pirc Musar je danes v nagovoru ob razpisu junijskih volitev v Evropski parlament med drugim dejala, da Slovenija upravičeno pričakuje opravičilo za napako v predvolilnem letaku parlamenta, na katerem je bila Slovenija označena z enako barvo kot države Zahodnega Balkana in Švica, ki niso članice EU.

"Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi aktualni evropski poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo," je danes dejala predsednica.

Evropski parlament je v četrtek na dogodku za bruseljske dopisnike, namenjenem predstavitvi aktivnosti parlamenta ob junijskih evropskih volitvah, predstavil tudi letake službe Evropskega parlamenta za raziskave o njenem projektu Kaj Evropa počne zame.

Slovenija obarvana v temnejšem odtenku, kot nečlanica EU

Na ozadju letaka je bil natisnjen zemljevid Evrope, na katerem so članice Unije označene s svetlejšo barvo, podlaga in nečlanice pa so v temnejšem odtenku, s katerim je bila obarvana tudi Slovenija, ki bo 1. maja letos obeležila 20 let članstva v EU.

Slovenski stalni predstavnik pri EU Iztok Jarc je v pismu vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola izrazil razočaranje nad tem. Prosil je, da se napaka popravi, predvolilni material pa takoj umakne. Predlagal je tudi javno opravičilo. V tiskovni službi Evropskega parlamenta so nato v četrtek za STA pojasnili, da je šlo za "neljubo tiskarsko napako". Letak so popravili in ga znova poslali v tisk, so dodali.

Predsednica Pirc Musar je danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Volitve bodo 9. junija, volilna opravila pa bodo začela teči 11. marca. Od tedaj bo mogoče tudi vlaganje kandidatur. Predsednica je pozvala tudi k udeležbi na volitvah in posvarila pred lažnimi novicami.

Nataša Pirc Musar
Novice Predsednica republike podpisala odlok o razpisu evropskih volitev
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva pozvala k prekinitvi stavke. Fides: Stavka je naša pravica
Ne spreglejte