Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 3. 2023,
7.14

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

28

Natisni članek

Združeni narodi konferenca Tanja Fajon Nataša Pirc Musar

Nedelja, 5. 3. 2023, 7.14

1 leto, 1 mesec

Pirc Musarjeva poudarila pomen znanosti in tehnologij za rešitve pri trajnostnem razvoju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

28

Nataša Pirc Musar |  Pirc Musarjeva je kot častna govornica nastopila na slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve kategorije najmanj razvitih držav. | Foto Reuters

Pirc Musarjeva je kot častna govornica nastopila na slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve kategorije najmanj razvitih držav.

Foto: Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na zasedanju Konference ZN o najmanj razvitih državah v Dohi danes poudarila, da lahko znanost in tehnologija zagotovita ključne rešitve na vseh področjih trajnostnega razvoja. "Ukrepati moramo zdaj," je dejala in podprla akcijski načrt iz Dohe, ki vsebuje ambiciozne cilje za naslednje desetletje.

Če se v svetu vse večjih neenakosti ne bomo mogli uspešno spopasti z globalnimi krizami, ne bo mogoče nasloviti izzivov in izkoristiti potencialov partnerstev za trajnostni razvoj najmanj razvitih držav, je opozorila Pirc Musar, ki je kot častna govornica nastopila na slovesnosti ob 50. obletnici ustanovitve kategorije najmanj razvitih držav.

Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon: Potrebovali bomo približno 130 let

Prepričana je, da se bodo razprave na konferenci izkazale za koristne

Najmanj razvitim državam je treba omogočiti, da se spopadejo s svetovnimi krizami, njihovo opolnomočenje pa je tesno povezano s potrebno reformo mednarodnega finančnega sistema, ki ne sme dodatno kaznovati najbolj prikrajšanih s kopičenjem dolgov in previsokimi obrestnimi merami, je dejala.

Prepričana je, da se bodo razprave na konferenci izkazale za koristne pri preoblikovanju zavez v dejanja, tudi z oblikovanjem novih partnerstev za prihodnost, in tako uresničile skupno odgovornost za najmanj razvite države in celotno človeštvo.

Slovenska predsednica je prepričana, da lahko znanost in tehnološki napredek zagotovita ključne rešitve na vseh področjih trajnostnega razvoja, vendar pa morata biti tesno povezana z etiko. "Prenos tehnologij in znanja je prava pot. Spodbujati moramo lokalne inovacije, raziskave in razvoj," je poudarila.

Za akcijskim načrtom iz Dohe trdno stoji

Partnerstva v digitalni dobi bodo po njenem mnenju pomembna za ohranjanje gospodarske in politične stabilnosti po vsem svetu.

"Trdno stojim za akcijskim načrtom iz Dohe in njegovim pozivom k povečanju financiranja iz vseh virov za najmanj razvite države, da se podpre razvoj domače digitalne infrastrukture, infrastrukture za podatke in umetno inteligenco. Hkrati moramo vzpostaviti politično okolje, ki bo budno in bo ohranjalo kritični diskurz pri razmišljanju o tveganjih, ki jih prinašajo znanstveni in tehnološki dosežki," je opozorila.

"Ukrepati moramo zdaj," je še poudarila v nagovoru zbranim. Akcijski načrt iz Dohe po njenih besedah vsebuje velikopotezne cilje in zaveze za naslednje desetletje in pošilja jasno sporočilo. "Ne smemo biti zadovoljni s formalnimi zavezami, pokazati moramo rezultate," je dejala predsednica in dodala, da mora razviti svet prevzeti svoj del bremena.

V imenu Slovenije bo kot govornica nastopila na plenarnem zasedanju

Predsednica Nataša Pirc Musar se skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon udeležuje zasedanja 5. Konference ZN o najmanj razvitih državah v Dohi v Katarju. Predsednica bo danes v imenu Slovenije nastopila tudi kot govornica na plenarnem zasedanju.

Predsednica republike je imela ob robu konference dvostransko srečanje s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, s katerim sta potrdila odlične odnose med državama, srečala pa se je tudi z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresem, so sporočili iz predsedničinega urada.

Soglašala sta, da potrebujemo učinkovit in vključujoč multilateralizem, Pirc Musarjeva pa je ob tem poudarila, da je Slovenija pripravljena prispevati k doseganju rezultatov, ki bodo resnično transformativni. Pogovarjala sta se še o vojni v Ukrajini in njenih posledicah za manj razviti svet.

Konferenca Združenih narodov o najmanj razvitih državah poteka enkrat na deset let, na vsaki se sprejme akcijski načrt, ki opredeljuje cilje in zaveze za naslednje desetletje. Zadnja konferenca je bila leta 2011 v Istanbulu. V leta 1971 ustanovljeno kategorijo najmanj razvitih držav v okviru ZN se trenutno uvršča 46 držav.

Grčija, nesreča, Vlak
Novice Po grozljivi nesreči odstopil minister, Pirc Musarjeva izrekla sožalje #video #foto
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Fajonova v Indiji tudi o podpori kandidaturi za članico VS ZN
Ne spreglejte