Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petro Porošenko Vladimir Putin

Petek, 1. 8. 2014, 20.58

8 let

Petro Porošenko obljublja predčasne parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je obljubil, da bo od nemirov pretresena Ukrajina čez nekaj mesecev dobila nov parlament in potrdil, da namerava jeseni razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Razpis volitev številni pričakujejo, potem ko je prejšnji teden razpadla vladajoča koalicija v parlamentu.

"Jeseni bo sestavljen nov parlament, ki bo začel reforme" "Jeseni bo sestavljen nov parlament, ki bo začel reforme," je dejal Porošenko, ki je bil sicer izvoljen na majskih predčasnih predsedniških volitvah. Prihodnje parlamentarne volitve pa je označil za ključni korak pri prevetritvi politične elite, ki je na slabem glasu.

Pozive za predčasne parlamentarne volitve je bilo mogoče slišati, že odkar so februarja po krvavih protestih odstavili proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Redne volitve so bile sicer predvidene šele za leto 2017.

Z veliko večino glasovali proti nezaupnici Ukrajinski parlament je sicer ravno v četrtek glasoval o nezaupnici vladi, s katerim so odločali o obstanku premiera Arsenija Jacenjuka. Poslanci so z veliko večino glasovali proti nezaupnici. Jacenjuk je pred dobrim tednom napovedal odstop po odločitvi strank Udar in Svoboda, da izstopita iz vladajoče proevropske koalicije v Kijevu in tako odpreta pot za razpis predčasnih parlamentarnih volitev.

Jacenjukova napoved odstopa pa je bila po mnenju poznavalcev posledica več mesecev trajajočih sporov v parlamentu, ta nikakor noče oziroma ni hotel podpreti nekaterih zakonov, ki so po mnenju premiera nujni.

Nove volitve bodo izvedene v težkih razmerah za Ukrajino A nove parlamentarne volitve bodo izvedene v težkih razmerah za Ukrajino, ko se vladne sile bojujejo s separatističnimi uporniki na vzhodu države. Glavni politični voditelji so se zato dogovorili, da bodo volilno kampanjo skrajšali na 45 dni, a po vsej verjetnosti bodo nove volitve sprožile politične spore med razdrobljenimi političnimi tekmeci.

Putin sankcije EU in ZDA označil za kontraproduktivne Ruski in ameriški predsednik Vladimir Putin in Barack Obama sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da zdajšnje razmere v Ukrajini niso v interesu njunih držav. Najstrožje sankcije, ki so jih od hladne vojne Evropska unija in ZDA ta teden uvedle proti Rusiji, pa je Putin v prvem odzivu označil za kontraproduktivne.

Sankcije so "kontraproduktivne in povzročajo resno škodo dvostranskemu sodelovanju in mednarodni stabilnosti na splošno", je dejal Putin v telefonskem pogovoru, kot so sporočili iz Kremlja.

Predsednika sta se strinjala, da sta nujno potrebna "takojšnja in stabilna ustavitev spopadov na jugovzhodu Ukrajine in začetek političnega procesa". Strinjala sta se tudi, da se morajo nadaljevati pogovori med Ukrajino, Rusijo in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi.

Izpustili bodo po 20 zapornikov Na pogovorih, ki so bili v tem formatu v četrtek in danes v Minsku, so se dogovorili, da bodo Kijev in uporniki izpustili po 20 zapornikov. Pogovore naj bi nadaljevali prihodnji teden.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da je Obama Putinu v telefonskem pogovoru izrazil globoko zaskrbljenost zaradi "povečane podpore Moskve ukrajinskim separatistom". Znova naj bi govoril o zaskrbljenosti, ker naj bi Moskva kršila sporazum med državama iz leta 1987, v katerem sta se dogovorili, da ne bosta razvijali raket srednjega dometa.

Ne spreglejte