SiolNET. Novice Svet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred petimi leti: v eksploziji tovornjaka bombe v Somaliji umrlo najmanj 587 ljudi

0,02

termometer

safari hotel | Mogadiš je pogosto prizorišče bombnih napadov, večinoma pa so zanje odgovorni pripadniki milice Al Šabab. Skupino so leta 2011 pregnali iz mesta, vendar še vedno nadzoruje številne podeželske predele države, napadov pa ne izvaja le v Somaliji, ampak tudi v drugih afriških državah. | Foto: Twitter
Mogadiš je pogosto prizorišče bombnih napadov, večinoma pa so zanje odgovorni pripadniki milice Al Šabab. Skupino so leta 2011 pregnali iz mesta, vendar še vedno nadzoruje številne podeželske predele države, napadov pa ne izvaja le v Somaliji, ampak tudi v drugih afriških državah. Foto: Twitter

Pred natanko petimi leti je Somalija doživela najhujši teroristični napad v svoji zgodovini. Eksplozija tovornjaka bombe v prestolnici Mogadiš je terjala najmanj 587 smrtnih žrtev, ranjenih pa je bilo več kot 300 ljudi. Za napad so oblasti osumile milico Al Šabab, ki pa odgovornosti zanj nikoli ni prevzela.

14. oktobra 2017 je tovornjak, natovorjen z razstrelivom, z veliko hitrostjo prebil varnostno nadzorno točko, se nato pognal po ulicah Mogadiša ter se zaletaval v motorje in druga vozila na poti. Ko je pripeljal na najbolj prometno križišče v poslovni četrti mesta, pa se je tam razstrelil.

Po navedbah strokovnjakov naj bi bilo na tovornjaku najmanj 500 kilogramov razstreliva, po nekaterih ocenah pa celo dve toni. Razsežnost napada je še povečala eksplozija tovornjaka z gorivom, ki je bil v bližini.

Eksplozija je uničila okoli 20 poslopij, tudi bližnji hotel Safari, številna vozila pa so zagorela. Močno poškodovano je bilo tudi katarsko veleposlaništvo v bližini. V napadu je bilo po uradnih podatkih ubitih 587 ljudi, ranjenih pa več kot 300.

Tretji tovornjak z eksplozivom prestregli

Oblasti so domnevale, da bi lahko bil tarča napada prav hotel Safari, kjer pogosto bivajo Somalci, ki živijo v tujini, vladni uradniki in novinarji.

Nedaleč stran je pol ure kasneje eksplodiral še en tovornjak, a sta pri tem umrla le dva človeka. Tretji tovornjak z eksplozivom pa je policija še pravočasno prestregla. Napadalca, Hasana Adana Isaka, so nato usmrtili, kar je vojaško sodišče sporočilo ravno na prvo obletnico napada.

Identiteta skupine, ki stoji za napadom, tudi pet let pozneje še ni znana. Skrajna milica Al Šabab, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida in pogosto izvaja napade v državi, odgovornosti zanj ni prevzela. Opazovalci so razlog za to pripisali zlasti velikemu ogorčenju javnosti, ki ga je napad sprožil.

Nedavno izvoljeni predsednik Hasan Šejk Mohamud je po vrsti smrtonosnih napadov obljubil popolno vojno proti džihadistom.

Somalija Novice V napadu na vojaško bazo v Somaliji 19 mrtvih

A napadi se ne ustavijo. Avgusta so skrajneži v prestolnici napadli hotel, v 30-urnem obleganju pa je umrlo 21 ljudi.

Pariz terorizem Francija Novice Priprave na teroristični napad? V Belgiji policisti ubili osumljenca. Putin jezen Novice Sedemnajstih mrtvih po streljanju v šoli. Putin: Gre za nečloveški teroristični napad #video #foto policija, Islandija Novice Na Islandiji zaradi načrtovanja terorističnega napada pridržali štiri osebe napad na David Amess britanski poslanec Novice Britanska policija umor poslanca označila za teroristični napad

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin