Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2024,
23.26

Osveženo pred

1 ura, 51 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

Iran vojska ZDA tajni podatki Izrael Pentagon

Sobota, 19. 10. 2024, 23.26

1 ura, 51 minut

Pentagonu ušli strogo zaupni načrti o izraelskem napadu na Iran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Pentagon | V Pentagonu so se po incidentu zavili v molk. | Foto Reuters

V Pentagonu so se po incidentu zavili v molk.

Foto: Reuters

ZDA preiskujejo uhajanje visoko zaupnih ameriških obveščevalnih podatkov o izraelskih načrtih za povračilne ukrepe proti Iranu, poroča CNN. Anonimni vir, ki je za ta ameriški medij potrdil pristnost dokumentov, je opozoril, da je uhajanje dokumentov zelo problematično, tako za ameriško-izraelske odnose kot za načrte izraelske vlade proti največjemu sovražniku v regiji.

Dokumenti z datumoma 15. in 16. oktober so po spletu začeli krožiti v petek, potem ko jih je na omrežju Telegram objavil račun "Middle East Spectator".

Načrti so klasificirani kot strogo zaupni in imajo oznake, ki razkrivajo, da naj bi bile z njimi poleg ZDA seznanjene le še Avstralija, Kanada, Nova Zelandija in Združeno kraljestvo, ki veljajo za najtesnejše ameriške zaveznice.

A uhajanju strogo zaupnih načrtih je prvi poročal portal Axios. Dokumenti naj bi podrobno opisovali obsežne vojaške vaje, ki so jih izvedle izraelske zračne sile od 15. do 16. oktobra, ko so simulirale morebitne napade na iranske cilje. Vaje so vključevale uporabo balističnih izstrelkov zrak-zemlja in tajne operacije brezpilotnih letal, pri čemer dokumenti razkrivajo, da izraelska vojska že od začetka oktobra izvaja znatne premike vojaške opreme.

Izrael naj bi se pripravljal tudi na iranski odgovor

Po podatkih enega od razkritih dokumentov je izraelska vojska premaknila vsaj 16 balističnih raket zrak-zemlja Golden Horizon in 40 balističnih raket ISO2 Rocks, pri čemer so se operacije usposabljanja, ki so vključevale oskrbo z gorivom in podporo iz zraka, izvajale na več letališčih, vključno s Hatzorjem in Ramat Davidom.

Dokumenti po mnenju vojaških analitikov razkrivajo večplasten izraelski napad na Iran, ki s se s prerazporeditvami kopenskih sil in protiraketne obrambe na svojem ozemlju pripravlja tudi na morebiten odgovor Irana.

CNN je za komentar o razkritju dokumentov prosil ameriško obrambno ministrstvo, FBI in CIA, a ti o incidentu niso želeli dajati informacij.

Pentagon
Novice Pentagon: Zmanjkuje nam denarja za zamenjavo orožja, ki ga pošiljamo Ukrajini
Pentagon
Novice Tajni dokumenti ZDA: V Sloveniji vse manj politične volje za vojaško pomoč Ukrajini
F-35
Avtomoto F-35 ima del iz Kitajske, Pentagon ustavil dobave
Ne spreglejte