Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 4. 2023,
9.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

43

Natisni članek

Ukrajina vojna zaupni dokumenti dokument ZDA Pentagon

Torek, 18. 4. 2023, 9.24

1 leto

Tajni dokumenti ZDA: V Sloveniji vse manj politične volje za vojaško pomoč Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

43

Pentagon | Če bo Teixeira spoznan za krivega v obeh točkah obtožnice, mu grozi do 15 let zapora. Za nedovoljeno hranjenje zaupnih dokumentov mu grozi do 10 let, za posredovanje pa največ pet let za rešetkami. | Foto Reuters

Če bo Teixeira spoznan za krivega v obeh točkah obtožnice, mu grozi do 15 let zapora. Za nedovoljeno hranjenje zaupnih dokumentov mu grozi do 10 let, za posredovanje pa največ pet let za rešetkami.

Foto: Reuters

Strogo zaupni obveščevalni dokumenti ameriške vlade, ki so v javnost pricurljali pred tremi tedni, ne razkrivajo le vpogleda v stanje vojne v Ukrajini ter vojaških in političnih skrivnosti Združenih držav Amerike, pač pa tudi finančno in vojaško podporo njenih zaveznic Ukrajini. Iz dokumentov je razvidno, da je v Sloveniji kot državi z vojaškimi sposobnostmi za pomoč ukrajinski vojski po oceni Pentagona vse manj politične volje za tovrstno pomoč.

Dokumenti, ki jih je nepooblaščeno v javnost posredoval 21-letni pripadnik letalske nacionalne garde ZDA Jack Teixeira, ki mu grozi do 15 let zapora, o čemer smo pisali na tej povezavi, razkrivajo na primer vohunjenje za ukrajinskimi voditelji, ocene ukrajinskih vojaških zmogljivosti in kočljive informacije Združenih držav Amerike o njihovih zaveznicah, poroča Newsweek. 

Politične volje za vojaško podporo vse manj 

Tako na primer dokument z naslovom "Evropa: Odgovor na trajajoči rusko-ukrajinski konflikt" navaja, da so do 2. marca evropske države nadaljevale doniranje orožja Ukrajini.

A medtem ko se vojna vleče v drugo leto, nekaterim evropskim državam zmanjkuje vojaške podpore in politične volje, piše v dokumentu. Devet držav – Belgija, Bolgarija, Danska, Grčija, Luksemburg, Latvija, Portugalska, Slovaška in Slovenija – je navedenih kot države, ki se spopadajo z "zmanjšanjem vojaške sposobnosti ali politične volje" glede prihodnje vojaške pomoči Ukrajini. Dokument izhaja iz poročil obrambnih atašejev ZDA v tujih prestolnicah, še piše Newsweek.

Srbija in Hrvaška imata po ocenah Pentagona politično voljo za nadaljevanje vojaške pomoči Ukrajini, politično voljo brez vojaških zmožnosti imajo Litva, Islandija in Estonija. 

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je sicer nekatere navedbe, da je Srbija prodajala ali namerava prodajati orožje Ukrajini, pred dobrim tednom zanikal. "Srbija ni niti prodajala niti ne bo prodajala orožja ne ukrajinski ne ruski strani niti državam blizu območja tega konflikta," je zagotovil za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

21-letni Jack Texeira naj bi v skupini na aplikaciji Discord, ki je priljubljena v igričarski skupnosti, v obdobju več mesecev delil od 50 do več kot 100 tajnih dokumentov Pentagona.

Dokumenti, ki so pricurljali v javnost, razkrivajo na primer še, da so v Ukrajini prisotne posebne evropske sile, da Španija in Francija načrtujeta postavitev ključnega raketnega sistema na bojna polja v Ukrajini in da je Turčija potencialni izvor orožja za ruske plačance. V Ukrajini po zapisih v dokumentih delujejo tudi evropske specialne enote, v kateri je 97 ljudi – 50 pripadnikov britanskih specialnih enot, 17 iz Latvije, 15 iz Francije, ena oseba iz Nizozemske in 14 Američanov. Njihove aktivnosti in lokacije niso poznane.

Evropa naj bi bila tudi močnejša od ZDA pri dobavi tankov, največji dobaviteljici pa sta Slovenija in Poljska, ki sta Ukrajini skupaj zagotovili kar polovico dostavljenih tankov.

 Bela hiša: Uhajanje zaupnih dokumentov ZDA ni povzročilo večje škode

Uhajanje zaupnih dokumentov, ki so razkrili, kako ameriški obveščevalci vohunijo za partnerji in sovražniki, ZDA ni povzročilo večje škode in ni načelo zaupanja zaveznikov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v ponedeljek ocenil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby.

"Doslej to obžalovanja vredno razkritje zaupnega gradiva ni povzročilo upada zaupanja med našimi partnerji ali ogrozilo naših skupnih prizadevanj za doseganje ciljev po svetu," je, kot povzema STA, dejal Kirby. Dodal je, da ameriške zaveznice cenijo resnost, s katero ZDA obravnavajo to vprašanje.

Ob tem je Kirby medije znova pozval k previdnosti pri poročanju o dokumentih. "Poudarjamo, da nobeno od teh gradiv ne sodi v javnost," je dejal. | Foto: Reuters Ob tem je Kirby medije znova pozval k previdnosti pri poročanju o dokumentih. "Poudarjamo, da nobeno od teh gradiv ne sodi v javnost," je dejal. Foto: Reuters

Ukrajina tank
Novice Beograd o dobavi orožja Ukrajini: Nekomu je očitno cilj, da nas povleče v konflikt
ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Ruski vojaki: Sploh ne vemo, kje smo in kdo nas vodi #video
Vladimir Putin Krimski most
Novice Bodo razkriti podatki Putinu omogočili razbitje ameriške vohunske mreže?
Razbitine ukrajinskega letala v Iranu leta 2020
Novice V Iranu deset vojakov obsodili zaradi sestrelitve ukrajinskega letala
Božo Cerar
Mnenja Za konec vojne v Ukrajini bodo potrebne varnostne garancije
Ne spreglejte