Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
6.27

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

147

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 13. 4. 2023, 6.27

6 mesecev, 3 tedne

414. DAN VOJNE V UKRAJINI

Razkrita identiteta: zaupne vojaške dokumente izdal 21-letnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

147

Strogo zaupne dokumente Pentagona o vojni v Ukrajini naj bi po poročanju New York Timesa razkril 21-letni Jack Teixeira, pripadnik obveščevalne službe Nacionalne letalske garde Massachusettsa. Gre za enega od največjih vdorov v sistem ameriške nacionalne varnosti v zadnjem desetletju. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.10 Biden: Preiskava uhajanja zaupnih dokumentov se bliža koncu
18.55 Nemčija Poljski odobrila dobavo bojnih letal Ukrajini
18.34 Razkrita identiteta: zaupne vojaške dokumente izdal 21-letnik 
15.57 Rusija naj bi odrezala ukrajinske sile v Bahmutu
14.30 Ukrajinec se je zažgal pred konzulatom na Poljskem
13.55 Poljska zaprosila Nemčijo za odobritev dobave bojnih letal Ukrajini
13.02 Kijev poziva Nato, naj zavaruje Črno morje in integrira ukrajinsko obrambo
12.58 Norveška bo izgnala 15 Rusov, ki so se pretvarjali, da so diplomati
12.54 Sodišče v Haagu je Moskvi naložilo plačilo petih milijard dolarjev odškodnine za Krim
10.19 Ukrajinski obrambni minister v Romuniji na črnomorskem vrhu
8.36 Kdo naj bi razkril zaupne vojaške dokumente ZDA?
8.22 Wagner je poskušal kupiti orožje od članice Nata
7.47 Zelenski: Zasežena ruska sredstva naj se namenijo za obnovo Ukrajine
7.01 Belorusija je Rusiji izročila očeta deklice, ki so ga aretirali zaradi hčerkine risbe
6.35 EU: Če je videoposnetek obglavljenja resničen, bodo sledile obtožbe zaradi vojnih zločinov

20.10 Biden: Preiskava uhajanja zaupnih dokumentov se bliža koncu

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu. Kasneje so sporočili, da so osumljenca že aretirali.

Do Bidnovih izjav je prišlo po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da naj bi za objavo zaupnih dokumentov stal mlajši moški, ki je delal v ameriškem vojaškem oporišču. Ta je dokumente sprva delil kot prepise v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord. To se je izkazalo za mukotrpno delo, zato je začel kasneje objavljati fotografije dokumentov.

Sledi v preiskavi so vodile do 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v Massachusettsu Jacka Teixeire.

Teixeiro so sicer poznali pod vzdevkom "OG", kar naj bi pomenilo "originalni gangster". Povedal je, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je danes poročal Washington Post, sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet.

Skupino v klepetalnici na Discordu je sicer sestavljalo približno 24 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili tudi iz Rusije in Ukrajine. Skupna naj bi jim bila "ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga", navaja Washington Post.

18.55 Nemčija Poljski odobrila dobavo bojnih letal Ukrajini

Nemška vlada je danes Poljski odobrila dobavo bojnih letal sovjetske izdelave mig-29 Ukrajini. Gre za letala iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike, ki jih je Berlin leta 2002 prodal Varšavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljska je Nemčijo danes zaprosila za dovoljenje za dobavo lovcev mig-29 Ukrajini, Poljska jih je leta 2002 prejela od Berlina. Pogodbe, sklenjene ob dobavi nemške vojaške opreme, praviloma določajo, da se mora z njihovo dobavo v druge države strinjati nemška vlada.

Ta je vlogo odobrila v le nekaj urah. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je odločitev vlade že pozdravil. "To dokazuje, da se je na Nemčijo mogoče zanesti," je dodal.

Minister, ki je trenutno na obisku v zahodnoafriški državi Mali, je popoldne oznanil, da je Nemčija prejela prošnjo Poljske. Vendar pa takrat ni želel komentirati, ali je naklonjen njeni odobritvi. Dejal je le, da ima o tej zadevi svoje mnenje, "vendar pa vsakega mnenja ni treba javno deliti". "Moje stališče lahko uganete sami," je še dodal.

Poljska bo zdaj lahko Ukrajini dobavila bojna letala mig-29 iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike. Od 23 lovcev, ki jih je Varšava prejela leta 2002, jih je po navedbah svetovalca poljskega predsednika Andrzeja Dude Jaceka Siewiere danes na zalogi približno ducat.

Prošnja Poljske sicer prihaja le teden dni po tem, ko je poljski predsednik Duda med obiskom ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega v Varšavi potrdil, da je Poljska Ukrajini že predala osem bojnih letal MiG-29. V teku naj bi bile priprave na dobavo še šestih lovcev.

V okviru vojaške pomoči namerava Poljska Ukrajini v prihodnosti poslati tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa mig-29. Kot prva pa je že konec marca štiri bojna letala Ukrajini predala Slovaška.

18.34 Razkrita identiteta: zaupne vojaške dokumente izdal 21-letnik 

Enaindvajsetletni Jack Teixeira, član obveščevalne službe Nacionalne zračne garde Massachusettsa, je bil identificiran kot domnevna oseba, ki je razkrila strogo zaupne dokumente Pentagona, poroča Daily Mail.

Teixeira, vodja zasebne spletne klepetalnice Thug Shaker Central, naj bi bil po navedbah New York Timesa človek, ki stoji za enim od največjih vdorov v nacionalno varnost v zadnjem desetletju. 

15.57 Rusija naj bi odrezala ukrajinske sile v Bahmutu

Ruske oblasti so danes sporočile, da so odrezale ukrajinske sile v mestu Bahmut na vzhodu države ter da jim preprečujejo vstop in izstop iz mesta. Kljub temu pa vodja ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin opozarja, da je še prezgodaj trditi, da je Bahmut obkoljen. Ukrajina je ruske trditve že zavrnila.

"Zračne sile zagotavljajo podporo napredujočim enotam, blokirajo premike rezerv ukrajinske vojske v mesto in možnost umika sovražnikovih enot," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem je navedlo, da Wagnerjeve sile nadaljujejo intenzivne spopade v mestu.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergij Čerevati je trditve Moskve že zavrnil, češ da niso skladne z dogajanjem na terenu. Pojasnil je, da ukrajinske sile še vedno lahko dostavljajo vojaško opremo in zdravila ter evakuirajo ranjene vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Reuters Tiskovni predstavnik ukrajinskih sil Sergij Čerevati je trditve Moskve že zavrnil, češ da niso skladne z dogajanjem na terenu. Pojasnil je, da ukrajinske sile še vedno lahko dostavljajo vojaško opremo in zdravila ter evakuirajo ranjene vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Reuters

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je v ponedeljek obtožil Rusijo, da na območju Bahmuta uporablja taktiko požgane zemlje, podobno kot v Siriji. "Stavbe in položaje uničujejo z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem. Razmere so težke, vendar pod nadzorom," je dejal.

Dodal je, da so ukrajinske enote junaško prestale rusko ofenzivo v Bahmutu in da jim je uspelo izčrpati enote Wagnerja, tako da je bil "sovražnik zdaj prisiljen uporabiti posebne sile redne ruske vojske".

14.30 Ukrajinec se je zažgal pred konzulatom na Poljskem

Ukrajinski moški se je danes pred ukrajinskim konzulatom v poljskem mestu Krakov polil z vnetljivo tekočino in se zažgal. 

Po navedbah policije se je incident odvil ob 8. uri po srednjeevropskem času v mestu Krakov na jugu Poljske. 63-letni moški je stal v vrsti pred ukrajinskim konzulatom in začel kričati v ukrajinščini. Nato je vzel steklenico z vnetljivo tekočino, se z njo polil in se zažgal.

Policist in priče so ogenj pogasile, a je kljub temu moški utrpel življenjsko nevarne poškodbe in se trenutno zdravi v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi moški pozival svoje sodržavljane, da se vrnejo v Ukrajino in se borijo proti ruski agresiji. Drugače pa trdi priča, ki je po poročanju poljske televizije Polsat News dejala, da moški ni omenjal vojne ali Ukrajine. Rekel naj bi, da ima težave s konzulatom, češ da mu ne pomagajo.

13.55 Poljska zaprosila Nemčijo za odobritev dobave bojnih letal Ukrajini

Poljska je Nemčijo danes zaprosila za dovoljenje za dobavo bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29 Ukrajini. Varšava je Kijevu sicer že predala osem lovcev MiG-29, vendar si zdaj želi dobaviti tudi tiste, ki jih je leta 2002 prejela od Berlina. Za dobavo nekdanje nemške vojaške opreme pa potrebuje dovoljenje nemške vlade.

Nemčija je Poljski leta 2002 predala 23 bojnih letal MiG-29 iz nekdanjih zalog narodne ljudske armade Nemške demokratične republike. Svetovalec poljskega predsednika Andrzeja Dude Jacek Siewiera pa je že konec marca sporočil, da imajo poljske letalske sile še danes na zalogi približno ducat lovcev, ki jim jih je dobavila Nemčija.

MiG-29. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko MiG-29. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pogodbe, sklenjene ob dobavi nemške vojaške opreme, praviloma določajo, da se mora z njihovo dobavo v druge države strinjati nemška vlada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do prošnje za dovoljenje prihaja le teden dni potem, ko je poljski predsednik Duda med obiskom ukrajinskega kolega Volodimirja Zelenskega v Varšavi potrdil, da je Poljska Ukrajini že predala osem bojnih letal MiG-29. V teku naj bi bile priprave na dobavo še šestih lovcev.

V okviru vojaške pomoči namerava Poljska Ukrajini v prihodnosti poslati tudi vseh svojih 28 bojnih letal tipa MiG-29. Kot prva pa je že konec marca štiri bojna letala Ukrajini predala Slovaška.

13.02 Kijev poziva Nato, naj zavaruje Črno morje in integrira ukrajinsko obrambo

Nato bi moral imeti večjo vlogo pri varnosti v Črnem morju ter povezati ukrajinsko zračno in protiraketno obrambo z zavezniki, je v četrtek dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

"Črno morje je ključnega pomena, da bo v vsej Evropi mir in da se bomo usmerili v prihodnost," je dejal Kuleba v govoru prek videopovezave na konferenci o varnosti v črnomorski regiji, ki poteka v Bukarešti.

"Na žalost je to tudi primer, kako hitro se lahko stvari poslabšajo, če se groženj ne upošteva. Čas je, da Črno morje postane to, kar je postalo Baltsko morje, Natovo morje."

Črno morje in ukrajinska črnomorska obala sta ključni fronti ruske vojne proti Ukrajini, ki se je začela februarja lani.

12.58 Norveška bo izgnala 15 Rusov, ki so se pretvarjali, da so diplomati

Norveško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bo izgnalo 15 uslužbencev ruskega veleposlaništva s pojasnilom, da gre za obveščevalce, ki so delovali pod krinko diplomatskih položajev.

"Odločitev vlade je odgovor na spremenjene varnostne razmere v Evropi, ki so povzročile povečano obveščevalno grožnjo Rusije," so sporočili z zunanjega ministrstva. "Ti uradniki morajo kmalu zapustiti Norveško," so dodali v izjavi.

Rusko veleposlaništvo v Oslu za Reuters ni bilo dosegljivo za komentar. Norveška, članica Nata, na Arktiki meji z Rusijo.

"To je pomemben korak pri zoperstavljanju in zmanjševanju ruske obveščevalne dejavnosti na Norveškem, pa tudi pri zaščiti naših nacionalnih interesov," je dejala norveška zunanja ministrica Anniken Huitfeldt.

12.54 Sodišče v Haagu je Moskvi naložilo plačilo petih milijard dolarjev odškodnine za Krim

Ukrajinsko državno plinsko podjetje Naftogaz je v četrtek sporočilo, da je arbitražno sodišče v Haagu Moskvi naložilo plačilo petih milijard dolarjev odškodnine zaradi nezakonite razlastitve ukrajinskega premoženja na Krimu, polotoku, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Predsednik uprave Naftogaza Oleksij Černišov je razsodbo arbitražnega sodišča označil za "ključno zmago na energetski fronti" in dejal, da pričakuje še več odločitev v korist Ukrajine.

"Rusija se mora zdaj držati te odločitve v skladu s svojimi obveznostmi po mednarodnem pravu," je dodano v izjavi. 

10.19 Ukrajinski obrambni minister v Romuniji na črnomorskem vrhu

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes v Romuniji na vrhu, kjer razpravljajo o varnosti v črnomorski regiji. Ministra za zunanje zadeve in obrambo ter drugi uradniki so se zbrali v Bukarešti na konferenci, ki sta jo skupaj organizirali Ukrajina in Romunija.

Analizirali bodo vpliv vojne na varnost ob Črnem morju in "razpravljali o mogočih strategijah za odziv na izzive in grožnje," je dejal Reznikov.

8.36 Kdo naj bi razkril zaupne vojaške dokumente ZDA?

Oseba, ki naj bi razkrila zaupne vojaške dokumente ZDA, je navdušenec nad orožjem v svojih dvajsetih letih, ki je delal v vojaški bazi. Po poročanju Washington Post je moški delil zelo občutljive podatke, ki razkrivajo ranljivosti v obrambi Ukrajine in tudi število specialnih enot Združenega kraljestva, ki naj bi bile domnevno aktivne v državi, s skupino približno dveh ducatov moških in fantov na platformi za spletne igre Discord.

Člani skupine naj bi za Post povedali, da so imeli vsi "vzajemno ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga".

Domnevni storilec iz Pentagona se je imenoval OG, kar je kratica za "izvirni gangster", in naj bi bil v svojih 20-ih letih. Pošiljal naj bi "skoraj dobesedne prepise" zaupnih dokumentov, za katere je navedel, da jih je prinesel domov iz službe v "vojaški bazi" - in kasneje objavil fotografije člankov, poroča časnik.

Po besedah enega od članov skupine, ki je anonimno spregovoril za Post, naj bi bil storilec v formi, močan, oborožen in izurjen. 

8.22 Wagner je poskušal kupiti orožje od članice Nata

Zaupni dokument ameriških obveščevalcev nakazuje, da je zasebno vojaško podjetje Wagner skušalo kupiti orožje in vojaško opremo od članice Nata Turčije, piše CNN. Dokument kaže, da je Wagner pripravljen vložiti finančna sredstva za nadaljnjo krepitev svojih zmogljivosti.

Kot članica Nata Turčija velja za partnerico ZDA in drugih držav, ki neposredno vojaško podpirajo Ukrajino, in je javno izrazila nasprotovanje ruski invaziji. V Turčiji je tudi glavna ameriške vojaške baze, kjer je shranjeno jedrsko orožje in služi kot dodatno opozorilo za odvračanje ruske agresije na članice Nata.

Glede na poročilo ameriške obveščevalne službe, navedeno v dokumentu, se je Wagnerjevo osebje sestalo s "turškimi kontakti" v začetku februarja z namenom "nakupa orožja in opreme iz Turčije", ki bi jo nato lahko uporabili Wagnerjevi plačanci, ki se borijo skupaj z ruskimi silami v Ukrajini.

7.47 Zelenski: Zasežena ruska sredstva naj se namenijo za obnovo Ukrajine

Udeležence srečanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu je v sredo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovoru pozval, naj se zasežena sredstva ruske centralne banke v tujini namenijo obnovi Ukrajine. Po ocenah IMF potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje znašajo 411 milijard ameriških dolarjev.

Samo za ključne in prednostne naložbe v obnovo in okrevanje bi Ukrajina letos potrebovala 12,7 milijarde evrov, je ocenil IMF, ki je Kijevu v začetku aprila nakazal prvo tranšo novega štiriletnega posojilnega programa, vrednega 15,6 milijarde dolarjev.

Da je pomoč Ukrajini "skupni podvig", je v Washingtonu poudarila ameriška finančna ministrica Janet Yellen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski je prek videopovezave zbranim sporočil, da "Rusija mora čutiti polno ceno za svojo agresijo", in znova pozval k namembi zamrznjenih ruskih sredstev za obnovo Ukrajine.

Moskva je v primeru takšne porabe njenih sredstev že napovedala protiukrepe, hkrati pa se pojavljajo pravna in praktična vprašanja v zvezi z morebitno izpolnitvijo te želje Zelenskega, pojasnjuje dpa.

Leta 2022 so ukrajinski proračun podprli z več kot 35 milijardami evrov iz tujine. Za tekoče leto Kijev upa na podobno visok znesek financiranja iz tujine, kar bi pomenilo, da se približno polovica ukrajinskega proračuna financira iz tujih sredstev.

7.01 Belorusija je Rusiji izročila očeta deklice, ki so ga aretirali zaradi hčerkine risbe

Belorusija je izročila moškega, ki je pobegnil iz Rusije, potem ko so ga aretirali zaradi diskreditacije vojske, ko je njegova hči risala protivojne risbe.

54-letni Aleksej Moskaljov je bil v hišnem priporu, grozili sta mu dve leti zapora, in ko se je prejšnji mesec bližala sodna obravnava, je zapustil mesto Jefremov južno od Moskve.

Dva dni kasneje so ga aretirali v Belorusiji, zdaj pa center za človekove pravice Viasna pravi, da so ga izročili. Moskaljova so obtožili zaradi objav na družbenih omrežjih, kritičnih do vojne, zlasti zaradi risb njegove 13-letne hčere, ki je narisala rakete nad rusko zastavo in zraven zapisala "Ne vojni" in "Slava Ukrajini".

Hčer so poslali v sirotišnico, a jo je njena mati že prevzela, je dejal ruski pooblaščenec za otroke.

6.35 EU: Če je videoposnetek obglavljenja resničen, bodo sledile obtožbe zaradi vojnih zločinov

EU je predlagala, da bi ruske vojake, ki so jih domnevno posneli med obglavljanjem ukrajinskega ujetnika, obtožili vojnih zločinov, če bo posnetek incidenta preverjen in se izkazal kot resničen.

Videoposnetek prikazuje vojaka, ki drži nož in odseka glavo moškemu, ki naj bi bil ujetnik. "Če se bo to potrdilo, je to še en brutalen opomin na nečloveško naravo ruske agresije," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Nabila Massrali.

"Ubijanje vojnih ujetnikov je zelo resna kršitev ženevske konvencije. Ponavljamo, da morajo vsi storilci vojnih zločinov in njihovi pomagači odgovarjati," je dodala.

Kremelj je posnetek označil za "grozljiv", vendar je dejal, da ga je treba preveriti.

Ukrajina tank
Novice Beograd o dobavi orožja Ukrajini: Nekomu je očitno cilj, da nas povleče v konflikt
 
Ne spreglejte