SiolNET. Novice Svet
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska uvaja sankcije proti Pelosijevi in prekinja sodelovanje z ZDA

0,59

termometer

Kitajska | Tajvansko ministrstvo je kitajsko prečkanje sredinske črte označilo za "hudo provokacijo". | Foto: Reuters
Tajvansko ministrstvo je kitajsko prečkanje sredinske črte označilo za "hudo provokacijo". Foto: Reuters

Kitajska vojska nadaljuje z vojaškimi vajami ob Tajvanu. Po navedbah Taipeia so kitajska bojna letala in ladje danes in v četrtek prečkala sredinsko črto, ki poteka vzdolž Tajvanske ožine. Ob tem so kitajske oblasti sporočile, da so uvedle sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom. Podrobnosti glede vsebine sankcij sicer v Pekingu še niso razkrili. Prav tako je Kitajska sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. 

Tajvansko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je več kitajskih ladij in letal med izvajanjem vojaških manevrov prečkalo sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine. To je neuradna, toda splošno sprejeta meja, ki ločuje Tajvan in Kitajsko. Ta je z obsežnimi vojaškimi vajami začela v četrtek, v odziv na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu.

Tajvan: Gre za hudo provokacijo

Tajvansko ministrstvo je kitajsko prečkanje sredinske črte označilo za "hudo provokacijo", čemur je pritrdila tudi predsednica Tsai Ing-wen, ki je v četrtek kitajske vojaške vaje ob Tajvanu označila za neodgovorne - "ne le do Tajvana, temveč tudi do mednarodne skupnosti".

Predsednica Tsai je v videonagovoru od Pekinga zahtevala "racionalnost in zadržanost" ter dejala, da Tajvan ne bo zaostroval napetosti s Kitajsko, vendar je ob tem poudarila, da bo otok branil svojo suverenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritično se je odzval tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je ob srečanju zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) znova obsodil kitajske vojaške vaje in dejal, da "takšna provokativna dejanja pomenijo znatno stopnjevanje napetosti". Podobno se je odzvala tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong, ki je danes dejala, da gre za "nesorazmerne in destabilizirajoče" poteze.

Srečanja zunanjih ministrov Asean v kamboški prestolnici Phnom Penh se udeležuje tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je danes pozval vse strani, vpletene v dogajanje v Tajvanski ožini, naj se izognejo zaostrovanju razmer, ki bi lahko povzročilo "resnejše probleme".

Kitajska medtem odločno zavrača kritike. Potem ko je Japonska v okviru skupine sedmih vodilnih industrijskih držav (G7) kritizirala kitajske vojaške vaje ob Tajvanu, je pekinško zunanje ministrstvo danes na pogovor poklicalo japonskega veleposlanika. Dan prej so bili na pogovor pozvani tudi veleposlaniki preostalih držav G7 in predstavniki EU.

Skupina G7 je svojo zaskrbljenost izrazila v izjavi svojih zunanjih ministrov, ki so poudarili, da ni razloga, da bi Kitajska obisk visoke politične predstavnice ZDA na Tajvanu uporabila kot "izgovor za agresivne vojaške dejavnosti".

Tajvan, Tajpej Digisvet Najhujši scenarij: tovarna na Tajvanu lahko sproži svetovno katastrofo

Pelosijeva: ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan

ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan, je danes na obisku v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, dejala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Z japonskim premierjem Fumiom Kišido sta v luči povečanih napetosti v Tajvanski ožini potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

Pelosijeva med obiskom Tokia sicer ni neposredno komentirala kitajskih vojaških vaj, s katerimi se je Peking odzval na njen obisk Taipeija, a je zatrdila, da bi morali imeti ameriški politiki možnost svobodno potovati na Tajvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavila je tudi, da namen njenega obiska na Tajvanu ni bilo spreminjanje statusa quo v regiji, pri čemer je Tajvan označila za "eno najsvobodnejših držav v regiji" in "veliko demokracijo z uspešnim gospodarstvom", navaja AFP.

Kitajska uvedla sankcije proti Nancy Pelosi

Kitajske oblasti so danes sporočile, da so uvedle sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podrobnosti glede vsebine sankcij sicer v Pekingu še niso razkrili.

"Ob neupoštevanju resne zaskrbljenosti Kitajske in njenega odločnega nasprotovanja je Nancy Pelosi vztrajala pri obisku kitajske regije Tajvan. To predstavlja grobo vmešavanje v kitajske notranje zadeve," je danes v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

"To dejanje resno spodkopava kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost, tepta načelo ene Kitajske ter ogroža mir in stabilnost v Tajvanski ožini. Kot odgovor na hudo provokacijo se je Kitajska odločila sprejeti sankcije proti Pelosijevi in njenim ožjim družinskim članom v skladu z ustreznimi zakoni Ljudske republike Kitajske," so še zapisali.

Pelosijeva je v torek in sredo sredo obiskala samoupravni demokratični otok Tajvan, ki ga Kitajska obravnava kot del svojega ozemlja, zaradi česar je Peking v četrtek začel izvajati obsežne zračne in pomorske vojaške vaje v vodah ob Tajvanu.

Kitajska prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih

Kitajska je danes sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. Peking bo prekinil kitajsko-ameriška pogajanja glede podnebnih sprememb, odpovedal srečanje vojaških voditeljev obeh držav ter še dve srečanji na temo varnosti, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. S tem se je Peking odzval na obisk ameriške kongresnice Pelosijeve na Tajvanu. Kitajska ta otok namreč obravnava kot del svojega ozemlja in obisk politične predstavnice ZDA vidi kot provokacijo ter vmešavanje v kitajske notranje zadeve.

Pri tem kot razlog navaja neupoštevanje kitajskega nasprotovanja obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska in ZDA, ki na svetovni ravni beležita največje količine izpustov toplogrednih plinov, sta lani na vrhu COP26 v Glasgowu nepričakovano sklenili podnebni dogovor. Obe državi sta obljubili, da bosta v naslednjem desetletju sodelovali pri pospeševanju podnebnih ukrepov in se redno sestajali, da bi se "spopadli s podnebno krizo".

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo še, da Peking prekinja sodelovanje z Washingtonom tudi na področjih vračanja nezakonitih migrantov, pravosodja, mednarodnega kriminala in boja proti drogam.

kitajska vojska letalonosilka letala lovci Novice Kitajska nad Tajvan pošilja svoje najmočnejše orožje. V zračnem prostoru Tajvana tudi ... Pelosi na Tajvanu Novice Kitajci ob prihodu Nancy Pelosi na Tajvan začeli širiti lažno novico

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin