SiolNET. Novice Svet
6,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajci ob prihodu Nancy Pelosi na Tajvan začeli širiti lažno novico

6,90

termometer

Nancy Pelosi | Nancy Pelosi je prispela na Tajvan. | Foto: Reuters
Nancy Pelosi je prispela na Tajvan. Foto: Reuters

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je pristala na Tajvanu. Z obiskom, zaradi katerega so se okrepile napetosti med ZDA in Kitajsko, se je zoperstavila nasprotovanju in grožnjam Pekinga, poročajo tuje tiskovne agencije. Kitajska je obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju obsodila kot "izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu".

Kitajski mediji so poročali, da so kitajska bojna letala ob prihodu Pelosijeve preletela Tajvansko ožino. Prelet vojaških letal Su-35 pa je tajvansko obrambno ministrstvo že zanikalo in poudarilo, da gre za lažno novico.

Pelosijeva je z letalom Boeing C-40, ki ga upravlja ameriška vojska, priletela na letališče Songšan v Taipeju, ob prihodu pa jo je pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking znova sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

Pelosijeva je najvišja ameriška političarka, ki je v zadnjih 25 letih obiskala otok.

Kitajska v odgovor na obisk Pelosijeve na Tajvanu napovedala "usmerjene vojaške ukrepe"

V odgovor na obisk je Kitajska napovedala "usmerjene vojaške ukrepe", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington "nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske" ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je po poročanju AFP sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne," so dodali v Pekingu.

82-letna Pelosijeva je v poznih večernih urah po lokalnem času pristala na Taipeiju, z obiskom pa izrazila podporo Tajvanu. Kitajska je zaradi obiska zagrozila s povračilnimi ukrepi. Po pristanku Pelosijeve v Taipeiju pa je napovedala "usmerjene vojaške ukrepe". Kaj naj bi to pomenilo, ni jasno.

Kitajska letala prečkala ožino, Tajvan to strogo zanika

Ob stopnjevanju napetosti med Washingtonom in Pekingom so kitajski mediji medtem poročali, da so kitajska bojna letala preletela Tajvansko ožino. Tajvansko obrambno ministrstvo je prelet vojaških letal Su-35 zanikalo in poudarilo, da gre za lažno novico.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking danes znova sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

Moskva: Kitajska ima pravico zaščititi svojo suverenost

Kitajska ima vso pravico sprejeti ukrepe za zaščito svoje suverenosti, so v luči obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu sporočili iz Moskve. Ob tem so obisk Pelosijeve označili za "očitno provokacijo", ki vodi k povečanju napetosti v regiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Kitajska stran ima pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja," so v odzivu na obisk Pelosijeve v Taipeiju sporočili iz ruskega zunanjega ministrstva.

"Še enkrat želimo poudariti, da smo popolnoma solidarni s Kitajsko, njen odnos do problema je razumljiv in popolnoma upravičen," je o napovedanih povračilnih ukrepih Pekinga zaradi obiska Pelosijeve dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovi oceni obisk vodi k "povečanju napetosti" v regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je opozorila, da neodgovorni ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev ter da so ZDA "državni provokatorji", ki v svet vnašajo destabilizacijo, saj v zadnjih desetletjih niso rešile niti enega konflikta, ampak so jih veliko izzvale.

Zaharova je dejala tudi, da ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se odpravlja na obisk v Azijo, v nasprotju s Pelosijevo tja prinaša sodelovanje. Lavrov bo med drugim obiskal Mjanmar in se udeležil srečanja z Združenjem držav jugovzhodne Azije (Asean) v Kambodži, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

S kitajskega obrambnega ministrstva so kasneje sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli vojaške vaje na šestih morskih območjih okoli Tajvana, kot odgovor na obisk ameriške političarke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin