Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
10.37

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

molitev Mosul Irak papež Frančišek

Nedelja, 7. 3. 2021, 10.37

3 leta, 1 mesec

Papež v Mosulu molil za žrtve konflikta z Islamsko državo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Papež | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek je danes v nadaljevanju zgodovinskega obiska v Iraku obiskal Mosul na severu države in molil za žrtve vojne, še zlasti za žrtve džihadistov Islamske države (IS). To drugo največje mesto v Iraku je bilo pod okupacijo IS od 2014 do 2017.

"Če je Bog bog miru, kar je, potem je narobe, da se vojskujemo v njegovem imenu," je dejal papež na trgu Hoš al Bieja v središču Mosula, na katerem stojijo štiri zdaj močno poškodovane cerkve. "Če je Bog bog ljubezni, kar je, potem je narobe, da sovražimo svoje brate in sestre," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal papež, poroča STA.

"Danes molimo k vsemogočnemu Bogu za vse žrtve vojne in oboroženih konfliktov. Tu v Mosulu so tragične posledice vojne in sovražnosti še posebej vidne," je dejal.

Izpostavil težave

Papež | Foto: Reuters Foto: Reuters "Kako kruto je, da je bila ta država, zibelka civilizacije, prizadeta s tako barbarskim udarcem, ko so bila uničena starodavna svetišča, na tisoče ljudi – muslimani, kristjani, jazidi in drugi – pa so bili prisilno pregnani ali ubiti," je opozoril papež.

"Danes vendarle izpostavljamo naše prepričanje, da je bratstvo vztrajnejše od bratomora, da je upanje močnejše od sovraštva, da je mir močnejši od vojne," je še dodal papež v svoji molitvi v Mosulu.

Zatem se je podal v mesto Karakoš, ki leži približno 30 kilometrov vzhodno od Mosula. To mesto je bilo dom velike krščanske skupnosti, dokler ga džihadisti IS niso povsem razdejali, njegove prebivalce pa pregnali.

Včasih milijon, danes od 250 do 400 tisoč

Nekoč je v Iraku živelo okoli milijon kristjanov, danes jih je po ocenah od 250 do 400 tisoč. Polovica jih je pripadnikov kaldejske katoliške cerkve, preostali so protestanti, pripadniki armenske pravoslavne cerkve in drugi. Večina kristjanov je živela v severnoiraški pokrajini Ninive, kjer mnogi še vedno govorijo narečje aramejščine, ki velja za jezik Jezusa Kristusa.

Papežev obisk v Iraku velja tudi za simbolno gesto povezovanja z muslimani. Frančišek je odločen zagovornik povezovanja med različnimi verami in je v preteklosti obiskal že več muslimanskih držav, med njimi Bangladeš, Turčijo, Maroko in Združene arabske emirate. Leta 2019 je z enim glavnih predstavnikov sunitov na svetu, šejkom Ahmedom al Tajebom, v Abu Dabiju podpisal dokument o dialogu med kristjani in muslimani.

Ne spreglejte