Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež kardinal

Petek, 15. 3. 2013, 9.41

8 let

Papež se je spotaknil in skoraj padel (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Frančišek je prvič po izvolitvi sprejel vse kardinale in jih pozval k pogumu in vztrajanju pri oznanjanju vere. Odstop svojega predhodnika je pozdravil kot dejanje "poguma in ponižnosti".

Zbranim kardinalom je novi poglavar Katoliške cerkve Frančišek dejal, da je krščanska resnica privlačna. Cerkev mora Jezusa Kristusa prinesti ljudem, ljudi pa k njemu, saj je Kristus edina rešitev za vsakega človeka, je dejal nekdanji argentinski kardinal. Pri tem Cerkev ne sme zapasti v pesimizem, "to grenkobo, ki nam jo hudič ponuja vsak dan", je dejal. Kardinale je pozval, naj poiščejo "pogum za vztrajanje in nove načine za oznanjevanje evangelija na koncih sveta".

Poudaril pomen starosti Ob tem je Frančišek poudaril tudi pomen starosti. "Dragi bratje, polovica nas je starih in starost s sabo nosi življenjsko modrost," je dejal in kardinale pozval, naj predajo to modrost mladim "kot vino, ki se z leti boljša". Pred končnim blagoslovom se je Frančišek še zahvalil vsem kardinalom, osebju v Vatikanu, ki je pomagalo pripraviti konklave ter vernikom, ki so molili zanj. Poklonil se je tudi svojemu predhodniku, Benediktu XVI.

Kot je dejal, je bil njegov odstop "pogumno in ponižno dejanje". Benedikt, se je z vrha Cerkve poslovil 28. februarja, je "v globini naših src prižgal plamen, ki bo gorel še naprej", je dejal. Argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglija so za novega papeže izvolili v sredo, v petem krogu glasovanju na drugi dan konklava.

Na konklavu naj bi se oblikovala močna skupina kardinalov Kljub temu, da so kardinali elektorji zavezani k molčečnosti glede dogajanja na konklavu, italijanski časnik Corriere della Sera piše, da je bil Bergoglio na volitvah izvoljen z večino več kot 90 glasov. Na konklavu naj bi se oblikovala močna skupina kardinalov, ki je omogočila izvolitev prvega latinskoameriškega papeža v zgodovini Cerkve.

Šlo naj bi za poenotenje med vatikanskim državnim tajnikom Tarcisiem Bertonejem, kardinalom dekanom Angelom Sodanom, ki zaradi starosti sicer ni sodeloval na konklavu, ter blokom ameriških kardinalov pod vodstvom newyorškega nadškofa Timothyja Dolana. Ta dogovor naj bi blokiral kandidaturo favorita Angela Scole.

Se obeta prevetritev rimske kurije? S prihodom Bergoglija na čelo Katoliške cerkve številni poznavalci Vatikana računajo na radikalne spremembe na odgovornih položajih. Na ključnih položajih v rimski kuriji naj bi izvedel številne menjave in tja namestil ljudi, ki jim zaupa.

Najverjetneje naj bi namesto kardinala Tarcisia Bertoneja imenoval tudi novega državnega tajnika. Med kandidati za ta položaj omenjajo brazilskega kardinala Joaoja Braza de Aviza, italijanski mediji pa navajajo še več italijanskih kandidatov, med drugim kardinala Giuseppeja Bertella in Ferdinanda Filonija ter apostolskega nuncija v Italiji Adriana Bernardinija.

Ne spreglejte