SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež preprodajalce mamil označil za trgovce s smrtjo

4

termometer

Papež Frančišek je v Riu de Janeiru v Braziliji obiskal kliniko, kjer se zdravijo odvisniki od mamil. Odvisniki so mu pripovedovali o svojih izkušnjah, papež pa jih je objemal in tolažil.

Papež je v Braziliji na svojem prvem obisku v tujini, odkar je bil marca izvoljen na položaj poglavarja Katoliške cerkve. V sredo je najprej obiskal marijansko svetišče Aparecida med Ridom in Sao Paulom. Tudi tam ga je pričakala velika množica vernikov, oblasti pa so bolje poskrbele za varnost kot v ponedeljek, ko so bile razmere precej kaotične.

Papež obsodil minljive ideale Med svojo prvo javno mašo v Braziliji je papež v baziliki v Aparecidi vernikom položil na srce, naj se odpovedo minljivim idealom, ki skušajo nadomestiti Boga. "Denar, uspeh, moč, užitek. Občutek osamljenosti in praznine v srcu številne ljudi pogosto vodi k iskanju zadovoljstva v teh minljivih idealih," je dejal v baziliki, ki vsako leto pritegne 11 milijonov vernikov. Na koncu je obljubil, da se bo vrnil leta 2017, ko bo minilo 300 let, odkar so ribiči v tamkajšnji reki našli črn kip Marije. Mariji iz Aparecida zato pravijo tudi "črna Marija" in svetišče je eno od najpomembnejših v vsej Latinski Ameriki.

Pozval k pogumnim dejanjem družbe kot celote proti trgovini z mamili Ob vrnitvi v Rio, kjer poteka svetovni dan mladih, je papež najprej v kapelici klinike obiskal frančiškane, nato pa se je srečal z invalidi in odvisniki. S tem je utrdil svoje sporočilo, da mora Cerkev skrbeti za revne, trpeče in tiste, ki jih je družba izločila. Odvisniki so mu pripovedovali o svojih izkušnjah, papež pa jih je objemal in tolažil. Pozval je k pogumnim dejanjem družbe kot celote proti trgovini z mamili, ki uporablja nasilje ter seje seme trpljenja in smrti.

Zavrnil legalizacijo; potrebne so vrednote, izobraževanje in pomoč Zavrnil je legalizacijo mamil in dejal, da se je treba spoprijeti s težavami, ki so temelj te nadloge. Potrebni so večja pravičnost, izobraževanje mladih o vrednotah in pomoč ljudem v težavah, je prepričan.

Papež se je sestal z brazilskimi športnimi legendami in blagoslovil olimpijsko zastavo v Riu. 76-letni Argentinec, ki je velik nogometni navdušenec in navijač buenosaireškega kluba San Lorenzo, se je rokoval z nogometno ikono Arthurom Antunesom Coimbro, bolj znanim kot Zico, ter z olimpijskimi športniki. Papež je od športnikov za darilo prejel brazilski nacionalni nogometni dres z napisom "Papež Frančišek".

Z blagoslovljeno vodo je poškropil in blagoslovil olimpijsko zastavo Ob tem je z blagoslovljeno vodo poškropil in blagoslovil olimpijsko zastavo, prejel pa je tudi ključ Ria de Janeira v mestni hiši mesta, kjer ga je sprejel župan Eduardo Paes. Rio de Janeiro bo sicer leta 2016 gostil poletne olimpijske igre, v Braziliji pa bo prihodnje leto svetovno nogometno prvenstvo.

Papež se bo na svetovno znani plaži Copacabana v Riu tudi prvič pridružil več sto tisoč mladim udeležencem Svetovnega dneva mladih. Obiskal je tudi favelo Varginha, kjer je pozval k solidarnosti z revnimi. Vsak bi moral prispevati k temu, da se končajo "številne socialne neenakosti". Egoizem in individualizem ne ustvarjata boljšega sveta, pač pa ga "kultura solidarnosti", je med obiskom favele dejal Frančišek.

Bogate in predstavnike javnega življenja je ob tem pozval, naj ne omagajo pri gradnji pravičnejšega in bolj solidarnega sveta. Pohvalil je tudi prizadevanja Brazilije v boju proti lakoti in revščini. Mlade rodove v državi pa je v luči nedavnih socialnih nemirov pozval, naj ne omagajo v boju proti korupciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin