Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 10. 2024,
18.03

Osveženo pred

1 ura, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Natisni članek

Vinko Bokalič Iglič kardinal papež Frančišek

Nedelja, 6. 10. 2024, 18.03

1 ura, 27 minut

Papež napovedal imenovanje 21 novih kardinalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
papež Frančišek | Kot v preteklih letih se je tudi zdaj papež Frančišek odločil večinoma za škofe in nadškofe iz neevropskih držav, med drugim iz Indonezije, Japonske, Irana in Alžirije. | Foto Reuters

Kot v preteklih letih se je tudi zdaj papež Frančišek odločil večinoma za škofe in nadškofe iz neevropskih držav, med drugim iz Indonezije, Japonske, Irana in Alžirije.

Foto: Reuters

Papež Frančišek je med današnjo mašo v Vatikanu napovedal, da bo na začetku decembra imenoval 21 novih kardinalov. S tem se bo precej povečal kardinalski zbor, ki bo nekoč volil njegovega naslednika. Med novoimenovanimi kardinali bo po napovedih tudi Vinko Bokalič Iglič, ki je slovenskih korenin.

Konzistorij ali sestanek kardinalskega zbora za imenovanje novih kardinalov bo 8. decembra v Rimu, so sporočili iz Vatikana. Papeža volijo vsi kardinali, ki še niso stari 80 let. Trenutno ima pravico do glasovanja na volitvah novega papeža 122 kardinalov, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Od novoimenovanih jih bo imelo volilno pravico 20.

Frančišek je v svojem enajstletnem mandatu imenoval veliko večino trenutnih volilnih upravičencev. Kot v preteklih letih se je tudi zdaj odločil večinoma za škofe in nadškofe iz neevropskih držav, med drugim iz Indonezije, Japonske, Irana in Alžirije.

Novi kardinal slovenskih korenin

Na seznamu bodočih kardinalov pa je tudi Vinko oz. Vicente Bokalič Iglič, ki vodi argentinsko nadškofijo Santiago del Estero. Kot je nedavno poročal Radio Ognjišče, se je Bokalič Iglič rodil leta 1952 v Buenos Airesu, oba njegova starša pa sta se rodila v Sloveniji. Leta 1970 je vstopil k lazaristom, osem let zatem je bil posvečen v duhovnika.

Leta 2010 je bil Bokalič Iglič imenovan za pomožnega škofa v Buenos Airesu, papež Frančišek pa ga je leta 2013 imenoval za voditelja škofije Santiago del Estero v severozahodnem delu osrednje Argentine. Letos je omenjeno škofijo papež povzdignil v nadškofijo in Bokaliču Igliču podelil tudi naslov primasa Argentine.

papež Frančišek
Novice Papež v Belgiji sprejel skupino žrtev spolnih zlorab
papež Frančišek
Novice Papež svetuje ameriškim volivcem: Izberite manjše zlo
papež Frančišek
Novice Na železniški postaji v Trstu pred papeževim obiskom našli pištolo
papež Frančišek
Novice Med papeževim obiskom v Trstu odmevala tudi slovenščina #video
Ne spreglejte