SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež in slovenski škofi za revno Cerkev

1

termometer

Cerkev bi morala postati revna, je pozval papež v Vatikanu, slovenski škofje pa v pismu, ki so ga brali pri vseh nedeljskih mašah.

V pismu slovenskih škofov, ki so ga že drugo nedeljo zapored brali duhovniki pri osrednjih nedeljskih mašah škofje poudarjajo misel papeža Frančiška, da mora Cerkev postati "uboga in za uboge". Za zgled postavljajo sv. Frančiška Asiškega. Bogati so še bogatejši na račun revnih "V javnosti mnogokrat uživajo ugled uspešneži, ki so se na visoke položaje povzpeli na nepošten način," so škofje napisali že v prvem delu pisma, ki so ga verniki poslušali pred tednom dni. Bogati Zemljani postajajo še bolj bogati, in to na račun revnih, poudarjajo v tradicionalnem postnem pismu slovenski škofje.

Temu se je treba zoperstaviti in se posvetiti "brezdomcem, odvisnikom, beguncem, osamljenim in zapuščenim starim ljudem", vabijo vernike na zadnjo nedeljo pred začetkom postnega časa škofje.

Pustnemu torku namreč sledi pepelnična sreda, ko katoliška Cerkev začenja postni čas. Za prvi dan, pepelnico (5. marca), in za predzadnji dan, veliki petek (18. aprila), velja pravilo, da verniki od 14. do 60. leta starosti ne uživajo mesa in se do sitega najedo le enkrat. Mesnih jedi pa ne uživajo tudi vse postne petke. Post v tem času ne velja le za nedelje in morebitne cerkvene ali družinske praznike.

Papež: Dobrine je treba deliti "Dragi bratje in sestre, dober dan!" je opoldne z okna apostolske palače nav vatikanskim Trgom sv. Petra pozdravil množico papež Frančišek. "V prihajajočem tednu začenjamo postni čas, ki je pot Božjega ljudstva naproti Veliki noči. To je pot spreobrnjenja, boja proti zlu z orožjem molitve, posta in usmiljenja. Človeštvo potrebuje pravičnost, spravo, mir," je nizal svoje misli rimski škof.

Množici, ki je napolnila trg in tudi del rimske Ulice sprave (Via della Conciliazione), med Vatikanom in središčem velemesta, je papež povedal, da človek ne more služiti Bogu in denarju: "Dokler bo vsakdo kopičil le zase, ne bo pravičnosti." Dobrine je treba deliti, je prepričan papež Bergoglio.

Z molitvijo za mir v Ukrajini Papež je pozval kristjane k molitvi za Ukrajino, ki ji grozi vojna. Mednarodno skupnost pa je pozval, da "podpre vsako pobudo za dialog in soglasje".

Podoben poziv proti nasilju je pripravil tudi odbor protestantskih, pravoslavnih in katoliških kristjanov Ukrajine, Rusije, Belorusije in drugih držav, ki so nastale na območju nekdanje Sovjetske zveze. "Vse naše skupnosti molijo za umrle in ranjene v nedavnih političnih spopadih, da bi se vzpostavila trajen miru in razumevanje," piše v izjavi, ki podpira vse Ukrajince ne glede na njihovo versko pripadnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin