SiolNET. Novice Svet
9,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 21:10

  Nemčija: Poziv k odprtju šol

 • 19:36

  Pomisleki v Južni Koreji

 • 17:49

  Srbija: najvišji skok okuženih

 • 17:46

  Prva smrt v evropski ustanovi

 • 17:40

  V VB upad smrtnih žrtev

 • 17:18

  Umrl mornar z letalonosilke

 • 16:23

  Avstrijske priprave na 2. fazo

 • 16:05

  50 novih okužb in incident

 • 14:46

  V Rusiji velik porast okužb

 • 13:51

  Japonci jezni na Abeja

 • 13:02

  Španci se vračajo na delo

 • 11:00

  Breton proti sledenju okuženim

 • 10:10

  Turški minister ponudil odstop

pandemija novega koronavirusa po svetu

Francozi podaljšali ukrepe, Macron priznal: Nismo bili pripravljeni #video

9,80

termometer

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ukrepe, sprejete zaradi pandemije novega koronavirusa, podaljšal do 11. maja. Na Kitajskem so medtem zabeležili najvišje število novih okužb od 6. marca, oblasti poskušajo preprečiti drugi val epidemije. Vrh Svetovne zdravstvene organizacije opozarja, da je covid-19 desetkrat bolj smrtonosen od prašičje gripe in da bo širjenje ustavilo le učinkovito cepivo.

Emmanuel Macron je sporočil, da so ukrepe v Franciji podaljšali do 11. maja. | Foto: Reuters Emmanuel Macron je sporočil, da so ukrepe v Franciji podaljšali do 11. maja. Foto: Reuters Francoski predsednik Emmanuel Macron je v večernem govoru sporočil pričakovano novico, in sicer podaljšanje ukrepov. Te so za zdaj podaljšali do 11. maja.

"Upanje se vrača, a nič ni še zagotovo," je dejal ob tem in priznal, "da francoska vlada ni bila dovolj pripravljena na izbruh novega koronavirusa. Primanjkovalo nam je zaščitnih oblačil, mask, razkužil, tako kot drugim državam ... Sprejemati smo morali težke odločitve." 

Odprtje šol najhitreje 11. maja, festivalov ne bo vsaj do sredine julija

Kdorkoli bo zapustil domovanje, bo moral imeti še naprej s seboj dokument, na katerem bo upravičen razlog, da se je odpravil na pot. Francoske meje bodo do nadaljnjega ostale zaprte za državljane nečlanic EU. Restavracije, bari, kinodvorane in druga javna zbirališča ostajajo zaprti, festivalov ne bo vsaj do sredine julija. 

Šole bi se po predsednikovih besedah lahko začele ponovno odpirati 11. maja. Takrat naj bi bila Francija pripravljena na testiranje vsakega državljana s simptomi koronavirusa. Macron je še dodal, da bodo v sodelovanju s partnerji EU okrepili raziskave za razvoj cepiva proti tej bolezni.

Iz Francije sicer prihajajo spodbudne številke, ki dajejo upanje, da se utegnejo razmere postopno izboljševati. V zadnjih 24 urah je v deželi galskih petelinov umrlo 574 ljudi, še pred tremi dnevi je bila ta številka za več kot 700 višja. Skupno število žrtev se je približalo 15 tisoč, število bolnikov na intenzivni negi pa je upadlo še peti dan zapored, poroča BBC. Kljub temu je Macron opozoril, da so bolnišnice na nekaterih predelih Francije še vedno pod velikim pritiskom.

V VB prezgodaj za rahljanje ukrepov Dominic Raab | Foto: Reuters Foto: Reuters

Podaljšanje ukrepov gre pričakovati tudi v Veliki Britaniji, kjer je v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa umrlo 717 ljudi, kar je najmanj po 6. aprilu. V VB so presegli 11 tisoč smrtnih žrtev (11.329). Na novo okuženih v zadnjem dnevu je bilo 4.342, do zdaj so zabeležili 88.621 okužb.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci, na kateri je zunanji minister Dominic Raab nadomeščal premierja Borisa Johnsona, so dejali, da je za rahljanje ukrepov in zmanjševanje socialne distance še prezgodaj, da pa so zadovoljni, da ljudje v veliki meri upoštevajo predpise. 

Pričakujejo, da se bo število mrtvih na 24 ur ta teden še zviševalo, spodbuja pa jih podatek, da se število novih bolnikov, ki morajo v bolnišnico, znižuje.

Na Kitajskem največ novih okužb s covid-19 v zadnjih šestih tednih

S Kitajske medtem poročajo o najvišjem številu novih okužb s covidom-19 v zadnjih šestih tednih. V zadnjem dnevu so namreč tamkajšnje zdravstvene oblasti zabeležile 108 novih okuženih s tem virusom, od tega je bilo okuženih 98 prišlekov iz tujine. To je najvišje dnevno število zabeleženih novih okužb z novim koronavirusom od 6. marca, ko so poročali o 143 novih okužbah. Kitajska zdaj usmerja prizadevanja v preprečitev drugega vala epidemije, ki se kaže predvsem pri državljanih, ki se vračajo iz tujine.

Peking je 28. marca prepovedal vstop tujcev na Kitajsko, a po poročanju državnih medijev potniki, ki prehajajo mejo iz Rusije, širijo covid-19 v obmejnem kitajskem mestu Suifenhe v severovzhodni provinci Heilongjiang. V tem mestu so do sobote potrdili okužbo pri okoli 300 ljudeh, med njimi jih sto ne kaže simptomov okužbe. Pri najnovejših primerih okužbe, o katerih kitajska zdravstvena komisija poroča danes, je deset takšnih, ki so se prenesli lokalno. Od tega je sedem primerov v provinci Heilongjiang, trije pa v južni provinci Guangdong.

V zadnjem dnevu so na Kitajskem zabeležili 108 novih okuženih s koronavirusom, od tega je bilo okuženih 98 prišlekov iz tujine. To je najvišje dnevno število zabeleženih novih okužb z novim koronavirusom od 6. marca, ko so poročali o 143 novih okužbah. | Foto: Reuters V zadnjem dnevu so na Kitajskem zabeležili 108 novih okuženih s koronavirusom, od tega je bilo okuženih 98 prišlekov iz tujine. To je najvišje dnevno število zabeleženih novih okužb z novim koronavirusom od 6. marca, ko so poročali o 143 novih okužbah. Foto: Reuters

V slednji, kjer se nahaja metropola Gvangžou, se prav tako bojijo novega vala okužb. V tem mestu so zaščitni ukrepi po poročanju ameriške televizije CNN usmerjeni proti afriški skupnosti. Afričane naj bi izseljevali iz domov in jim preprečevali nastanitev v hotelih, tudi če pred kratkim niso bili v tujini.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da od lokalnih oblasti v Gvangžou pričakuje, da bodo "zavrnile vse rasistične in diskriminatorne pripombe". Na Kitajskem so do zdaj zabeležili 82.160 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega je 77.663 ljudi prebolelo bolezen, 3.341 bolnikov pa je umrlo, piše STA.

Razmere v New Yorku se umirjajo

Guverner države New York in župan mesta New York sta v ponedeljek sporočila, da se širjenje pandemije koronavirusa umirja. Po besedah guvernerja Andrewa Cuoma je število mrtvih od nedelje na ponedeljek zraslo za 671 na 10.056, kar je 87 novih smrtnih primerov manj kot dan prej, piše STA

V New Yorku menijo, da so že dosegli vrh epidemije. | Foto: Reuters V New Yorku menijo, da so že dosegli vrh epidemije. Foto: Reuters "Nadziramo širjenje okužb. Krivulja se ravna še naprej," je dejal Cuomo in govoril o pomladi, ki prinaša življenje. "Spet bomo zaživeli in se prerodili," je dejal guverner, ki je pred tem zjutraj za radio Howarda Sterna povedal, da bo krize resnično konec šele, ko bo na voljo cepivo, kar pa naj se ne bi zgodilo še 18 mesecev. Kot je dodal, se mu zdi, da so v državi dosegli vrh pandemije. V bolnišnice so po poročanju STA v nedeljo sprejeli 1958 novih bolnikov, kar je najmanj v dveh tednih. Skupaj je sedaj v bolnišnicah po državi 18.825 bolnikov s koronavirusom, vse več pa jih tudi odpuščajo z zdravljenja.

Guverner in župan Bill De Blasio večinoma dobro sodelujeta, se pa ne strinjata povsem glede odprtja šol. De Blasio je napovedal, da bodo šole v mestu za letošnje šolsko leto ostale zaprte, Cuomo je odgovoril, da je to njegova odločitev in ne ve, kaj se bo zgodilo junija.

rafinerija Ina nafta Reka Rijeka Posel danes Zgodovinski dogovor svetovnega naftnega kartela

Število hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego začelo upadati

ZDA so tako prve na svetu po številu okuženih in po številu mrtvih, konca najhujšega pa ni videti kljub pozitivnemu javnemu razmišljanju direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija. Ta na primer ni mogel zagotoviti, da bo udeležba na splošnih volitvah 3. novembra varna. Fauci je v nedeljo nastopil na več ameriških televizijah in dejal, da je previden optimist, ker je število hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego začelo upadati tudi v zelo prizadetih državah, kot je New York.

"Obstajajo znamenja, da se število novih okužb ne le izravnava, ampak tudi zmanjšuje," je dejal Fauci. Sam se je sicer znašel v težavah, ker je priznal, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi prej ukrepali. "Bilo je veliko odpora proti zapiranju zadev v začetku leta," je dejal za CNN. Pri tem ni posebej imenoval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je sprva izrazito nasprotoval zapiranju gospodarstva.

Christian Drosten Novice Novi zvezdniki v dobi morilskega virusa #video

NYT: Trump se je upiral ukrepanju

Ko so Faucija vprašali, ali bi bilo mrtvih manj, če bi predsednik prej ukrepal, pa je odgovoril le, da zdaj pač je, kar je. New York Times je v nedeljo objavil daljši prispevek o tem, kako se je predsednik uvodoma upiral ukrepanju, ker ni zaupal strokovnjakom in javnim uslužbencem, ampak bolj svojemu občutku, da z virusom ne bo nič hudega.

Trump je v odziv na poročanje New York Timesa in Faucijeve najnovejše izjave tvitnil: "Žal je vse posneto, lažne novice. Kitajsko sem prepovedal veliko pred tem, ko so ljudje spregovorili". Ob tem je še delil zapis na Twitterju: "Čas za odpoved Fauciju."

Ameriški predsednik Donald Trump meni, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in ne potrebujejo testov. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump meni, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in ne potrebujejo testov. Foto: Reuters

Trumpova priporočila o omejitvi gibanja po ZDA potečejo 30. aprila. Ukrepe za omejitve gibanja in odpiranja gospodarstva bodo sicer sprejemali guvernerji zveznih držav, ki trenutno ne kažejo naklonjenosti, da bi natančno določili datume odpiranja posameznih panog. Fauci je dejal, da bi lahko ponekod po ZDA, kjer jih pandemija ni zelo prizadela, začeli zagon gospodarstva, a poudaril, da bodo morali imeti pred tem dovolj testov.

Tako menijo tudi guvernerji, Trump pa še vedno zanika, da bi imeli v ZDA probleme s pomanjkanjem testov. Predsednik celo meni, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in ne potrebujejo testov. A če bodo ukrepi na hitro odpravljeni, bi se ZDA spet lahko znašle v vrtincu epidemije, po poročanju STA opozarjajo strokovnjaki.

cepivo koronavirus Novice Koronavirus: konec meseca prva testiranja cepiva na ljudeh

Covid-19 desetkrat bolj smrtonosen od prašičje gripe

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na zasedanju v Ženevi dejal, da je Covid-19 desetkrat bolj smrtonosen od prašičje gripe, zaradi katere je leta 2009 po svetu umrlo okoli 200.000 ljudi. 

"Nove informacije z vsega sveta so nam dale bolj jasno sliko o tem virusu, njegovem obnašanju, kako ga poskušati ustaviti, kako se z njim soočati. Vemo, da se širi zelo hitro in da je smrtonosen, desetkrat bolj od prašičje gripe," direktorjeve besede povzema BBC. Dodal je še, da bo za popolno ustavitev širjenja potrebno varno in učinkovito cepivo.

Zaradi novega koronavirusa je do zdaj umrlo okoli 117.700 ljudi, največ, skoraj 23.000, v ZDA.

V Italiji presegli 20.000 žrtev

Število smrtnih žrtev v Italiji je preseglo 20.000, piše STA. Umrlo je še 566 ljudi, tako da je bolezen skupaj terjala že 20.465 življenj, je sporočila italijanska civilna zaščita. Žrtev je bilo tako več kot v nedeljo, ko je umrlo 431 ljudi, je pa že deseti zaporedni dan upadlo število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego. Na intenzivni negi je 3.260 bolnikov, kar je 83 manj kot v nedeljo.

Doslej so okužbo z novim koronavirusom v Italiji potrdili pri skupaj 159.516 ljudeh, v zadnjem dnevu je zbolelo še 1.363 ljudi. Skrb vzbujajoč je podatek, da se v Milanu kljub strogim ukrepom epidemija še ne umirja. Zabeležili so 481 novih okužb (v nedeljo 412), skupaj jih je v prestolnici Lombardije, najbolj prizadete italijanske dežele, že 14.161, dodaja STA.

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 21:10 13.04.2020

  Nemčija: Poziv k odprtju šol

  Nemška akademija znanosti Leopoldina trdi, da bi lahko nemška vlada začela varno odpirati nekatere osnovne in srednje šole, če bi še naprej nadzirali higienske standarde, namenjene omejevanju širjenja novega koronavirusa. S tem bi pripomogli k normalizaciji novih higienskih ukrepov in oživitvi javnega življenja, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

  Akademiki so ob tem vlado pozvali, da bi morala v tem primeru od ljudi zahtevati nošenje mask na sredstvih javnega prevoza in poskrbeti, da bi število novih okužb ostalo obvladljivo. Akademija Leopoldina poziva tudi k ponovnemu odprtju trgovin, restavracij in vladnih institucij, medtem ko priporoča, da se potovanja in večino javnih dogodkov obuja postopoma, še piše STA.

  Nemška kanclerka Angela Merkel, katere vlada trenutno razpravlja o potrebnih ukrepih ob prehajanju iz karantene v normalno življenje, je ugotovitve akademije opisala kot "zelo pomembne" pri odločanju, poroča dpa.

  Preveri več
 • 19:36 13.04.2020

  Pomisleki v Južni Koreji

  V Južni Koreji so pri vsaj 116 ljudeh, ki so po okužbi z novim koronavirusom ozdraveli, znova potrdili okužbo. Direktor tamkajšnjega zdravstvenega centra Jeong Eun-kyeong meni, da je bolj verjetno, da se je virus ponovno aktiviral, kot pa, da so se bolniki res ponovno okužili. 

  Prav tako obstajajo pomisleki glede zanesljivosti testov, v Južni Koreji namreč menijo, da obstaja možnost, da negativni laboratorijski testi ne pokažejo pravega rezultata.
   

  Preveri več
 • 17:49 13.04.2020

  Srbija: najvišji skok okuženih

  V Srbiji so danes zabeležili največji dnevni skok okužb z novim koronavirusom doslej. Skoraj četrtino novih primerov so odkrili v domu upokojencev v Nišu. Tamkajšnjega direktorja so aretirali, ker ga sumijo, da ni sprejel vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni, poročanje srbske tiskovne agencije Tanjug povzema STA.

  V Gerontološkem centru v Nišu je okuženih 140 varovancev in štirje zaposleni. Zdaj so tam razglasili karanteno, okužene pa bodo preselili. Policija je potrdila, da je prijela direktorja te ustanove, ki mu grozi do 12 let zaporne kazni. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, naj bi namreč v domu dovolili obiske svojcev pri varovancih. Nekateri od svojcev so prišli iz tujine, nekateri pa so varovance tudi vozili iz centra in nazaj. Direktor na bi po nekaterih navedbah skrival, da so se pri nekaterih stanovalcih pojavili znaki okužbe, piše STA.

  V zadnjih 24 urah so v Srbiji potrdili 424 novih okužb, skupaj jih je tako doslej v državi 4054. Umrlo je še pet ljudi, skupaj 80. V bolnišnicah se zdravi 2829 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 138 na respiratorjih, še poroča Tanjug.

  Preveri več
 • 17:46 13.04.2020

  Prva smrt v evropski ustanovi

  Število smrtnih žrtev covida-19 v Belgiji se je v zadnjem dnevu povzpelo za 303. Skupaj so tako v državi umrli 3903 ljudje. Med njimi je tudi grški uslužbenec ene od evropskih agencij, prvi predstavnik evropskih institucij, ki je podlegel novemu virusu, je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom se je v Belgiji povzpelo za 942, kar je sicer najmanjša rast v zadnjem tednu dni, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, piše STA.

  Preveri več
 • 17:40 13.04.2020

  V VB upad smrtnih žrtev

  V Veliki Britaniji je po ponedeljkovih podatkih v zadnjih 24 urah zaradi novega koronavirusa umrlo 717 ljudi, kar je najmanj po 6. aprilu. V VB so presegli 11 tisoč smrtnih žrtev (11.329). Na novo okuženih v zadnjem dnevu je bilo 4.342, do zdaj so zabeležili 88.621 okužb.

  VB je po številu smrti na petem mestu, a oblasti se bojijo, da bi bila lahko na koncu evropska rekorderka. Več ljudi je uradno zaradi novega koronavirusa za zdaj umrlo v ZDA (22.163), Italiji, Španiji in Franciji.

  Premier Boris Johnson, ki so ga v nedeljo po tednu dni odpustili iz bolnišnice, je bil ob odpustitvi negativen na novi koronavirus.
   

  Preveri več
 • 17:18 13.04.2020

  Umrl mornar z letalonosilke

  Z otoka Guam poročajo o prvi smrti na ameriški letalonosilki Theodore Roosevelt, na kateri je okoli 580 članov posadke okuženih z novim koronavirusom. Mornar, ki so ga pretekli teden sprejeli na intenzivni oddelek v bolnišnici na Guamu, kjer je zasidrana letalonosilka, naj bi zaradi zapletov s koronavirusom umrl 9. aprila. 

  Kot poroča agencija Reuters, so okoli 4.000 članov posadke izkrcali in jih nastanili v kapacitete na otoku.

  Vodstvo mornarice je odpustilo kapitana letalonosilke, ki je zahteval, da mornarje umakne na kopno v karanteno, da jim reši življenja. Zaradi škandala je moral odstopiti sekretar mornarice.

  Preveri več
 • 16:23 13.04.2020

  Avstrijske priprave na 2. fazo

  V Avstriji se že več dni znižuje število novih okužb z novim koronavirusom, v nedeljo pa je razveselil javnost še podatek, da je več kot polovica od vseh potrjeno okuženih v tej državi že okrevala. Kljub temu avstrijske oblasti ob torkovem prvem sproščanju ukrepov pozivajo k previdnosti, piše STA.

  Še vedno namreč velja, da virus še ni premagan, kar je izpostavil tudi kancler Sebastian Kurz v velikonočnem sporočilu. V javnem pismu je ocenil, da je Avstrija v boju proti novemu koronavirusu uspešnejša kot druge države, hkrati pa je opozoril, da "nas bo covid-19 spremljal še več mesecev", vse dokler ne bo najdeno učinkovito zdravilo ali cepivo.

  Avstrija bo ena od prvih držav v Evropi, ki bo v torek postopoma začela odpirati trgovine in poslovalnice. Minister za zdravje Rudolf Anschober je po pisanju STA danes pozval ljudi, naj se obnašajo odgovorno. "Prvo fazo korona krize smo dobro prestali. S pravimi ukrepi ob pravem času in izjemnim vložkom prebivalstva smo uspeli upočasniti širitev okužb," je dejal.

  Zdaj po njegovih besedah sledi druga faza, ki bo pokazala možnost nadaljnjega sproščanja omejitev. "Kljub postopnemu odpiranju moramo ohraniti nizko število novih okužb. To bo še večji izziv in ne smemo dopustiti, da bi zaradi nepremišljenega vedenja izničili vse, kar smo doslej dosegli," je dodal.

  Preveri več
 • 16:05 13.04.2020

  50 novih okužb in incident

  Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 50 novih okužb z novim koronavirusom, še dve osebi, ki sta imeli zdravstvene težave že prej, pa sta umrli, je danes v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Skupaj so tako zabeležili 1650 okužb in 25 smrtnih žrtev. Doslej so testirali nekaj manj kot 18.000 vzorcev suma na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih testov pa je bilo nekaj več kot devet odstotkov. Povprečna starost okuženih je skoraj 50 let, med okuženimi pa je 50,7 odstotka žensk, piše STA.

  V nedeljo je v Splitu prišlo do incidenta, povezanega s kršenjem prepovedi javnih shodov. V soseski Sirobuja so se namreč verniki zbrali pri velikonočni maši, nekateri pa so fizično in verbalno napadli novinarje, ki so poročali od dogajanju. Novinarki dalmatinskega spletnega portala so poškodovali roko ter ji vrgli mobitel na tla, snemalki regionalne televizije N1 pa so prevrnili kamero. Ostalim novinarjem so grozili. Grožnjam se je pridružil tudi župnik.

  Po poročanju STA so kazensko ovadili tri moške, sodniku za prekrške pa tudi četrtega osumljenca za nasilje nad novinarji, ki so opravljali svoje delo. Napad je ostro obsodilo hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je kritiziralo hrvaški državni vrh, da se ni izrekel o incidentu. Splitsko-makarska škofija se je ogradila od početja svojega župnika. Ta je tudi danes maševal pred cerkvijo v navzočnosti približno 15 vernikov.

  Preveri več
 • 14:46 13.04.2020

  V Rusiji velik porast okužb

  V Rusiji so danes zabeležili več kot 2.500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi do zdaj. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi. S tem je Rusija prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj.

  Skoraj dve tretjini zabeleženih primerov okužbe je v Moskvi, kjer so ta teden dodatno zaostrili omejitve gibanja. Potovanje po mestu je možno le z dovolilnico. Dodatno je v ruskih bolnišnicah na opazovanju več kot 140 tisoč ljudi zaradi suma, da bi se morda lahko okužili s covidom-19.

  Število okuženih v Rusiji v zadnjih dveh tednih naglo raste. Od 1. aprila je zraslo za več kot 560 odstotkov in se bo do konca tega meseca po ocenah zveznih oblasti še povzpelo. Smrtnih žrtev, povezanih z novim koronavirusom, so zabeležili 150, kar je po poročanju STA sorazmerno malo za tako veliko državo.

  Preveri več
 • 13:51 13.04.2020

  Japonci jezni na Abeja

  Številne Japonce je razjezil videoposnetek, v katerem jih premier Šinzo Abe poziva, naj ostanejo doma, medtem ko sam sedi na kavču in crklja psička. Družbena omrežja so preplavile kritike takšne podobe ležernosti, medtem ko so številni ljudje zaradi epidemije ostali brez služb in le težko shajajo. V minuto dolgem videu premier sedi na kavču, pestuje psa, pije čaj in bere knjigo.

  Abe je zaradi epidemije v torek razglasil izredne razmere v sedmih prefekturah po državi, vključno s prestolnico Tokio in Osako, kjer morajo ljudje ostajati doma. Kritiki po poročanju STA opozarjajo, da ob tem ni poskrbel za podporo malim in srednjim podjetjem.

  Preveri več
 • 13:02 13.04.2020

  Španci se vračajo na delo

  Več sto tisoč ljudi v Španiji se je lahko danes po več tednih vrnilo na delo, saj se naraščanje števila okužb z novim koronavirusom upočasnjuje. Samo v Madridu je po ocenah medijev na delo spet odšlo okoli 300 tisoč ljudi.

  Prebivalci regij, kjer velikonočni ponedeljek ni dela prosti dan, so lahko danes zapustili domove in šli v službo. Pred tem so lahko to počeli le tisti, ki opravljajo nujne službe, zdaj pa so se ponovno odprle številne tovarne in gradbišča. Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi.

  Špansko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so v zadnjih 24 urah zabeležili 3.477 novih primerov okužb z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število vseh okuženih v Španiji dvignilo na 169.496. Število novih primerov se zmanjšuje, ob vrhuncu epidemije so namreč beležili več kot osem tisoč novih okužb dnevno. Novih smrtnih žrtev je bilo v zadnjih 24 urah 517. Do zdaj je v Španiji za boleznijo covid-19 umrlo 17.489 ljudi.

  Preveri več
 • 11:00 13.04.2020

  Breton proti sledenju okuženim

  Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je zatrdil, da prisilni ukrepi sledenja mobilnim telefonom v Evropski uniji za sledenje okuženim z novim koronavirusom "ne pridejo v poštev". Kaj takega je po njegovih besedah možno le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti.

  "Ne pride v poštev, nikoli nikoli ne bomo podprli ukrepov, ki so prisilni," je v nedeljo v pogovoru za oddajo Le Grand Jury, ki so jo skupaj pripravili mediji RTL, Le Figaro in LCI, dejal Breton. "Kaj takega je mogoče izvesti izključno na prostovoljni bazi," je dodal.

  Več držav v sklopu prizadevanj za zajezitev širjenja covida-19 po poročanju STA razvija mobilne aplikacije, ki bi s pomočjo pametnih telefonov omogočale prepoznavanje in opozarjanje ljudi v stiku z okuženo osebo.

  Preveri več
 • 10:10 13.04.2020

  Turški minister ponudil odstop

  Turški notranji minister Suleyman Soylu je danes ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom kritik, ker je njegova nenadna uvedba policijske ure za cel konec tedna privedla do kaosa v več mestih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi stal za ukrepom, odstopa ni sprejel.

  Soylu je v petek le dve uri pred začetkom veljave sporočil, da uvaja 48-urno policijsko uro v 31 mestih po državi. Sledil je paničen naval prebivalcev na trgovine, tržnice in pekarne, kjer so se množice le težko držale navodil glede družbenega distanciranja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Ulice v prestolnici Ankara in največjem turškem mestu Istanbul so bile polne, pred trgovinami in bankami so se vile dolge vrste. Turška opozicija, pa tudi številni uporabniki družbenih omrežij, so zato opozarjali, da je vlada s tem ogrozila človeška življenja. V Turčiji so doslej potrdili skoraj 57 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je okoli 1.200 ljudi.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin