Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
14.55

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63

1

Natisni članek

Natisni članek

Borut Pahor Marjan Šarec diplomati srečanje

Sreda, 30. 1. 2019, 14.55

5 let, 8 mesecev

Pahor na zboru diplomatov: Hrvaška ne izpolnjuje mednarodnopravne obveze o meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63

1

Sprejem diplomatov | Predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec sta na Brdu pri Kranju gostila sprejem za diplomatski zbor. | Foto STA

Predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec sta na Brdu pri Kranju gostila sprejem za diplomatski zbor.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec sta danes na Brdu pri Kranju gostila sprejem za diplomatski zbor ob začetku novega leta. V nagovorih diplomatom sta orisala razmere v Sloveniji in njeno vlogo v mednarodni skupnosti ter se dotaknila prihodnosti EU in aktualnih izzivov v svetu.

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru povedal, da se trend zmanjšane predvidljivosti in splošne varnosti v mednarodni skupnosti nadaljuje. Po njegovem mnenju smo se znašli v položaju, ko se težave različnih vrst zgoščajo in ko ostaja odprto vprašanje, ali jih bomo postopno uredili po mirni poti v splošno dobro človeštva ali pa bomo izgubili nadzor nad tem in bo mednarodna skupnost znova v resni nevarnosti za svetovni mir.

Theresa May
Novice Brexit: britanski parlament bi se ponovno pogajal, EU proti

"Še vedno imamo dovolj moči, da združimo prizadevanja za trajno prevlado miru"

Poudaril je, da bo Slovenija storila vse, kar je v njeni moči, da se po mirni poti rešijo vse svetovne zadeve in okrepi svetovni mir. "Svetovni mir je bolj krhek, kakor je bil, toda nacionalne in svetovne sile, ki razumejo pomen miru za reševanje vseh drugih odprtih svetovnih problemov, imamo še vedno dovolj moči, da združimo prizadevanja za njegovo trajno prevlado," je dejal Pahor.

Prav tako je poudaril, da je treba v svetovni politiki spet okrepiti zaupanje v vladavino prava, diplomacijo in mirno reševanje sporov ter politično sodelovanje za ureditev svetovnih zadev. Kot je dejal, bi si Slovenija v za zdaj manj predvidljivih in varnostno bolj zapletenih svetovnih razmerah želela notranje bolj povezano EU z večjim vplivom navzven. "Za Slovenijo je taka EU bistvenega pomena," je poudaril predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor s partnerko Tanjo Pečar in predsednik vlade Marjan Šarec s soprogo Barbaro Iskra Šarec. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor s partnerko Tanjo Pečar in predsednik vlade Marjan Šarec s soprogo Barbaro Iskra Šarec. Foto: STA ,

Pahor je pozdravil nedavni podpis aachenskega dogovora med Nemčijo in Francijo, v katerem vidi nadgradnjo elizejske pogodbe. Izrazil je upanje, da bo po urejenem odhodu Velike Britanije iz EU več časa in politične volje za osredotočanje držav članic na uspešnejšo in učinkovitejšo skupno prihodnost.

Sebastian Kurz
Novice Brexit: Kurz zavrnil možnost vnovičnih pogajanj

Pahor: Hrvaška ne izpolnjuje mednarodnopravne obveze o meji

O odnosih z ZDA je dejal, da je ta država naš zaveznik in partner. "S to zaveznico si želimo nadaljnjega poglabljanja vsestranskih odnosov, ne glede na razhajanja pri pomenu in spoštovanju pariškega podnebnega sporazuma in iranskega jedrskega dogovora," je poudaril predsednik države.

Hkrati je Pahor dejal, da sta tudi Rusija in Kitajska "pomembni velesili, ki sicer nista neposredno naši politični ali vojaški zaveznici, vendar si želimo z obema imeti dobre in urejene odnose".

Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: STA ,

Pri odnosih s Hrvaško je Pahor spomnil, da sosednja država ne izpolnjuje mednarodnopravne obveze o meji med državama, ki je določena s sodbo arbitražnega sodišča: "Slovenija želi potrpežljivo in po pravni poti doseči spoštovanje te obveze, sicer pa si prizadeva ohraniti in okrepiti vsestransko sodelovanje z južno sosedo."

begunci migranti
Novice Najsmrtonosnejša pot na svetu: vsak dan je umrlo šest ljudi

"Slovenija se zavzema za ohranitev mednarodnega sistema"

Tudi premier Marjan Šarec je poudaril, da so varnost, blaginja in splošni družbeni napredek odvisni predvsem od stabilnosti in predvidljivosti mednarodnega okolja, pri čemer je opozoril, da okolje, v katerem živimo, ni predvidljivo in ni zadovoljivo stabilno.

"Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti se Slovenija zavzema za ohranitev mednarodnega sistema, ki temelji na vladavini prava ter spoštovanju človekovih pravic in pravil delovanja mednarodnih institucij, ki so jih države skupaj oblikovale po koncu druge svetovne vojne," je poudaril Šarec.

"Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti se Slovenija zavzema za ohranitev mednarodnega sistema, ki temelji na vladavini prava ter spoštovanju človekovih pravic in pravil delovanja mednarodnih institucij," je na Brdu pri Kranju poudaril premier Marjan Šarec. | Foto: STA , "Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti se Slovenija zavzema za ohranitev mednarodnega sistema, ki temelji na vladavini prava ter spoštovanju človekovih pravic in pravil delovanja mednarodnih institucij," je na Brdu pri Kranju poudaril premier Marjan Šarec. Foto: STA ,

V Sloveniji po njegovih besedah verjamemo v prihodnost EU in bomo storili vse, ne samo, da se ohrani, temveč da postane še močnejša, trdnejša in učinkovitejša: "V tej smeri bomo še posebej delovali v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU in pri njegovi izvedbi v drugi polovici leta 2021."

Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Šarec zagotovil nadaljnja prizadevanja za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU

Pred bližnjimi volitvami v Evropski parlament je opozoril, da bodo te v marsičem opredelile novo politično podobo EU. "Želimo si, da bi bila to podoba v svet odprte EU, katere notranja trdnost temelji na obrambi skupnih vrednot in interesov. Takšna bo lahko vir vpliva in moči tudi navzven," je dejal.

Šarec je zagotovil nadaljnja prizadevanja za vključitev držav Zahodnega Balkana v EU. Ob tem se je premier zavzel za oblikovanje ambicioznejših politik pri zmanjševanju razvojnega prepada med EU in državami regije, uveljavljanje vladavine prava in reševanje vseh odprtih vprašanj, tudi mejnih, kot posledice razpada nekdanje Jugoslavije.

Ne spreglejte