Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2012,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška Ovse

Torek, 17. 1. 2012, 17.00

1 leto, 2 meseca

Ovse tudi uradno končal 15-letno misijo na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacija za evropsko varnost in sodelovanje (Ovse) je uradno zaprla svoj urad na Hrvaškem, kar so obeležili s simboličnim spustom zastave Ovseja pred uradom hrvaškega predsednika Iva Josipovića.

Navzoč je bil tudi generalni sekretar organizacije Lamberta Zannierja. Med delovanjem sta Ovse in Hrvaška dosegla skupni uspeh na področjih zaščite človekovih pravic, medijskih svoboščin, vzpostavitve sodišč za vojne zločine ter vrnitvi beguncev in njihovega premoženja, je poudaril Zannier..

"Jugovzhodna Evropa bo tudi v prihodnje prednostna naloga Ovseja" Obenem je dodal, da ostaja izziv krepitve regionalnega sodelovanja in premagovanja posledic vojne. "Jugovzhodna Evropa bo tudi v prihodnje prednostna naloga Ovseja, ki bo še naprej sodeloval s hrvaškimi oblastmi in nevladnimi organizacijami, posebej ko gre za vojne zločine," je izjavo Zannierja povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Josipović izpostavil prispevek Ovseja pri končanju vojne na Hrvaškem Hrvaški predsednik Josipović pa je izpostavil prispevek Ovseja pri končanju vojne na Hrvaškem ter posebej pri mirni reintegraciji vzhodne Slavonije v državnopravni sistem Hrvaške kot tudi pomoč pri demokratizaciji države. "Izvrstno sodelovanje in partnerstvo med Ovsejem in Hrvaško, kot tudi naša trdna opredelitev in predanost demokratičnim načelom in vrednotam, so postavili Hrvaško na pot razvoja, sprave in napredka," je poudaril Josipović.

"Hrvaška bo še naprej prispevala k varnosti, stabilnosti in razvoju ..." Josipović je dodal, da bo Hrvaška kot prihodnja, 28. članica EU še naprej prispevala k varnosti, stabilnosti in razvoju na območju delovanja Ovseja, posebej pa v jugovzhodno Evropi.

Misija Ovseja je na Hrvaškem delovala od pomladi 1996 Misija Ovseja je delo na Hrvaškem začela aprila 1996, v posameznih ključnih obdobjih pa je štela tudi do 800 pripadnikov, ki so delali na različnih koncih Hrvaške. Potem ko so leta 2007 končali večji del svojega mandata, pa so obdržali zgolj urad v Zagrebu, v katerem je delalo približno 20 ljudi.

O nadaljevanju sodelovanja med Hrvaško in Ovsejem se je Zannier pogovarjal tudi na ločenem srečanju v Zagrebu s hrvaško ministrico za zunanje in evropske zadeve Vesno Pusić, so sporočili s sedeža hrvaške diplomacije.

Ne spreglejte