SiolNET. Novice Svet
7,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Osupljivo odkritje: našli ostanke nove skrivnostne vrste človeka

7,42

termometer

Lobanja, lobanji, smrtna glava
Slika je simbolična. Foto: Thinkstock

Izraelski raziskovalci so odkrili ostanke doslej še neznane vrste zgodnjega človečnjaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Raziskovalci menijo, da bo odkritje privedlo do novih spoznanj na področju razvoja človeške vrste.

Izkopavanja v kamnolomu cementarne v bližini mesta Ramla v Izraelu so privedla do odkritja prazgodovinskih ostankov, ki jih ni bilo mogoče primerjati z nobeno znano vrsto iz rodu Homo.

Raziskovalci z univerze v Tel Avivu in Hebrejske univerze v Jeruzalemu so v raziskavi, objavljeni v reviji Science, ostanke človečnjaka poimenovali "tip Nesher Ramla Homo" po lokaciji, kjer so jih našli.

Izrael, cepljenje Novice Izbruh nove različice koronavirusa, več kot sto okuženih dnevno

Fosili stari med 140 tisoč in 120 tisoč let

Znanstveniki ugibajo, da so fosili stari med 140 tisoč in 120 tisoč let in menijo, da se je obstoj novo odkritega tipa Nesher Ramla prekrival z rodom sodobnih ljudi Homo sapiens.

"Nikoli si nismo predstavljali, da se je skupaj s Homo sapiens po tem območju tako pozno v zgodovini človeštva gibal tudi arhaični Homo," je dejal vodilni arheolog Yossi Zaidner.

Izrael Novice Izrael zaradi novih zažigalnih balonov spet nad cilje v Gazi

Odkrili tudi velike količine živalskih kosti in kamnita orodja

Tip Nesher Ramla si deli značilnosti tako z neandertalci kot z arhaičnimi Homo sapiensi, se pa po besedah raziskovalcev po videzu močno razlikuje od modernih ljudi.

Raziskovalci so v kamnolomu poleg človeških ostankov odkrili tudi velike količine živalskih kosti in kamnita orodja. Odkritje kaže, da je nova vrsta zgodnjega človečnjaka razpolagala z naprednim znanjem in tehnologijo izdelovanja kamnitega orodja in da je Nesher Ramla Homo najverjetneje imel stike z lokalnimi Homo sapiensi.

Ejal Sela Novice Izraelski veleposlanik ekskluzivno o tem, kaj se mu je zgodilo na RTV Slovenija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin