SiolNET. Novice Svet
3,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opazovalci Ovseja kritični do enakopravnosti na volitvah na Madžarskem #video

3,45

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladajoča madžarska stranka Fidesz, ki jo vodi premier Viktor Orban, je spodkopala demokratične mehanizme, da bi si pridobila prednost na parlamentarnih volitvah, je ocenila mednarodna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Stranke niso nastopale na enakih osnovah, so opozorili.

"Vztrajno prepletanje med državnimi sredstvi in financami stranke je spodkopalo možnosti za druge stranke, da bi na volitvah nastopale na enakopravni ravni," so dan po parlamentarnih volitvah na Madžarskem, na katerih si je Orban zagotovil tretji zaporedni mandat, ocenili v Ovsejevem Uradu za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Video: Planet TV

Neenakopravnost je krepilo tudi "prekomerno oglaševanje sporočil vladajoče koalicije, ki ga je financirala vlada", so še ocenili mednarodni opazovalci, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav so dali volivcem vtis, da imajo na volitvah širok nabor politične izbire, so "ustrahovalna in ksenofobična retorika, medijska pristranskost in netransparentno financiranje kampanje skrčili prostor prave politične razprave" in preprečili "dobro informirano izbiro", so ocenili.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo pisno čestital Viktorju Orbanu za jasno zmago njegove stranke na nedeljskih volitvah, v torek pa ga bo tudi poklical. V Bruslju se nadejajo sodelovanja z novo madžarsko vlado glede skupnih izzivov in izpostavljajo, da je obramba skupnih vrednot naloga vseh članic, brez izjeme.

Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo pozno zvečer razglasil "zgodovinsko" zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino.

"Zmagali smo," je Orban sporočil privržencem. "Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko," je dodal. To bo za Orbana tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.


Preberite si še: 
Velika zmaga Viktorja Orbana, ki je še bolj utrdil svojo oblast
Orbanu se obeta lahka zmaga, se bo še bolj radikaliziral?


Po preštetih skoraj vseh glasovih je Fidesz osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvotretjinsko večino. Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izidi volitev so zamujali, saj so bila nekatera volišča zaradi množične udeležbe odprta dlje, kot je bilo predvideno. Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26 odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Orbanu bo dvotretjinska večina omogočila spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov.

Orban po zmagi na volitvah prejema čestitke iz Evrope 

Janša je Orbanu na družbenem omrežju Twitter pozno zvečer čestital za zgodovinsko zmago. "Za Madžarsko, Evropo in ves svobodni svet," je še zapisal v čestitki.

Le Penova je v čestitki Orbanu poudarila, da so volivci znova zavrnili "spremembo vrednot in množično priseljevanje, kar spodbuja Evropska unija".

Češki premier Andrej Babiš, ki opravlja tekoče posle, je danes tvitnil, da je Orbanova zmaga prepričljiva. Vodja češke populistične stranke Ano, ki je čestital tudi v madžarščini, je še zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z Orbanom v okviru Višegrajske skupine, na dvostranski ravni in v EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin