Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 4. 2018,
7.14

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

39

Natisni članek

Viktor Orban volitve Madžarska

Nedelja, 8. 4. 2018, 7.14

6 let

Velika zmaga Viktorja Orbana, ki je še bolj utrdil svojo oblast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

39

Viktor Orban | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na madžarskih parlamentarnih volitvah je po preštetih 70 odstotkih oddanih glasovnic pričakovano največ glasov dobila Fidesz, stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana, in sicer nekaj manj kot 50 odstotkov. Sledijo skrajno desna stranka Jobbik z 20 in socialisti (MSZP) z 12 odstotki glasov.

V parlament se je uspelo uvrstiti še Zelenim (LMP) z nekaj manj kot 6,5 odstotka glasov, in Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila nekaj več kot pet odstotkov glasov.

Kaj so pokazale predvolilne ankete?

Takšni izidi so primerljivi z zadnjimi javnomnenjskimi raziskavami, ki so bile narejene pred volitvami. Te so pokazale, da bi lahko Fidesz dobil okoli 47 odstotkov glasov podpore. Sledili so skrajno desna stranka Jobbik z 19 in socialisti (MSZP) s 13 odstotki.

V parlament naj bi se uspelo uvrstiti še Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, in Zelenim (LMP) s šestimi odstotki glasov.

Madžarske volitve Viktor Orban | Foto: Reuters Foto: Reuters

Volišča bi morali sicer danes zapreti ob 19. uri, a so bile čez dan pred nekaterimi volišči dolge vrste čakajočih, zaradi česar je madžarska volilna komisija podaljšala čas odprtja nekaterih volišč.

Volilna udeležba do 17. ure je bila 63,21 odstotka. Dve uri pred uradno napovedanim zaprtjem volišč je že presegla končno volilno udeležbo na parlamentarnih volitvah leta 2014, ki je bila 61,7 odstotka. Volišča so sicer odprli ob 6. uri. Za 199 poslanskih mest se je potegovalo 23 strankarskih list in 1547 neposrednih kandidatov. Volilno pravico je imelo okoli 8,3 milijona ljudi.

Orban: Gre za prihodnost Madžarske

Orban je ob oddaji glasu v nedeljo poudaril, da gre pri tokratnih volitvah za prihodnost Madžarske. "Ne izbiramo samo stranke, vlade in premierja, ampak glasujemo tudi o prihodnosti," je dejal Orban, ki ga je spremljala soproga Aniko Levai, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Volili so tudi voditelji opozicijskih strank, ki so ob tem pozdravili visoko volilno udeležbo. Premierski kandidat socialistov Gergely Karacsony, ki je glasoval v Budimpešti, je dejal, da je visoka udeležba "znak spodbude" tistim, ki si želijo drugačno vlado.

Gyurcsany je verjel v zmago opozicije

Vodja Demokratske koalicije (DK) Ferenc Gyurcsany je v luči visoke volilne udeležbe dejal, da verjame v zmago opozicije. Po oddaji glasu v Budimpešti je bil mnenja, da bo vladajoči Fidesz osvojil manj glasov, kot so mu napovedovale ankete. Visoka udeležba medtem po besedah vodje Jobbika Gaborja Vone daje upanje za spremembo oblasti.

Premierska kandidatka LMP, ki tudi sopredseduje stranki, Bernadett Szel je glasovala v Budakesziju, ki leži izven prestolnice. Dejala je, da je njena stranka "pripravila program za 21. stoletje".

Kako je bilo pred štirimi leti?

Na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti je Fidesz skupaj s Krščansko demokratsko ljudsko stranko (KDNP) dobil 44,54 odstotka glasov podpore. Koalicija Enotnost je s 25,99 odstotka glasov pristala na drugem mestu. Stranka Jobbik je prejela 20,54 odstotka glasov. V parlament se je uspelo uvrstiti še madžarskim Zelenim, ki so prejeli 5,23 odstotka glasov.

Ne spreglejte