Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 3. 2021,
12.47

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

25

Natisni članek

desnica Evropski parlament Evropska ljudska stranka Fidesz

Petek, 19. 3. 2021, 12.47

3 leta, 1 mesec

Orban napovedal novo evropsko desno stranko z Italijani in Poljaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

25

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić | Madžarski premier Viktor Orban želi sestaviti novo evropsko stranko na desnici. | Foto Ana Kovač

Madžarski premier Viktor Orban želi sestaviti novo evropsko stranko na desnici.

Foto: Ana Kovač

Vodja madžarske vladajoče stranke Fidesz in predsednik madžarske vlade Viktor Orban je danes napovedal, da želi sestaviti novo evropsko stranko skupaj z Italijani in Poljaki. Kot je še dejal, je v stiku s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in predsednikom italijanske Lige Matteom Salvinijem.

Ob tem je madžarski premier Viktor Orban napovedal, da naj bi kmalu sledilo srečanje, na katerem bodo zastavili načrte za skupno prihodnost. Orbanov Fidesz je pred kratkim zapustil največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko (EPP), v četrtek pa je izstopil še iz stranke. Poljska vladajoča stranka PiS je v Evropskem parlamentu članica skupine Evropskih konservativcev in reformistov, Liga pa je članica skupine Identiteta in demokracija (ID).

Matteo Salvini
Novice Janša s Salvinijem o okrepitvi sodelovanja med državama

Orban: Fides znotraj EPP ni dobil dovolj podpore

Glede članstva Fidesza v EPP od leta 2000 je madžarski premier danes dejal, da je bilo "dobro, lepo, dovolj". Prva razpoka med Fideszom in EPP se je sicer pokazala med begunsko krizo leta 2015, do razhajanj pa je prihajalo tudi že prej, piše STA.

Orban je še presodil, da Fidesz znotraj EPP ni dobil dovolj podpore, in kot primer navedel davke, banke ter multinacionalke. "Očitno je postalo, da prihaja do razhajanj v našem razmišljanju," je še dejal madžarski premier. Namesto da bi podprla Madžarsko in druge vlade v boju proti covid-19, je EPP spremenila pravila, da bi "še bolj pritisnila na nas", je bil do EPP kritičen Orban.

Ne spreglejte