SiolNET. Novice Svet
2,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Orban napovedal novo evropsko desno stranko z Italijani in Poljaki

2,25

termometer

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Madžarski premier Viktor Orban želi sestaviti novo evropsko stranko na desnici. Foto: Ana Kovač

Vodja madžarske vladajoče stranke Fidesz in predsednik madžarske vlade Viktor Orban je danes napovedal, da želi sestaviti novo evropsko stranko skupaj z Italijani in Poljaki. Kot je še dejal, je v stiku s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim in predsednikom italijanske Lige Matteom Salvinijem.

Ob tem je madžarski premier Viktor Orban napovedal, da naj bi kmalu sledilo srečanje, na katerem bodo zastavili načrte za skupno prihodnost. Orbanov Fidesz je pred kratkim zapustil največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko (EPP), v četrtek pa je izstopil še iz stranke. Poljska vladajoča stranka PiS je v Evropskem parlamentu članica skupine Evropskih konservativcev in reformistov, Liga pa je članica skupine Identiteta in demokracija (ID).

Matteo Salvini Novice Janša s Salvinijem o okrepitvi sodelovanja med državama

Orban: Fides znotraj EPP ni dobil dovolj podpore

Glede članstva Fidesza v EPP od leta 2000 je madžarski premier danes dejal, da je bilo "dobro, lepo, dovolj". Prva razpoka med Fideszom in EPP se je sicer pokazala med begunsko krizo leta 2015, do razhajanj pa je prihajalo tudi že prej, piše STA.

Orban je še presodil, da Fidesz znotraj EPP ni dobil dovolj podpore, in kot primer navedel davke, banke ter multinacionalke. "Očitno je postalo, da prihaja do razhajanj v našem razmišljanju," je še dejal madžarski premier. Namesto da bi podprla Madžarsko in druge vlade v boju proti covid-19, je EPP spremenila pravila, da bi "še bolj pritisnila na nas", je bil do EPP kritičen Orban.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin